Kitą savaitę Baltarusijoje bus pradėta nagrinėti šnipinėjimo Lenkijos naudai byla

Baltarusijos Aukščiausiojo teismo kolegija rugsėjo 4 dieną uždarame posėdyje pradės nagrinėti valstybės išdavimu šnipinėjant Lenkijos karinės žvalgybos naudai kaltinamų Baltarusijos piliečių baudžiamąją bylą, pranešė trečiadienį Teismo atstovas.
Prieš teismą stos keturi asmenys, kaltinami užsienio žvalgybos užsakymu rinkę ir perdavę slaptas žinias.

Aukščiausiojo teismo atstovė spaudai Anastasija Cimanovič pažymėjo, kad „siekiant užtikrinti valstybės paslapčių išsaugojimą byla bus nagrinėjama uždarame teismo posėdyje”.

Anksčiau respublikos KGB išplatino informaciją apie demaskuotą Lenkijos žvalgybos agentūrinį tinklą Baltarusijos teritorijoje. Pasak KGB pirmininko pavaduotojo Viktoro Vegeros, buvo sulaikyti penki buvę kariškiai, rinkę slaptas žinias Lenkijos žvalgybai.

Šios žinios daugiausia buvo susijusios su Baltarusijos ir Rusijos jungtinės priešlėktuvinės gynybos sistemos būkle. V.Vegera pabrėžė, kad savo veiksmais sulaikytieji nespėjo padaryti žalos Baltarusijos gynybiniam pajėgumui.

Buvęs kariškis Vladimiras Ruskinas televizijos kanalo ONT eteryje papasakojo, kad lenkų žvalgyba jį užverbavo Lenkijos teritorijoje, kai muitininkai jo bagaže aptiko penkiskart didesnį už leistiną alkoholio kiekį.

Tarp kaltinamųjų – ir buvęs vienos iš zenitinių raketų brigadų žvalgybos viršininkas Viktoras Bogdanas, suimtas darbo vietoje. TV kanalo eteryje buvo teigiama, kad vienas kaltinamųjų – Rusijos pilietis, ir jis jau atgailaudamas kreipėsi į Federalinę saugumo tarnybą.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka liepą, pristatydamas naująjį KGB vadovą Jurijų Žadobiną, padėkojo kontržvalgybai už agentūrinio karinės žvalgybos tinklo atskleidimą.

Pasak valstybės vadovo, „šių metų sausį su įkalčiais buvo sulaikytas Lenkijos specialiųjų tarnybų rezidentas, bandęs išvežti į užsienį slaptas karinės tematikos žinias. Iš jo konfiskuota elektroninių laikmenos su informacija apie Sąjunginės respublikos oro erdvės apsaugą Vakarų kryptimi ir kai kuriomis kitomis žiniomis”, – pažymėjo prezidentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.