Buvę „Ekrano” darbuotojai daugiau grynųjų iš valstybės negaus

Alytaus savivaldybė kreipėsi į Vyriausybę prašydama skirti 100 milijonų litų socialinėms ir ekonominėms problemoms spręsti bankrutavus „Alytaus tekstilės” įmonei. Išgirdę tokį prašymą buvę bankrutavusios Panevėžio bendrovės „Ekranas” darbuotojai buvo šokiruoti. Anot jų, Panevėžio valdžia keturiems tūkstančiams buvusių „Ekrano” darbuotojų išprašė tik trupinius, o tūkstančiui bankrutavusioje įmonėje dirbusių alytiškių reikalaujama daug kartų daugiau. „Panevėžio balso” skaitytojų teigimu, tokios proporcijos galimos tik bananinėje valstybėje, nes buvę „Ekrano” darbuotojai iki šiol neatgavo net savo visų uždirbtų pinigų.

Bankrutavus didžiausiai Panevėžio gamyklai buvo prognozuojamas didžiulis socialinis sprogimas, tačiau tai neįvyko. Miesto Savivaldybė kartu su Vyriausybe parengė Panevėžio miesto ekonominės plėtros, AB „Ekranas” nutraukus veiklą, tęstinumo užtikrinimo 2007-2009 metais priemonių planą, tačiau jo pasekmių buvę įmonės darbuotojai beveik nepajuto. Dauguma jų be niekieno pagalbos įsidarbino kitur, todėl nedarbo lygis mieste lyg ir nepadidėjo. Tačiau buvę kineskopų gamyklos darbuotojai jaučiasi nuskriausti.

Iš Garantinio fondo atsiskaityta

Miesto mero patarėjas ekonomikos ir investicijų klausimais Tadas Jagminas sakė, kad pagal Savivaldybės administracijos parengtą ir miesto Tarybos bei Vyriausybės patvirtintą Panevėžio miesto ekonominės plėtros AB „Ekranas” nutraukus veiklą tęstinumo užtikrinimo 2007-2009 metais planą numatyti 75 milijonai litų. Juos numatoma panaudoti per trejus metus, o planas pradėtas įgyvendinti nuo šių metų pradžios. T.Jagmino teigimu, Socialinės ir darbo apsaugos bei Ūkio ministerijose yra sudarytos priežiūros grupės, kurios domisi lėšų panaudojimo tikslingumu.

Pasiteiravus, kiek iš numatytų lėšų jau panaudota, T.Jagminas sakė, kad su darbuotojais atsiskaityta iš Garantinio fondo, 7,5 milijono litų skirta Mokslo ir technologijų parkui steigti, tačiau šis procesas, kaip rašėme vakar, beviltiškai stringa. Dar beveik 5 milijonai litų numatyti Technologijų demonstravimo centrui Panevėžio profesinio rengimo centro bazėje steigti. Mero patarėjas akcentavo, kad nemažai lėšų numatoma Darbo biržos, Darbo rinkos mokymo centro parengtiems projektams finansuoti, kad žmonės galėtų persikvalifikuoti ir įsidarbinti. T.Jagmino teigimu, projektų tikslas yra padėti žmonėms nuo atsiskaitymo su jais iki perkvalifikavimo ir įsidarbinimo.

Buvo pionieriais

Pasiteiravus, ar realu, kad Alytaus savivaldybė gautų prašomus 100 milijonų litų, kai Panevėžiui numatyti tik 75 milijonai ir dar nežinoma, ar jie bus panaudoti, T.Jagminas teigė negalintis prognozuoti Vyriausybės pozicijos ir jos sprendimų. Mero patarėjas pastebėjo, kad Panevėžio miesto savivaldybė buvo pirmoji šalyje, kuri parengė prevencijos priemonių planą bankrutavus stambiausiai miesto įmonei. Anot jo, alytiškiams rengiant planą buvo lengviau, nes jie galėjo remtis Panevėžio pavyzdžiu.

Dauguma surado kitą darbą

AB „Ekranas” administratorius Gintaras Gelčys PB sakė, kad, bankrutavus gamyklai, darbuotojams liko neišmokėta apie 20 milijonų litų. Anot jo, Garantinis fondas atsiskaityti su darbuotojais pervedė apie 10 milijonų litų, ir valstybė su žmonėmis visiškai atsiskaitė. Bankroto administratoriaus teigimu, likusi skola darbuotojams bus grąžinta pardavus bendrovės turtą.

Planuoto nedarbo lygio kilimo bankrutavus „Ekrano” gamyklai, kaip buvo manyta, nebuvo. Panevėžio darbo biržos direktoriaus pavaduotojos Audronės Biguzienės teigimu, iš pradžių nedarbo lygis buvo šoktelėjęs bene dvigubai, tačiau dabar jis grįžo į ankstesnes vėžes. Pasak direktoriaus pavaduotojos, iš brankrutavusios įmonės Darbo biržoje buvo užsiregistravę 2300 žmonių, iš jų 620 buvo perkvalifikuoti ir jų parengimui išleista 2 milijonai 450 tūkstančių litų. Iki šiol darbo ieško tik 146 buvę gamyklos darbuotojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.