Lietuvos ir JAV strateginė partnerystė veikia „budėjimo režimu”

Nepaisant to, kad Lietuvos nacionaliniai interesai pirmiausia orientuoti į ES, JAV Lietuvai vis dar naudingos kaip tam tikras saugiklis ar griežtesnės ES pozicijos Rusijos atžvilgiu katalizatorius, teigia politologas.
„Lietuva jaučiasi turinti moralinę teisę bet kada kreiptis į JAV, kad šios atvestų į protą ES. Taigi galima teigti, jog Lietuvos ir JAV strateginė partnerystė stabiliai ir patikimai veikia „budėjimo režimu””,- rašo Strateginių studijų centro direktoriaus pavaduotojas Žygimantas Vaičiūnas žurnale „Veidas”.

Ž.Vaičiūno teigimu, tiek Lietuvai, tiek JAV toks strateginės partnerystės „budėjimo” režimas yra optimalus santykių variantas: JAV turi savitą Trojos arklį ES viduje, o Vidurio Europos ir Baltijos valstybės turi užnugarį, kuriuo gali pasinaudoti tuomet, kai nepakankamai efektyviai veikia ES išorės politika.

Vis dėlto, autoriaus nuomone, nors ir sušvelnėjusi, bet vis dar griežta bei Lietuvos netenkinanti JAV vizų politika primena, kad Lietuvą su Amerika sieja pirmiausia simbolinė partnerystė, o ne dvišalis pragmatinis bendradarbiavimas.

„Žinoma, Lietuva mano, kad JAV turėtų jaustis skolingos už tai, jog mes dalyvaujame kovoje su terorizmu. Tačiau Lietuvos asistavimas JAV šiuo metu yra ne kas kita, kaip savitas skolos grąžinimas – JAV visada Lietuvą ir visą Vidurio Europą rėmė avansu”,- pastebi politologas.

Ž.Vaičiūno vertinimu, nėra konkrečios dvišalių Lietuvos santykių su JAV vizijos. Lietuva visada savo užsienio politiką stengėsi kreipti taip, kad būtų galima išvengti ES ir JAV – pirmiausia NATO – interesų bei veiksmų kolizijos, šiuo metu į užatlantę taip pat žvelgiama per ES prizmę.

Straipsnyje konstatuojama, kad galima atlikti Lietuvos ir JAV santykių inventorizaciją, tačiau aukščiausio lygio politinis bendradarbiavimas, matyt, niekada neperaugs į tokio pat lygio pragmatinį ekonominį bendradarbiavimą.

Todėl, anot autoriaus, strateginė partnerystė su JAV Lietuvai pirmiausia svarbi psichologiškai, o nusivylimas JAV vizų politika irgi yra psichologinis – nors strateginė partnerystė ir konkretūs dvišaliai klausimai yra visiškai skirtingi dalykai, Lietuvoje jie vis dėlto yra susiejami.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lietuvos ir JAV strateginė partnerystė veikia „budėjimo režimu”"

  1. bigcatwar

    Kokia strategija ? kam spagt reik tiesiog nera strategijos. Matom kaip su E.I.Ben ladenu gavos .Matom Irana Afgana. Matom ka isaugino pries SSSR treniruodami. Rysku ir aisku Matom hunting ekspedition. ir prisiminus invazija ir patarejus afgane 6us navy. keista daros nikaragua nelalabai aniem isimintina manau. bet siaip galima vardint ir dar. Ir renome????

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.