Valymo paslaugų įmonės grumiasi kainomis

Spartus kainų šuolis juntamas įvairiose paslaugų teikimo srityse, tačiau patalpų valymo įmonės nelinkusios sparčiai reaguoti į didėjančias išlaidas ir didinti paslaugų tarifų – to daryti neleidžia stipri konkurencija.

Daugelis LŽ kalbintų įmonių atstovų pripažino, kad didėja patalpų valymo tarifai, palyginti su praėjusiais metais, bet kainų skirtumas nėra itin žymus. Kai kurios patalpų valymo įmonės kainas jau padidino nuo 2,5 lito metų pradžioje iki 3 litų pastaruoju metu, kitos – nuo 3 iki 6 litų už kvadratinį metrą per mėnesį. Tačiau įkainiai gana įvairūs, ir dažniausiai priklauso nuo konkrečių patalpų ir paslaugų teikimo dažnio.

Sutartys „paseno”

Kaip LŽ teigė sostinėje esančios įmonės UAB „Švaros broliai” projektų vadovas Renatas Melonas, žymiai įkainių padidinti įmonei neleidžia konkurencija. „Ne visada gali daryti taip, kaip profesiniu požiūriu atrodo. Turime lygintis su konkurentais”, – neslepia jis.

Nuo 2,5 lito iki 3 litų per mėnesį už kvadratinį metrą valymo paslaugų įkainius padidinusios įmonės vadovo nuomone, dvigubai mažesnes kainas konkurentai siūlo nebent dėl vadybos nekompetentingumo. „Tokias mažas kainas diktuoja rinkos naujokai. Turbūt čia lemia maža vadybos patirtis. Aišku, klientai susivilioja mažomis kainomis,” – pripažįsta jis.

Nuo metų pradžios su aptarnaujamais klientais sudarytos valymo paslaugų sutartys dėl kainų šuolių „paseno” per pusmetį – šias paslaugas teikiančios įmonės dėl didėjančios savikainos metų viduryje pasijuto dirbančios nuostolingai ir yra priverstos keisti galiojančias sutartis bei kelti paslaugų įkainius.

R.Melonas nelinkęs sureikšminti paaštrėjusios ekonominės situacijos.

„Bendra ekonominė situacija įmonės pakilimo nestabdo. Jis juntamas kiekvienais metais. Tiesiog didiname įkainius”, – ramiai konstatuoja jis.

Koreguodama sutarčių sąlygas su privačiomis aptarnaujamomis bendrovėmis, projektų vadovo teigimu, įmonė didelių sunkumų neturėjusi. „Tai susitarimo klausimas. Tiesiog reikėjo klientui motyvuoti mūsų siūlymą. Įmonės paslaugų teikėjus renkasi pagal rekomendaciją. Tad mažiausios siūlomos kainos ne visada turi įtaką jų pasirinkimui”, – sako jis.

Pašnekovas pripažįsta, kad sudaryti pelningas ilgalaikes sutartis su valstybinėmis įmonėmis sudėtingiau. „Valstybiniame sektoriuje su ilgalaikėmis sutartimis sunkiau. Kadangi ten konkursuose lemia tik mažiausia siūloma kaina. Išlaidos didėja iš karto. Iš patirties žinome: patys dalyvaudavome konkursuose – nelaimėdavome”, – dalijasi įspūdžiais jis.

Atlyginimų didėjimas – pelno sąskaita

Vilniuje patalpų valymo paslaugas teikiančios UAB „Vilidingas” vadovo Arūno Budreikio teigimu, darbuotojų trūkumas verčia žymiai didinti atlyginimus, o tai didina išlaidas.

„Sunkumų kyla dėl darbuotojų atlyginimų. Palyginti su 2005 metais, jie padidėjo 2-3 kartus”, – argumentuoja jis.

Taip sparčiai didėjant valymo paslaugas teikiančių įmonių išlaidoms ne visos šios srities įmonės ryžtasi nutraukti nuostolingas sutartis ir peržiūrėti savo paslaugų įkainius bijodamos prarasti klientus.

Pašnekovo nuomone, rinkoje susidariusi keista situacija. „Konkurentai nenori kelti įkainių”, – neslepia A.Budreikis.

Jo įmonė, palyginti su praeitais metais, vidaus patalpų valymo vieno kvadratinio metro mėnesio įkainius padidino nuo 3 iki 6 litų be pridėtinės vertės mokesčio. Patalpų, kuriose buvo atliktas remontas, vieno mėnesio kaina už kvadratinį metrą padidėjusi nuo 6-12 iki 7-17 litų be pridėtinės vertės mokesčio.

„Skaičiuoji, kad pats neimtum mokėti už suteiktas paslaugas”, -paklaustas apie veiklos pelningumą aštrios konkurencijos sąlygomis teigė įmonės vadovas.

Gundo kokybe

Kaip teigia Kaune patalpų valymo paslaugas teikiančios UAB „Švaros kelias” direktorius Tomas Jasiukaitis, įmonė orientuojasi į VIP klientus ir pigių paslaugų nesiūlo. „Mūsų įmonė įsikūrusi tik prieš 4 mėnesius, bet dirbame su stambiomis bendrovėmis. Pigių paslaugų neteikiame, bet savo klientų ratą turime”, – nesiskundė jis.

Bet pašnekovas pripažįsta, kad kai kurie konkurentai linkę siūlyti paslaugas itin žemomis kainomis.

„Tokia situacija yra susidariusi. Bet labiau tai daro ne mažos, o stambios bendrovės. Aš negaliu mažinti kainų, nes orientuojamės į specifinius klientus. Man labiau priimtina konkurencija kokybiškomis paslaugomis, o ne kainomis”, – sakė jis.

Šiauliuose patalpų valymo paslaugas teikiančios UAB „Vilmera”

savininkė Marina Meškauskienė teigė, kad vos daugiau nei pusmetį gyvuojančiai įmonei jau teko kainas peržiūrėti, tačiau jų didinti neleidžia konkurencija.

„Konkurentai mažomis kainomis stebina”, – neslepia pašnekovė. Pasak jos, valymo paslaugų tarifai priklauso nuo to, ar paslaugos kasdien teikiamos, ar tam tikru dažnumu per mėnesį. Į sparčiai didėjančią savikainą, M.Meškauskienės teigimu, ši įmonė dar nereaguoja, o branginti paslaugas planuoja kitais metais.

Kaune patalpų valymo paslaugas teikiančios UAB „Fudo” personalo vadybininkė Vita teigė nepastebėjusi nelygiavertės konkurencijos. „Paklausa atitinka pasiūlą. Įkainiai visur panašūs”, – tikino ji.

Vadybininkė teigė, kad, palyginti su praeitais metais, darbuotojų atlyginimai šoktelėjo 150 litų. Ji patikino, kad nesusipratimų su privačiomis bendrovėmis, koreguodama sutarties sąlygas, įmonė neturėjusi.

„Įkainius peržiūrime kas pusmetį. Planuojame juos didinti lapkritį”, – teigė ji. Pasak jos, klientai linkę rinktis kokybiškas paslaugas, o ne mažus įkainius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.