Jaunavedžiai pergudravo įstatymą

Nors dėl daug triukšmo sukėlusio draudimo prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją jaunavedžiai patirs daugybę nepatogumų, tačiau nemažai šią dieną vestuves suplanavusių porų rado išeitį.

Nepriėmė užsakymų

Pirmieji rugsėjo savaitgaliai ne mažiau gausūs vestuvių kaip ir vasarą, tačiau rugsėjo 1-ąją uždraudus prekiauti alkoholiu, vestuvininkams buvo užtrenktos kavinių ir restoranų durys.

Dauguma dienraščio „Klaipėda” kalbintų kavinių ir restoranų savininkų tikino, kad žinodami apie draudimą prekiauti alkoholiu tiesiog nepriėmė užsakymų pobūviams ar vestuvėms rugsėjo 1 dieną.

Vienos iš populiariausių Kretingos rajone kaimo sodybų ir karčemos „Vienkiemis” savininkė Jolanda Soblinskienė sakė, kad sužinojusi apie draudimą dar prieš pusmetį atšaukė šiandien turėjusias įvykti vestuves ir banketą.

„Dėl to klientai ėmė reikšti pretenzijas, deja, ne tokių įstatymų kūrėjams, bet mums. Tačiau mes negalime rizikuoti ir rengti pokylius su alkoholiu, nusižengdami įstatymams. Todėl šeštadieniui suplanuotą banketą nukėlėme į penktadienį, o vestuves – į kitą šeštadienį”, – sakė J.Soblinskienė.

Rado išeitį

Vis dėlto dauguma porų, iš anksto suplanavusių sutuoktuves, šventės neatidėjo ir rado išeitį, kaip išvengti draudimo.

Šiandien savo sąjungos palaiminimą viename klubų planuojantys švęsti jaunavedžiai pasakojo, kad apie draudimą sužinojo jau po to, kai buvo suplanuota šventė, ir jos atšaukti nebegalėjo. Klubo savininkai, pasikonsultavę su teisininkais, pasiūlė išeitį: klubo patalpos jaunavedžiams bus išnuomotos, o už alkoholį atsiskaityta iš anksto. Pora apskaičiavo, kiek ir kokių gėrimų gali prireikti per pokylį, ir už juos vakar sumokėjo. Jeigu gėrimų pristigtų, jų ketina įsigyti po vidurnakčio.

„Jaučiamės situacijos įkaitais: viena vertus, norisi tokios šventės proga pakelti šampano ar vyno taurę, kita vertus, atrodo, kad pažeidžiame sausąjį įstatymą”, – kalbėjo jaunieji, nenorėję skelbti savo pavardžių.

Rizikavo ne visi

„Mes vestuves pradėsime švęsti rugsėjo pirmąją, o baigsime rugsėjo antrąją, tada ir sumokėsime už alkoholį, – juokais apie iškilusias problemas kalbėjo vestuvių planuotoja Diana Sugintienė. – Visi pažįstami skambina ir klausia: ką daryti? Tai taip ir sakau, kad arba alkoholį nupirktų ir už jį sumokėtų iš anksto, arba po pokylio – jau rugsėjo antrąją. Juk gerti rugsėjo pirmąją nedraudžiama?”, – retoriškai klausė pašnekovė.

„Vienkiemio” savininkė J.Sob-linskienė sakė girdėjusi, kad kai kurie restoranų ir kaimo sodybų savininkai žadėjo šiandien vestuvininkams tiekti alkoholį, o kasos kvitus už gėrimus įteikti tik po vidurnakčio, tačiau abejojo, ar kas išties taip ryšis rizikuoti.

Alkoholiu neprekiaujančioms kaimo turizmo sodyboms šis draudimas netaikomas, tad čia švenčiantieji be jokios baimės galės vartoti savo atsivežtus alkoholinius gėrimus.

Gaudys ir baus

Valstybinėje tabako, alkoholio kontrolės tarnyboje taip ir neišgirdome aiškaus atsakymo – galima ar ne kavinėse vartoti savo atsineštą alkoholį. „Juk kavinėje užsisakę kotletą jo neišsinešate namo?” – atsakė tarnybos direktorius Česlovas Balsys. Jo teigimu, įstatymas niekam nenumato jokių išimčių.

„Įstatymas priimtas ir įsigaliojo praėjusių metų lapkričio 28 dieną. Ūkio subjektai žinojo, kad rugsėjo 1-ąją nebus galima prekiauti alkoholiu. Tai ūkio subjekto problema (jei jis priėmė puotautojus – red. pastaba)”, – kalbėjo Č.Balsys.

Jis užtikrino, kad šiandien bus sustiprinta viešojo maitinimo įstaigų kontrolė. Nusižengusiesiems įstatymui gresia bauda nuo 500 iki 2000 litų.

Sveikino šventės proga

Draudimas rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiu papildomų rūpesčių atnešė ir prekybininkams, kurie dar šios savaitės pradžioje iškabino informacinius skelbimus ir perprogramavo kasų aparatus, kad šie nenuskaitytų alkoholinių gėrimų kodų.

Klaipėdos alkoholinių gėrimų parduotuvės „sausos” dienos išvakares sutiko skirtingai. Vienose parduotuvėse vakar jau iš pat ryto buvo juntamas alkoholį perkančių klientų pagyvėjimas. Kitos dirbo įprastu ritmu ir vylėsi, kad daugiau klientų sulauks nebent vakare.

Daugiausiai klaipėdiečių vakar iš pat ryto plūstelėjo į parduotuvę „Gėrimų pasaulis”. Jos vedėja Loreta Jumaševičienė dar daugiau klientų tikėjosi sulaukti vakare.

„Matosi, kad alkoholį žmonės perka būtent rugsėjo 1-osios šventei. Dažnas klientas netgi mus sveikino artėjančios mokslo metų pradžios šventės proga ir keiksnojo kvailus įstatymus”, – pasakojo vedėja.

Ji pastebėjo, kad labiausiai vakar buvo perkami stipresni alkoholiniai gėrimai.

Lauks vakaro

Tai, kad tėveliai neplanuoja mokinių sugrįžtuvių į mokyklas švęsti „sausai”, pajuto ir firminės parduotuvės „Gubernija” darbuotojos.

Anot šios parduotuvės pardavėjos Ilonos, nors paprastai penktadieniais prekyba alkoholiu pagyvėja tik po pietų, vakar jau iš pat ryto žmonės pirko gėrimus.

Tačiau kitose parduotuvėse tokio klientų antplūdžio iki pietų nebuvo.

„Manau, kad daugiau klientų sulauksime vakare, nes daug kas ateina ir klausia, iki kelių dirbsim, ir pažada vėliau ateiti”, – vakar pasakojo bendrovės „Brėkšta” gėrimų parduotuvės pardavėja Edita Mačiejauskytė.

Gana vangiai alkoholiu prekiauta didžiuosiuose prekybos tinkluose, kurie taip pat daugiau pirkėjų planavo sulaukti vakarop.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.