Pasieniečiai mokysis saugoti išorines ES sienas

Lietuvoje rengiami savaitę truksiantys sienos apsaugos pareigūnų mokymai – juose pasieniečiai keisis Europos Sąjungos (ES) išorinių sienų apsaugos patirtimi.
Pirmadienį startuosiantys mokymai pradės jau antrą programos savaitę. Iš viso jie tęsiasi keturias savaites, kiekviena mokymosi savaitė yra rengiama skirtingose valstybėse – į Lietuvą pasieniečiai iš 15 valstybių atvyksta jau pabuvoję Vokietijoje, o vėliau patirtimi keisis Suomijoje ir Vengrijoje.

Mokymų metu Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai skaitys paskaitas apie tarnybos istorijos raidą, supažindins su valdymo struktūra, pateiks informaciją apie Lietuvos sienos apsaugos ir pasienio kontrolės ypatumus, pasieniečių rengimo sistemą.

Mokymuose dalyvaujantiems pasieniečiams bus skaitomos paskaitos apie Šengeno bei Europos teisę, prieglobsčio prašytojus ir pabėgėlius, nelegalius migrantus bei jiems taikomas priemones.

ES šalių pareigūnai dalyvaus praktiniuose mokymuose pasienyje su Baltarusija esančioje Tribonių užkardoje, taip pat Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, VSAT Aviacijos rinktinėje Paluknyje.

Pasieniečiai Kenos užkardoje taip pat bus supažindinti su Rusijos piliečiams taikoma Kaliningrado tranzito schema, kurios sėkmingą įdiegimą ir praktinį taikymą ne kartą yra teigiamai įvertinę Europos ekspertai.

Kursų dalyviams Lietuvos pasieniečiai pristatys ir pasienyje su Baltarusija VSAT naudojamą Universalią sienos kontrolės sistemą – UNISAS, kuri padeda Lietuvos pareigūnams fiksuoti valstybės sienos pažeidimus bet kokiomis oro sąlygomis.

UNISAS, kurią sudaro įvairūs inžinieriniai įrenginiai ir telekomunikacijų tinklai, įrengta labiausiai pažeidžiamuose Lietuvos sienos ruožuose sausumoje ir prie vidaus vandenų, taip pat prie intensyviausiu judėjimu pasižyminčių sienos perėjimo punktų bei vietovėse, kurias reikia nuolat stebėti.

Tokia pat sistema veikia ir pasienyje su Rusija.

Renginyje dalyvaus pasieniečiai iš 13 ES priklausančių šalių – Lietuvos, Austrijos, Švedijos, Suomijos, Nyderlandų, Rumunijos, Italijos, Danijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Čekijos, Portugalijos ir Graikijos – bei pareigūnai iš Šveicarijos ir Norvegijos.

Lietuvos pasieniečiai saugo ir kontroliuoja dešimtadalį visos išorinės ES sienos, iš viso 1043 kilometrus.

Pasieniečių mokymus organizuoja Europos operatyvaus bendradarbiavimo prie ES valstybių narių išorės sienų valdymo agentūra (FRONTEX), Lietuvoje jie rengiami jau trečią kartą.

Mokymai pradedami pirmadienį, 8.30 valandą, viešbutyje „Reval Hotel”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.