Studentai – reformos užribyje

Niekingai maža stipendija, neveikianti paskolų sistema, griūvantys bendrabučiai, brangstanti butų nuoma privertė studentus ieškoti užtarimo prezidentūroje. Vakar prezidentas Valdas Adamkus susitiko su aukštųjų mokyklų studentų sąjungų atstovais aptarti mokslo ir studijų reformos.

Prezidentas šalies studentiją ir moksleivius įvardijo kaip sąjungininkus vykdant aukštojo mokslo reformą, tačiau, nors ir kritikuotą, ją laiko būtina ir neišvengiama. Jis mano, kad pirmiausia reikia įdiegti paskolų sistemą, kuri garantuos, jog aukštasis mokslas bus prieinamas visiems.

Ministerija neįgali

Matydami, kad Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) šiuo metu nepajėgi vykdyti reformos, studentų sąjungų atstovai siūlo joje suburti specialistų grupę ir paskirti žmogų, kuris prižiūrėtų reformos eigą. „Jos neįgalumas paskatino rengti šį susitikimą ir iškelti idėją apie reformos priežiūros komisiją”, – sakė Lietuvos studentų atstovybių sąjungos prezidentė Indrė Vareikytė. V.Adamkus pritarė tokiam studentų siūlymui. Jaunimo atstovai kreipėsi į prezidentą prašydami atitolinti įmokos už mokslą įvedimą tol, kol įsitikins, kad surinktos lėšos bus panaudotos veiksmingai. „Studentai, priversti mokėti tokius didelius pinigus, norėtų už tai gauti jų vertas studijas”, – sakė I.Vareikytė. Kada galėtų būti įvesta įmoka, susitikime nesvarstyta. Pasak studentų, vilties suteikia tai, kad pastarosiomis dienomis švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė jau prabilo apie studijų kokybę, ne tik įmokas.

Reforma neapgalvota

Studentai mano, kad dabar svarstomas mokestis už studijas yra per didelis. Pasak jų, įmoka neatitinka šalies ekonominės būklės. Akademinis jaunimas skundžiasi, kad jiems finansiškai per sunki 20 tūkst. litų našta, slėgsianti jų pečius ketverius metus.

„Ilgalaikės aukštojo mokslo strategijos nėra”, – pabrėžė Lietuvos studentų sąjungos prezidentas J.Okunis. Anot jo, aukštojo mokslo politika tėra imitacinė. Jo teigimu, mokslas reformuojamas neišsiaiškinus, kokių specialistų ir kiek aukštųjų mokyklų reikia šaliai, kuriuos universitetus reikia remti labiausiai. „Reforma pradėta nepagalvojus, kokio aukštojo mokslo Lietuvai reikia”, – susitikime nuaidėjusius prezidento žodžius priminė studentų atstovai. I.Vareikaitė teigė, kad moksleiviai pasigenda informacijos, kaip sekasi įsidarbinti baigusiesiems universitetus, kiek jie uždirba. Studentai norėtų, kad į jų siūlomą kurti komisiją būtų pakviesti ekspertai iš šalių, kuriose reforma jau vyko. Akademinį jaunimą pribloškė ŠMM ketinimai sutrumpinti bakalauro studijas iki trijų metų. „Tokiu atveju nesuprasiu, kuo skirsis išsilavinimas, gautas kolegijoje, nuo universitetinio”, – sakė J.Okunis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.