Reumatinės ligos amžiaus nepaiso

Vienas procentas žmonių kasdien gyvena akistatoje su negalia. Kova su itin agresyviomis reumatinėmis ligomis kartais baigiasi net mirtimi.

Tai, kad nuo sąnarių skausmų kenčia senyvo amžiaus žmonės, tėra mitas. Vien mintis, kad organizmas naikina pats save, varo į neviltį ir verčia nuleisti rankas net dvidešimtmečius.

Prasideda netikėtai

Medikai tvirtina, kad sergančiųjų reumatinėmis ligomis kasmet daugėja.

Statistika byloja, kad sąnarių ir nugaros skausmai kamuoja vieną iš šimto gyventojų. Rūpesčių kelia tai, kad negalavimų priežastį neretai sunku nustatyti, o diagnozuoti tiksliai ne visada pavyksta iš karto.

Vidaus organus pažeidžiančios ir pamažu naikinančios reumatinės ligos dažniausiai užklumpa iš pasalų.

„Viskas prasidėjo prieš ketverius metus. Staiga pradėjau karščiuoti, taip skaudėjo nugarą, kad net į vonią slinkdavau pasiremdama į sienas. Buvo sunku ne tik vaikščioti, bet ir sėdėti ar gulėti. Skausmai buvo tokie stiprūs, kad akimirką tapdavo sunku net kvėpuoti. Prisimenu visa tai lyg košmarą”, – pasakojo reumatine liga serganti 25-erių Kristina.

Klaipėdietė buvo priversta metams nutraukti studijas universitete, nes nuvykti autobusu į paskaitas jai tapo per sunkia užduotimi.

Mergina prisipažino su liga nekovojusi ir pamažu grimzdo į depresiją. Saujomis teko gerti vaistus nuo skausmo, kad bent kelioms valandoms palengvėtų.

Sąnarių tinimu, skausmu ir karščiavimu paprastai prasideda daugelis reumatinių ligų. Jeigu pasiseka, numalšinus uždegimą, jis niekada ir nebepasikartos. Tačiau panašūs simptomai gali įspėti apie sunkios ir net mirtinos ligos pradžią.

Susirgo po netekties

Sąnarių ligos priskiriamos prie psichosomatinių ligų, nes jų atsiradimui itin svarbūs ir psichologiniai veiksniai.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Reumatologijos skyriaus vedėja Loreta Bukauskienė tikino, kad jomis susergama po svarbaus žmogaus gyvenimo įvykio, nelaimės ar netekties.

„Viena pacientė susirgo reumatoidiniu artritu po sūnaus mirties. Ši liga gali užklupti ir po stipraus psichologinio smūgio ar nuolatinės įtampos, patiriamo streso. Stresinė situacija išprovokuoja autoagresiją, organizmas nebeatpažįsta savo audinių ir, liaudiškai tariant, pradeda save naikinti”, – aiškino specialistė.

Sąnarių ligas galima suskirstyti į degeneracines, kurias paskatina su amžiumi vykstantis senėjimo procesas, ir reumatines uždegimines. Pastarųjų priežastis nustatyti sunku. Jos gali būti susijusios su įgimtu genų defektu. Tiesioginio paveldimumo, pasak L.Bukauskienės, paprastai nėra.

Trumpina gyvenimą

Dažniausiai reumatinėmis ligomis serga 20-30 metų ir 45-55 metų žmonės.

L.Bukauskienė apgailestavo, kad į ligoninę neretai patenka ir dar jaunesnių žmonių, todėl nuomonė, kad reumatinės ligos – senelių bėda, yra tik mitas.

Uždegimą gali sukelti ir virusinės infekcijos, pervargimas. Moterys kartais sąnarių ligomis suserga po gimdymo, kai organizmo imuninė sistema tampa neatspari, nusilpsta.

„Agresyviausia reumatinė liga yra sisteminė raudonoji vilkligė. Ji diagnozuojama nedažnai. Ši liga gali sukelti rimtų komplikacijų ir baigtis mirtimi. Ji trumpina gyvenimą. Nors naujausi gydymo būdai padeda pasiekti, kad ligonis išgyvena ir trisdešimt, ir penkiasdešimt metų. Jo gyvenimo trukmė ir kokybė priklauso nuo ligos priežasties, gydymo būdų bei organizmo reakcijos į gydymą”, – vardijo pašnekovė.

Taikosi į stuburą

Tai, kad pastaraisiais metais medikai diagnozuoja vis daugiau reumatinių ligų, lemia ir tobulėjanti technika, leidžianti anksti nustatyti tikslią diagnozę.

Vis dažniau diagnozuojama vadinamoji Bechterevo liga arba ankilozuojantis spondiloartritas. Šios ligos diagnostikai pradėjus taikyti magnetinio rezonanso tyrimą, ligą pavyksta aptikti greitai. Tai lėtinis stuburo sąnarių uždegimas. Ši liga neišgydoma, tačiau ji nesukelia ir mirtinų komplikacijų. Laikantis visų gydytojo nurodymų ir taikant naujausius gydymo būdus ligoniai gali gyventi visavertį gyvenimą ir ilgai išlikti darbingi.

Deformuoja sąnarius

Populiariausia ir dažniausia liga – reumatoidinis artritas. Juo serga ir jauni, ir vyresnio amžiaus žmonės.

Tai lėtinė, nuolat progresuojanti uždegiminė sąnarių liga, dažnai pažeidžianti ir kitus organus – raumenis, plaučius, širdį, kraujagysles, odą, akis. Dėl nežinomų priežasčių organizmo imuninė sistema neatpažįsta savo ląstelių, reaguoja į jas kaip į svetimas, pažeidžia jas.

Liga tęsiasi visą gyvenimą. Ji deformuoja sąnarius, sukelia negalią. Ligonis gali tapti priklausomas nuo kitų žmonių, visiškai prikaustytas prie invalido vežimėlio ar lovos.

Praranda laiko

Kaip įtarti ligos pradžią?

„Jeigu skauda sąnarį, jis ištinsta ir tai užtrunka savaitę ar ilgiau, reikia kreiptis į gydytoją. Atlikus tyrimus nustatomas uždegimo lygis ir paskiriami vaistai. Nepritariu tiems, kurie imasi patys save gydyti ir klauso kaimynų, draugų patarimų, gydosi neva visiems padedančiais būdais, liaudiškomis priemonėmis. Taip galima sugaišti brangaus laiko, o organizme įvyks negrįžtami pokyčiai. Taip apsunkinama paciento būklė, gydymas gali užsitęsti”, – įspėjo L.Bukauskienė.

Gydo biologiniais vaistais

Visai neseniai reumatinėmis ligomis sergančius žmones pradėta gydyti naujais biologiniais vaistais. Šį gydymą finansuoja ligonių kasos.

Biologiniai vaistai skiriami tiems ligoniams, kuriems nepadeda įprastas medikamentinis gydymas.

Ligoniui lašinamos biologinių vaistų ampulės, kurių viena kainuoja 200 litų. Toks gydymas vienam pacientui per metus kainuoja nuo 4 iki 10 tūkst. litų.

Šie vaistai labai palengvina ligonio savijautą ir padeda ligos simptomus prislopinti tiek, kad žmogus gali gyventi ir dirbti be didelių kančių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Reumatinės ligos amžiaus nepaiso"

  1. zina

    Pasiulymas visiems ir sveikiems ir sergantiems-naudokite GNLD papilda „OMEGA-3 PLUS”(astuonios poli nesociosios rugstys)Parasykite,atsiusiu informacijos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.