Afganistane per reidą nukautas ieškotas Talibano lyderis

Pietinėje Afganistano Hilmendo provincijoje ketvirtadienį per JAV vadovaujamą reidą buvo nukautas ieškomas Talibano sukilėlių lyderis, mula Beraderis (Beraderis), pranešė Afganistano gynybos ministerija.

Mula Beraderis (persiškai „berader” reiškia brolį, angl. tekstuose rašoma Brother) iki Talibano nuvertimo 2001 metais talibų vyriausybėje ėjo aukšto kariuomenės vado pareigas ir priklausė šio judėjimo tarybai, vadovaujamai besislapstančio lyderio, mulos Mohammado Omaro (Muhamado Omaro).

Remdamasi Afganistano armijos vadais Hilmende, ilgalaikiame Talibano bastione, Gynybos ministerija nurodė, kad Beraderis žuvo per priešaušrio operaciją.

Mula yra musulmonų dvasininko titulas, kurį naudoja daug aukšto rango talibų. Kol kas neaišku, ar vardas Beraderis, kuriuo jį vadindavo kiti talibų lyderiai, buvo jo karinis slapyvardis.

Reidas buvo surengtas, kai Talibano sukilėliai tarp Hilmendo Sangino ir Sarvano rajonų iš pasalų užpuolė vieną Afganistano armijos automobilių koloną, savo pranešime teigė ministerija.

Afganų kariai išsikvietė JAV kariuomenės palaikymą iš oro, sakė ministerijos atstovas spaudai Zahiras Azimi (Zahiras Asimis).

„Jis žuvo, veikiausiai per mūšius ant žemės”, – pažymėjo jis.

„Beraderis buvo įtrauktas į juodąjį sąrašą”, – pridūrė Z.Azimi, galvoje turėdamas JAV sudarytą ieškomų Talibano lyderių ir „al Qaeda” narių sąrašą.

Beraderis buvo aukštas karinis Talibano lyderio Omaro patarėjas.2004-aisiais teisiamas vienas afganas, 2001-aisiais nužudęs keturis žurnalistus, kurių du buvo iš „Reuters” agentūros, sakė, jog juos nužudyti nurodęs Beraderis.

Beraderio žūtis, jeigu ji bus patvirtinta, taps dar vienu smūgiu Talibano sukilimui. Per pastaruosius devynis mėnesius buvo nukauti ar suimti jau keli aukšti talibų lyderiai.

Gegužės mėnesį buvo nukautas mula Dadullah (Dadula), Talibano operacijų vadas Pietų Afganistane.

Gruodį JAV vadovaujamos pajėgos, gavusios informacijos iš Pakistano, per oro antskrydį nukovė dar vieną aukštą Talibano lyderį – mulą Mohammadą Akhtarą Osmani (Mohamadą Achtarą Osmanį).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.