Ekonominių vertinimų rodiklis rugpjūtį sumažėjo

Ekonominių vertinimų rodiklis šių metų rugpjūčio mėnesį, palyginti su liepos mėnesiu, sumažėjo 2 procentiniais punktais ir sudarė 16 procentų. Rodiklio kritimą lėmė 1 procentiniu punktu sumažėjęs vartotojų, 3 – paslaugų sektoriaus, 5 – statybos ir 11 – mažmeninės prekybos pasitikėjimo rodiklis. Pramonės pasitikėjimo rodiklis nepasikeitė.

Statistikos departamento duomenimis, palyginti su 2006 m. rugpjūčio mėnesiu, ekonominių vertinimų rodiklis padidėjo 2 procentiniais punktais. Didžiausios įtakos tam turėjo 6 procentiniais punktais padidėjęs vartotojų ir 5 – pramonės pasitikėjimo rodiklis. Mažmeninės prekybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 13, statybos – 6, paslaugų sektoriaus – 3 procentiniais punktais.

2007 m. rugpjūčio mėnesį pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad tiek gaminamos produkcijos paklausa, tiek produkcijos gamybos apimtis ir toliau didėjo, tik ne taip sparčiai kaip per pastaruosius mėnesius. Beveik du trečdaliai (62 proc.) įmonių vadovų teigė, kad paklausa jų įmonėse šiuo metu yra pakankama, 18 procentų – kad per didelė, 20 procentų – kad per maža.

Artimiausiais mėnesiais pramonės įmonės numato gamybos didėjimą, tik, palyginti su praėjusiais mėnesiais, ne tokį ryškų: gamybą didėsiant numato 27 procentai, mažėsiant – 13 procentų apklaustųjų. Dauguma (70 proc.) įmonių mano, kad darbuotojų skaičius artimiausiais mėnesiais nesikeis, 15 procentų – kad jis didės. Galimą pramonės produkcijos kainų augimą prognozuoja 28 procentai įmonių, tačiau daugiau negu du trečdaliai (68 proc.) mano, kad kainos artimiausiais mėnesiais nesikeis.

Pasak įmonių vadovų, kaip ir ankstesniais mėnesiais, pramonės įmonių produkcijos gamybą riboja nepakankama paklausa (nurodė 29 proc. įmonių) ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas (33 proc.). Tačiau daugiau negu ketvirtadalis įmonių teigė, kad jų gamybinei veiklai netrukdo niekas.

Statybos įmonių vadovų teigimu, darbų apimtis per pastaruosius mėnesius ir toliau didėjo. Taip teigė daugiau negu pusė (57 proc.) įmonių ir daugiau negu trečdalis – jog jų darbų apimtis išliko tokia pati. Panaši statybos darbų apimties augimo tendencija buvo ir praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Dauguma (82 proc.) statybos įmonių rugpjūtį teigė, kad užsakymų statybos darbams gauna pakankamai.

Artimiausiais mėnesiais statybos darbų užsakymų daugės (nurodė 45 proc. įmonių), tačiau prognozės mažiau optimistinės nei ankstesniais mėnesiais. Darbuotojų skaičiaus prognozė artimiausiems mėnesiams taip pat mažiau optimistinė. Kad statybos darbų kainos didės, prognozuoja beveik pusė visų apklaustų įmonių (48 proc.), likusios mano, kad kainos nesikeis. Svarbiausiu statybos veiklą ribojančiu veiksniu išlieka kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas (nurodė 54 proc. įmonių). Tačiau 29 procentai įmonių teigė, kad jų veiklai netrukdo niekas.

Rugpjūčio mėnesio mažmeninės prekybos apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta didėjo, tačiau ne taip sparčiai, kaip per pastaruosius mėnesius. Apyvarta augo beveik visuose didžiuosiuose prekybos tinkluose ir pusėje visų kitų prekybos įmonių.

Be to, rugpjūčio mėnesį, palyginti su liepa, mažiau įmonių vadovų savo įmonės ekonominę būklę vertino gerai: rugpjūčio mėnesį gerai ją vertino 61 procentas įmonių vadovų, liepos mėnesį – 73 procentai. Tačiau daugiau nei pusė (56 proc.) prekybos įmonių vadovų artimiausiais mėnesiais prognozuoja įmonių ekonominės būklės pagerėjimą. Beveik visi didieji prekybos tinklai ir 27 procentai visų kitų įmonių per artimiausius mėnesius planuoja priimti daugiau darbuotojų.

Galimą kainų augimą mažmeninėje prekyboje artimiausiu metu prognozuoja 39 procentai įmonių, 60 procentų mano, kad kainos nesikeis. Pasak įmonių vadovų, mažmeninės prekybos įmonių veiklai, kaip ir ankstesniais mėnesiais, labiausiai trukdo konkurencija (nurodė 38 proc. įmonių), darbuotojų trūkumas (17 proc.), netobuli įstatymai (13 proc.). 7 procentai įmonių nurodė, kad jų veiklos neriboja niekas.

Rugpjūčio mėnesio paslaugų sektoriaus apklausos rezultatai parodė, kad įmonių teikiamų paslaugų paklausa per pastaruosius mėnesius didėjo, tačiau sulėtėjo jos augimo tempai: rugpjūčio mėnesį 26 procentai apklaustųjų nurodė, kad paklausa jų įmonėse padidėjo, prieš mėnesį tokių buvo 31 procentas. Didžiausias teikiamų paslaugų paklausos augimas išlieka telekomunikacijų įmonėse.

Per pastaruosius mėnesius nebe taip sparčiai gerėjo ir įmonių ekonominė būklė, kad būklė pagerėjo rugpjūčio mėnesį nurodė 14 procentų, liepos mėnesį – 28 procentai įmonių. Be to, rugpjūčio mėnesį, palyginti su liepos mėnesiu, šiek tiek mažiau įmonių savo įmonės ekonominę būklę vertino gerai: rugpjūčio mėnesį gerai ją vertino 55 procentai įmonių vadovų, liepos mėnesį – 60 procentų.

Tyrimo rezultatai parodė, kad darbuotojų skaičius per pastaruosius mėnesius padidėjo: 36 procentai paslaugų sektoriaus įmonių nurodė, kad darbuotojų skaičius padidėjo, 8 procentai – kad sumažėjo. Be to, 30 procentų apklaustųjų mano, kad darbuotojų skaičius artimiausiu metu dar didės.

Pasak daugumos (64 proc.) paslaugų sektoriaus įmonių, per artimiausius mėnesius paklausa nepasikeis, o 29 procentai prognozuoja jos padidėjimą. Teikiamų paslaugų kainų didėjimą artimiausiu metu prognozuoja 12 procentų apklaustųjų, mažėjimą – 4 procentai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.