Buvęs Britanijos kariuomenės vadas kritikuoja JAV karo Irake strategiją

Britų generolas, vadovavęs Didžiosios Britanijos ginkluotosioms pajėgoms per 2003 metais pradėtą invaziją į Iraką, griežtai sukritikavo Jungtinių Valstijų vykdomą Irako valdymo politiką, šeštadienį rašo šalies dienraštis.
Atsistatydinęs generalinio štabo viršininkas seras Mike’as Jacksonas (Maikas Džeksonas) JAV vykdomą poinvazinę politiką pavadino „intelektualiai bankrutavusia” ir teigė, jog gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) „yra vienas iš labiausiai atsakingų asmenų dėl dabartinės situacijos Irake”.

M.Jacksono autobiografija, kurią planuoja spausdinti „The Daily Telegraph”, parodo, kad tarp Britanijos ir Pentagono tvyrojo didelė įtampa, teigiama dienraštyje.

Anot M.Jacksono, JAV požiūris į kovą su pasauliniu terorizmu yra „neadekvatus”, nes yra pernelyg pagrįstas karine jėga, o ne valstybingumo kūrimu ir diplomatija, sakoma pranešime.

„The Daily Telegraph” rašo, jog M.Jacksonas ypač neigiamai vertino JAV prezidento George’o W.Busho (Džordžo V.Bušo) sprendimą poinvazinio Irako valdymą patikėti Gynybos departamentui.

„Visi Valstybės departamento rengti planai nuėjo perniek”, – teigia generolas.

M.Jacksono manymu, JAV sprendimas išformuoti Irako kariuomenę po Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) nuvertimo buvo „trumparegiškas… Mes turėjome išlaikyti Irako saugumo tarnybas ir paskirti joms savo vadus”.

Generolas pridūrė, kad ir jam, ir kitiems aukštiems pareigūnams dosjė apie Irako masinio naikinimo ginklus, kurią britų valdžia pateikė siekdama pateisinti invaziją, kėlė abejonių.

„Mes visi žinojome, jog Irakas negali sukelti grėsmės Jungtinės Karalystės teritorijai”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.