Jaunimo teatras repetuoja su italu

Populiariojo spektaklio „Strip Man Show – viskas apie vyrus” režisierius italas Paolo Emilio Landi repetuoja naują veikalą „Triukšmas už kulisų”.

Šia komedija rugsėjo 20 ir 21 dienomis naują sezoną pradedantis Valstybinis jaunimo teatras tikisi pritraukti ne mažiau žiūrovų nei „Strip Man Show”, į kurį bilietai išperkami labai anksti.

Šiuolaikinis britų dramaturgas Michaelas Fraynas pjesę „Triukšmas už kulisų” („Noises off”) parašė 1982 metais. Nuo to laiko ji mėgstama statyti Londono scenose. Veikale panaudotas teatro teatre principas, pasak P.E.Landi, visada masinantis žiūrovus, smalsaujančius, kaip atrodo teatro gyvenimas „iš vidaus”. „Iš šalies visada atrodo smagiai ir nenuobodžiai”, – sako režisierius.

Pusmetis – svetur

Iš Romos kilęs P.E.Landi šešis mėnesius per metus praleidžia svetur, daugiausia – Rusijoje. Šioje šalyje maždaug per penkiolika metų jis pastatė penkiolika spektaklių (Saratove, Čeliabinske, Samaroje, Ufoje, Omske, Sankt Peterburge), tarp jų ir „Triukšmą už kulisų”. P.E.Landi dėsto Ričmondo (JAV) universitete, o tėvynėje dirba televizijos žurnalistu.

Su lietuvių aktoriais režisierius bendrauja rusiškai. Specialiai šios kalbos jis nėra mokęsis. Klausydamasis daugybę kartų per repeticijas kartojamų frazių po truputį jas įsimindavo, paskui pradėjo suprasti, o vėliau teko prabilti pačiam. Kartais jo draugai rusai stebisi išgirdę keistų frazių ir klausia, iš kur jas traukia. Iš tokios ir tokios pjesės, atsako režisierius.

Norai ir teatro poreikiai

„Renkantis būsimo spektaklio medžiagą svarbu, kad sutaptų du skirtingi dalykai, – sako P.E.Landi, – tavo norai ir siekiai ir teatro poreikiai. Kad lydėtų sėkmė, reikia mokėti tuos dalykus suderinti. Tačiau patys svarbiausi yra aktoriai.”

Dabar viskas sutampa. Teatras norėjo geros nestandartinės komedijos. Režisierius norėjo dar sykį grįžti prie jam gerai pažįstamos medžiagos. O dauguma „Triukšme už kulisų” vaidinsiančių lietuvių aktorių jau dirbo su P.E.Landi, kai šis statė „Strip Man Show”. Režisierius, beje, nematęs šio spektaklio nuo premjeros, didžiuojasi audringa „stripų” sėkme ir suvokia, kad ji labai įpareigoja.

Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje parašyta M.Frayno pjesė Lietuvoje dar nežinoma. „Juo geriau”, – įsitikinęs P.E.Landi. Jis prisimena, kad pirmą kartą žiūrėdamas spektaklį pagal šį kūrinį juokėsi tiek, kad negalėjo sulaikyti ašarų. Aktoriai nutraukė spektaklį ir sužiuro, kam čia iš publikos pasidarė bloga.

Įdomu, smagu, sunku

„Pjesė puiki ir sunki statyti, – pripažįsta režisierius. – Veiksmas vyksta Anglijoje. Teatro trupė repetuoja farsą. Premjera kitą dieną, o jie dar nepasiruošę. Mėgina vaidinti. Tačiau primadona neatsimena nei teksto, nei mizanscenų. Jaunasis primarijus labai nervingas. Pagyvenęs aktorius turi bėdų dėl alkoholio. Režisierius kažkaip turi suktis. Taigi pirmas veiksmas – generalinė repeticija su pertrūkiais. Antrame veiksme – tas pats farsas, vaidinamas po mėnesio, tik šįkart jį regime iš užkulisių – dekoracija apsukama. Matome, kas vyksta ten: dvi aktorės susipykusios, aktorius pavyduliauja ir t.t., bet jie vis tiek vaidina. Sekasi blogai. Trečiame veiksme tas pats, daugybę kartų rodytas spektaklis, vaidinamas po trijų mėnesių. Dabar jis visiškai „subyrėjęs”. Dar kartą girdime tą patį tekstą, bet šįkart jis skamba visiškai kitaip. Čia ir yra pjesės genialumas – tekstą aktoriai kartoja tris kartus ir kaskart vis kitaip. Ta pati replika pirmame veiksme turi vienokį prasminį krūvį, antrame ir trečiame kitokį. Įdomu, smagu, sunku. Be to, antrame veiksme viską, kas vyksta tarp aktorių, turime suprasti iš judesių.”

„Po velnių, lieku!”

P.E.Landi būsimą spektaklį vadina „chorališku” – beveik visi vaidmenys vienodos svarbos. Italas sakosi vertinąs „fizinį” teatrą. Komedija diktuoja savo taisykles ir dramos gelmės čia nepasieksi, todėl svarbu vaidinti labai techniškai, personažą lipdyti iš „fiziškumo” ir judesio. Spektaklyje vaidins Asta Baukutė, Kristina Andrejauskaitė, Neringa Varnelytė, Aušra Pukelytė, Gediminas Storpirštis, Aleksas Kazanavičius, Vytautas Taukinaitis, Sergejus Ivanovas, Ignas Ciplijauskas. Pirma dalis truks 50, antra – 40 minučių, trečia – pusvalandį.

Italijoje P.E.Landi yra žiūrėjęs ne vieną Eimunto Nekrošiaus spektaklį. „Trys seserys” pakeitė jo apsisprendimą. 1994 metais režisierius buvo pasiryžęs mesti teatrą ir atsidėti vien žurnalistikai. Paveiktas E. Nekrošiaus „Trijų seserų” nusprendė: „Po velnių, lieku!”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Jaunimo teatras repetuoja su italu"

  1. TheKey

    Nepatiko man nei „Strip Man Show – viskas apie vyrus” nei „Triukšmas už kulisų” – spektakliai „apie nieka” – ir dar komedijos…fui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.