Dėl Jurbarko ir Ignalinos dujotiekių – nežinomybė

Dėl gamtinių dujų dujotiekio Šakiai-Tauragė su atšaka į Jurbarką bei dujotiekio į Ignaliną tiesimo dėl teisinių niuansų tvyro nežinomybė. Šiuos dujotiekius turėjo nutiesti „Lietuvos dujos”, tačiau priėmus naują Gamtinių dujų įstatymą bendrovės konkurentė UAB „Intergas” apkaltino „Lietuvos dujas”, kad dujotiekis Šakiai-Jurbarkas tiesiamas pažeidžiant įstatymą, o gauta 3,3 mln. litų ES parama dujotiekiui į Ignaliną esą neteisėta.

„Intergas” kreipėsi į teismą dėl „nelegalių dujotiekio Šakiai-Jurbarkas statybų”, o jos ieškinį patenkino Klaipėdos apygardos administracinis teismas ir dujotiekio tiesimą laikinai sustabdė. „Lietuvos dujos” savo ruožtu kreipėsi į Apeliacinį teismą, tačiau nėra paskelbta data, kada šis skundas bus nagrinėjamas.

Naujas įstatymas numato, kad leidimai statyti dujotiekius išduodami konkurso būdu, todėl „Intergas” motyvuoja šiuo punktu ir skundžia, kad „Lietuvos dujos” tokio leidimo neturi. Tačiau tokio leidimo bendrovė negalėjo turėti, nes dujofikavimo projektus pradėjo įgyvendinti dar prieš pasirodant įstatymui.

„Gamtinių dujų įstatymo pataisa sustabdė „Lietuvos dujų” pradėtus darbus. Bendrovė yra sudariusi sutartis su rangovais, o rangovai traukiasi iš projektų vykdymo. Jurbarko miestas ir Ignalina praktiškai yra nežinomybėje ir gali tų projektų vykdymas atsidėti keletui metų”, – aiškino ūkio ministras Vytas Navickas po susitikimo dėl stringančių investicijų į šalies dujų ūkį su „Lietuvos dujų” generaliniu direktoriumi Viktoru Valentukevičiumi.

Anot ministro, „Lietuvos dujos” dėl sustabdytų projektų patirs milžiniškus nuostolius vien dėl to, kad „neatsakingai Seimo nariai teikė pasiūlymus neįvertindami tokių pasekmių”. Tokioje rinkoje nelabai gali prognozuoti savo investicijų ir „Lietuvos dujų” akcininkė „Gazprom”. Be to, dėl Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintos dujų kainų metodikos kyla rimtų problemų ir dėl tolesnės bendrovės finansinės perspektyvos.

Tuo tarpu tęsiantis konfliktams nukentėti gali būsimi dujų vartotojai. Jeigu dujos šį rudenį nepasieks Jurbarko, daugiabučių namų gyventojams gali tekti žiemoti šaltuose butuose, nes vienintelė miesto katilinė jau pertvarkyta kūrenti dujomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.