Buvęs VSD pareigūnas atsidūrė Minsko gniaužtuose

Viešųjų pirkimų tarnybos darbuotojas Povilas Straševičius antrą mėnesį kali Minske už neteisėtą prekybą automobiliais. Neoficialiai svarstoma, kad baltarusius supykdė buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno sukauptos žinios ir kadaise vykdyta veikla.

Lietuvos ambasadoje Baltarusijoje ir VSD sukamos galvos, kaip išlaisvinti Minske jau daugiau kaip mėnesį įkalintą buvusį žvalgybininką. Kuris laikas Viešųjų pirkimų tarnybos Prevencijos ir kontrolės skyriaus pavaduotoju dirbantį Povilą Straševičių baltarusiai sulaikė už neteisėtą ūkinę veiklą. Lietuvis kaltinimus atmeta.

Neoficialiai teigiama, kad P.Straševičiui atsirūgsta jo buvusi veikla Lietuvos ambasadoje Baltarusijoje ir žinios apie viešuosius pirkimus Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE).

Vėlyvas kreipimasis

Lietuvos ambasadorius Minske Edminas Bagdonas LŽ patvirtino, kad liepos 28 dieną P.Straševičius buvo sulaikytas ir iki šiol kalinamas Minsko tardymo izoliatoriuje.

Žinios apie tautiečio nelaimę mūsų šalies pasiuntinybę pasiekė po poros dienų, tačiau netiesiogiai. Liepos 30-ąją į ambasadą kreipėsi P.Straševičiaus tėvai. Pasak E.Bagdono, tuoj pat buvo susisiekta su Baltarusijos užsienio reikalų ministerija, tardytoju ir advokatu.

P.Straševičius dėl nežinomų priežasčių nesuskubo pats kreiptis pagalbos į Lietuvos diplomatus, nors oficiali konsulinė pagalba galima tik gavus asmens kreipimąsi. „Rašytinio prašymo sulaukėme tik rugpjūčio 20-ąją, jau po dviejų dienų mūsų konsuliniai pareigūnai prasimušė leidimus susitikti su juo asmeniškai”, – pasakojo E.Bagdonas.

LŽ apie P.Straševičiaus bėdas pranešę jo pažįstamieji minėjo turintys informacijos, kad Baltarusijos teisėsauga jų kolegai trukdė susisiekti su ambasada, spaudžia pripažinti nesamus nusižengimus. Baiminamasi, kad baltarusiai suveda sąskaitas su buvusiu Lietuvos saugumo pareigūnu.

Neeilinis „klientas”

„Jam inkriminuojama nestatutinė, neteisėta ūkinė veikla – mašinų vežiojimas iš Lietuvos į Baltarusiją parduoti. Tokių epizodų 15. Už tai gresia kažkiek metų nelaisvės arba bauda, – LŽ pasakojo ambasadorius. – P.Straševičius sako, kad jam taikomi kaltinimai neatitinka tikrovės. Mes, žinoma, esame jo pusėje, atstovaujame Lietuvos piliečiui. Esu pasirašęs raštą prokurorams, kad būtų atsižvelgta į P.Straševičiaus argumentus. Kreipėmės, kad būtų pakeista kardomoji priemonė. Motyvavome ir tuo, kad jo žmona greitai turi gimdyti. Atsakymų kol kas nėra. Konsulai dirba kiekvieną dieną. Jis tikrai yra mūsų akiratyje.”

E.Bagdonas pripažino, jog tai, kad įkalintas Lietuvos pilietis yra buvęs saugumo pareigūnas, verčia akyliau stebėti padėtį: „Jį traktuojame ne kaip paprastą pilietį, todėl aktyviai dirbame ta linkme.”

VSD šiuo metu taip pat seka procesą. „Žinome apie šį atvejį, bet jo nekomentuojame”, – LŽ sakė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas.

Pasižymėjęs paliko saugumą?

P.Straševičius 2000-2005 metais dirbo antruoju sekretoriumi Lietuvos ambasadoje Baltarusijoje. Jis buvo deleguotas VSD, kur, LŽ žiniomis, priklausė 1-ajai valdybai, užsiimančiai žvalgyba.

VSD neteikia informacijos, kokiomis aplinkybėmis P.Straševičius paliko tarnybą. LŽ šaltiniai departamente prisiminė, kad dar dirbdamas ambasadoje Minske P.Straševičius buvo įsivėlęs į plačiau nepagarsėjusią pikantišką istoriją su moterimis. Tuomet būta vertinimų, kad Baltarusijos saugumo darbuotojai pasistengė sukompromituoti Lietuvos pareigūną. Netrukus jis paliko ambasadą, o vėliau ir departamentą. Sutapimas ar ne, bet, pasak LŽ šaltinių, panašiu laiku įvyko ir P.Straševičiaus skyrybos su pirma žmona. Vėliau jis vedė baltarusę.

„Negaliu komentuoti asmeninių reikalų žmogaus, kurio nepažįstu, nesu matęs. O šiaip juk visko būna – žmonės skiriasi, tuokiasi ir taip toliau”, – LŽ aiškino ambasadorius E.Bagdonas.

Viršininkas patyrė šoką

Viešųjų pirkimų tarnybos direktorius Rimgaudas Stanislovas Vaičiulis LŽ taip pat mažai ką galėjo pasakyti apie P.Straševičiaus atėjimo iš VSD motyvus. „Pas mus jis maždaug prieš porą ar pusantrų metų atėjo laimėjęs konkursą”, – prisiminė jis.

Paklaustas, ar žino, kur dabar jo pavaldinys, direktorius paminėjo atostogas: „Liepos pabaigoje iš Minsko jis atsiuntė prašymą išleisti mėnesiui neapmokamų atostogų. Rugpjūčio pabaigoje atsiuntė dar vieną raštą, kad pratęstume atostogas dar mėnesiui.”

Išgirdęs apie pavaldinio įkalinimą R.Vaičiulis nustebo: „Iš kur tai ištraukėte? Jis atostogauja Baltarusijoje, rūpinasi nėščia žmona. Kaip supratau, paskutiniai mėnesiai prieš gimdymą nelengvi. Jei tai, ką sakote, teisybė, prikalėte man prie sienos.” Tarnybos vadovas stebėjosi, kad jam nebuvo pranešta apie pavaldinio situaciją. Ambasadorius E.Bagdonas LŽ tikino neprivaląs tuo rūpintis.

Tyla po prisikalbėjimo

P.Straševičiaus tėvai, rugpjūčio viduryje lankęsi Minske, su LŽ kalbėti atsisakė. „Ir negaliu, ir nenoriu nieko pasakoti. Reikia ramybės. Problema rimta, bet jau ir taip visko per daug buvo paskelbta spaudoje, televizijoje. Aidas atėjo”, – telefonu sakė Kaišiadoryse gyvenanti motina Elvyra Straševičienė.

P.Straševičiaus pažįstamieji LŽ irgi kėlė versijas, kad buvusiam saugumo pareigūnui bumerangu grįžo kalbos apie IAE vykstančius neskaidrius pirkimo procesus. Spaudoje ir televizijoje birželį buvo atskleista, kad Viešųjų pirkimų tarnyba suabejojo, ar IAE vykdyti skaidrūs pirkimai. Situaciją komentavo P.Straševičius.

„Čia tik vienas epizodas. Jis dirbdamas saugume stebėjo daug ir kitų su IAE, ir ne tik su ja, susijusių procesų. KGB akiratyje jis buvo nuolat”, – mano norėjęs likti neįvardytas P.Straševičiaus pažįstamas.

Skambina parlamentarai

E.Bagdonas LŽ sakė sulaukiąs ne tik P.Straševičiaus tėvų, bet ir Seimo narių skambučių. LŽ žiniomis, užsienio reikalų ministrą Petrą Vaitiekūną vakar turėjo pasiekti arba pirmadienį pasieks parlamentaro Emanuelio Zingerio paklausimas, kokių priemonių imamasi dėl P.Straševičiaus.

Vakar LŽ nepavyko susisiekti su užsienio reikalų ministru, buvusiu ambasadoriumi Baltarusijoje Petru Vaitiekūnu. Ministerijos spaudos tarnyba apie tokį raštą jokios informacijos vakar neturėjo.

„Į mane kreipėsi sunerimę žmonės, o aš – į ministrą. Kai žmogus sulaikomas tokioje, kabutėse, teisinėje valstybėje kaip Baltarusija, visada pakvimpa politiniu užsakymu. Todėl ir nedelsdamas reagavau”, – LŽ sakė E.Zingeris.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.