Virdžinijos universiteto veiksmai per žudynes buvo pernelyg lėti, rodo tyrimas

Virdžinijos politechnikos institutas ir valstijos universitetas per vėlai informavo darbuotojus ir studentus apie balandžio incidentą, kuris tapo didžiausių žudynių universiteto miestelyje per visą JAV istoriją preliudija, parodė tyrimas, kurio rezultatai paskelbti trečiadienį.
Virdžinijos valstijos atliktas tyrimas atskleidė universiteto policijos ir pareigūnų klaidas, padarytas iš karto po to, kai ankstų balandžio 16-osios rytą nesveikos psichikos studentas Cho Seung-Hui (Čo Seunghujus) nušovė du studentus.

Kelios valandos po šio incidento 23 metų Cho Seung-Hui kitame universiteto miestelio pastate nušovė 30 studentų bei dėstytojų ir nusišovė pats.

„Aukšti universiteto administracijos pareigūnai … beveik dvi valandas nepaskelbė visam universiteto miesteliui skirto pranešimo apie (ryte įvykdytas) žmogžudystes”, – sakoma tyrimo ataskaitoje.

„Universiteto policija suklydo nepaprašiusi … visam miesteliui skirto pranešimo, kad nužudyti du asmenys ir kad visi studentai bei dėstytojai turėtų būti atsargūs ir budrūs”, – sakoma toliau.

Iš pradžių universiteto policija įtarė nužudytos studentės draugą ir manė, kad taip buvo suvestos asmeninio pobūdžio sąskaitos, nes viena tos studentės pažįstama sakė, kad nužudytosios draugas mėgsta ginklus.

Tuo tarpu Cho Seung-Hui išsiuntė „NBC News” paketą su vaizdo medžiaga, nuotraukomis ir ranka rašytu manifestu, o paskui nuėjo į kitą universiteto pastatą, kur grandinėmis blokavo duris ir nušovė 30 žmonių.

Pirmosios dvi žmogžudystės buvo įvykdytos maždaug 7 val. 15 min. vietos laiku, o antras šaudymas prasidėjo 9 val. 40 minučių.

Kai kurie nužudytųjų artimieji reikalavo paaiškinti, kodėl universitetas po pirmųjų žmogžudysčių neperspėjo viso miestelio.

„Studentų, dėstytojų ir darbuotojų perspėjimas galėjo viską pakeisti … Kuo ankstyvesnis ir aiškesnis perspėjimas, tuo daugiau galimybių individams likti gyviems”, – nurodoma ataskaitoje.

Tačiau joje priduriama, kad toks perspėjimas nebūtinai būtų užkirtęs kelią žudynėms.

Cho Seung-Hui su savo tėvais į Jungtines Valstijas iš Pietų Korėjos atvažiavo 1992 metais, kai jam buvo aštuoneri.

Aštuonių narių komisijos 147 puslapių ataskaitoje pažymima, kad universiteto miestelio pareigūnai netinkamai reagavo ir į Cho Seung-Hui psichikos sutrikimo požymius.

„Trečiaisiais Cho metais … universitete įvyko daug incidentų, kurie buvo aiškūs perspėjimai, (kad jo) psichika nestabili”, – rašoma dokumente.

„Nors įvairūs asmenys ir universiteto departamentai žinojo apie visus tuos incidentus, universitetas nesiėmė efektyvių priemonių ir neįsikišo. Niekas nežinojo visos informacijos ir niekas nesujungė visų taškų”, – priduriama jame.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.