Rūšiuoti šiukšlių klaipėdiečiai neįprato

Miegamuosiuose Klaipėdos rajonuose rengiamasi pristatyti daugiau šiukšlių konteinerių, o senamiestyje – išnaikinti. Čia gyventojams teks įprasti prie galiojusios sovietmečio tvarkos. Šiukšles žmonės turės išnešti numatytu laiku ir išmesti tiesiai į šiukšliavežį.

Šiukšles rūšiuoja vangiai

Klaipėdos savivaldybė susirūpino dėl mieste vangiai rūšiuojamų atliekų.

Jų išrūšiuojama ir į skirtingus konteinerius sumetama kone perpus mažiau, negu buvo planuota.

Šiuo metu iš 100 tūkstančių tonų per metus į sąvartyną išgabenamų atliekų vietoj 11 proc. surūšiuojama apie 6 proc.

Klaipėdos savivaldybės mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė pastebėjo, kad kai kuriose Klaipėdos vietose, pavyzdžiui, Melnragėje, pastatyti spalvingi antrinių žaliavų konteineriai stovi pustuščiai, kai skirti nerūšiuotoms komunalinėms atliekoms nuolat būna perpildyti.

„Ilgainiui teks išmokti rūšiuoti atliekas. Kuo daugiau jų rūšiuosime, tuo ilgiau tarnaus naujasis sąvartynas, nes kai kurias išrūšiuotas atliekas bus galima deginti arba perdirbti”, – aiškino vicemerė.

Trūksta konteinerių

Kad būtų rūšiuojamos atliekos, Klaipėdoje reikia daugiau antrinėms žaliavoms skirtų konteinerių.

Apskaičiuota, kad 600 gyventojų turi stovėti vienas stiklui, popieriui ir plastmasei skirtų konteinerių komplektas. Dabar Klaipėdoje 180 tūkstančių gyventojų tenka vos 200 tokių komplektų.

J.Simonavičiūtė žadėjo, kad ateityje konteinerių bus pastatyta daugiau. Kadangi jau dabar kai kuriuose kiemuose vos telpa net ir nerūšiuotoms komunalinėms atliekoms skirti konteineriai, svarstoma galimybė Klaipėdoje pastatyti ir maždaug 5 kubų talpos požeminius konteinerius.

Kad konteineriai nebadytų akių senamiestyje, norima čia sugrąžinti sovietmečiu Klaipėdoje galiojusią tvarką, kai nustatytu laiku atliekas surinkdavo į kiemus atvažiuodavę šiukšliavežiai.

Keis mokesčius

Keisti žmonių požiūrį į atliekų rūšiavimą bus žadama ir per švietimą.

Klaipėdos savivaldybė su ekologiniu klubu „Žvejonė” už 100 tūkst. litų, kurių didžiąją dalį skyrė Europos Sąjunga, išleido leidinių apie atliekų rūšiavimą.

Dviejų rūšių spalvinimo knygelės, lankstinukas, lipdukas „Rūšiuok” ir pažintinė knygutė skirti mažiausiems klaipėdiečiams. Tikimasi, kad šie lankstinukai, kuriuos dalins švietimo ir ugdymo įstaigose, išmokys vaikus jau nuo mažens rūšiuoti atliekas.

Suaugusiems taip pat bus išleisti lankstinukai ir plakatai apie atliekų rūšiavimą.

Nuo kitų metų atliekų išvežimo mėnesinė rinkliava bus po 15 centų už 1 buto kvadratą. Tiems, kurie rūšiuos atliekas, šiukšlių išvežimas turėtų kainuoti pigiau, bet pirmaisiais metais nuolaidų nebus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.