Apeliacinis teismas: buvęs Lazdijų teismo pirmininkas atleistas pagrįstai

Šiandien Lietuvos apeliacinis teismas atmetė buvusio Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininko Arvydo Gudo skundą (gim. 1956 m.) dėl Vilniaus apygardos teismo 2007 m. balandžio 2 d. sprendimo, kuriuo buvo atmestas ieškinys dėl jo atleidimo iš teismo pirmininko pareigų pripažinimo neteisėtu.

Apeliacinis teismas primena, kad Konstitucinis Teismas yra nustatęs, kad Respublikos Prezidentas turi įgaliojimus atleisti iš pareigų apylinkės teismo teisėją, kuris savo poelgiu pažemino teisėjo vardą, nepriklausomai nuo to, ar teisėjui buvo iškelta drausmės byla ir ar Teisėjų garbės teismas siūlė teisėją atleisti iš pareigų.

Teismo kolegijos nuomone, nėra pagrindo teigti, kad Prezidentas ar Teismų taryba, pripažindami ieškovo veiksmus žeminančiais teisėjo vardą, įtakojo ikiteisminį tyrimą ir teismą, nagrinėjusius baudžiamąją bylą.

Įtarus ryšiais su cigarečių kontrabandininkų grupuote, 2003 metų liepos 22 d. tuometinio prezidento R. Pakso dekretu A.Gudas ir kiti du teisėjai buvo atleisti iš pareigų už teisėjų vardo pažeminimą. Apkaltinamasis nuosprendis šiems trims teisėjams įsiteisėjo 2006 metais.

Apeliaciniame skunde A. Gudas teigė, kad Prezidentas neturėjo pagrindo jį atleisti, o Teismų taryba – patarti Prezidentui dėl jo atleidimo. Apelianto nuomone, įstatymai buvo pažeisti, nes nesulaukus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo buvo padarytos išankstinės išvados dėl jo kaltės.

Buvęs teisėjas taip pat prašė pakeisti jo atleidimo pagrindą ir pripažinti, kad vienintelis teisėtas jo atleidimo pagrindas turėjo būti jo prašymas atleisti iš pareigų savo noru, o ne dėl teisėjo vardo pažeminimo. Nei Prezidentas, nei Teismų taryba atleidimo momentu neturėjo jokių objektyvių, kompetentingų institucijų nustatyta tvarka patvirtintų dokumentų (pvz., Teisėjų garbės teismo sprendimo ar įsiteisėjusio teismo nuosprendžio), kurių pagrindu būtų galėję daryti pagrįstą išvadą dėl atitinkamo teisėjo vardą žeminančio poelgio buvimo arba nebuvimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.