Prezidentai reikalus aptarė be kaklaraiščių

Lenkijoje viešėjęs prezidentas Valdas Adamkus turėjo progą nusirišti kaklaraištį ir prasisegti švarką. Vakar kaimyninės šalies vadovas Lechas Kaczynskis pakvietė jį apsilankyti pajūrio viloje, kurios durys buvo atsivėrusios tik keliems pasaulio galingiesiems.

Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis mūsų šalies vadovą pakvietė susitikti neformalioje aplinkoje – Baltijos pajūryje įsikūrusioje vasaros rezidencijoje. Iki šiol čia svečiavosi tik JAV prezidentas George’as W.Bushas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Vakar šioje rezidencijoje ne kartą nuskambėjo padėkos žodžiai V.Adamkui už jo tarpininkavimą Lenkijos ir Vakarų Europos šalių lyderiams per ES vadovų susitikimą Berlyne. Tačiau pajūrio viloje netrūko ir rimtų pokalbių apie dvišalius santykius ir bendradarbiavimą su Rytų kaimynėmis.

Suinteresuoti elektrine

Daugiausiai dėmesio Lietuvos ir Lenkijos prezidentai skyrė energetikos klausimams.

Kaimyninės šalies spaudoje buvo pasigirdę spėlionių, kad Lietuvai nesutikus padidinti Lenkijos dalies planuojamoje statyti atominėje elektrinėje, Varšuva gali svarstyti pasitraukimą iš projekto. Kad Lenkija naujos jėgainės projekte dalyvaus tik gavusi reikalaujamą kiekį elektros energijos ne kartą kartojo ir įvairaus rango Lenkijos politikai ir Lenkijos energetikos kompanijos PSE vadovai. Tačiau vakar L.Kaczynskis Lietuvos vadovą patikino, kad lenkai yra suinteresuoti dalyvauti statant elektrinę.

Prezidentai tikisi, kad naujosios jėgainės statyboms bus naudojamos modernios technologijos, kurios užtikrins visų Baltijos šalių integraciją į Europos elektros energijos tiekimo sistemą.

V.Adamkus ir L.Kaczynskis sutarė dėl bendrų veiksmų vykdant ES energetikos politiką ir įtraukiant į ją rytines Bendrijos kaimynes. Nutarta, kad artimiausiu metu bus įsteigta bendra Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto tiesimo bendrovė.

Pasirūpins statybomis

Prezidentų akiratyje atsidūrė ir transporto infrastruktūros klausimai. V.Adamkus ir L.Kaczynskis sutarė, kad reikia kuo greičiau įgyvendinti strateginius geležinkelio „Rail Baltica” ir greitkelio „Via Baltica” tiesimo projektus.

Be kita ko, Lenkijos vadovas V.Adamkaus prašė nenusigręžti nuo jo šalies, kai ES bus sprendžiamas Augustavo aplinkkelio tiesimo klausimas.

Kaimyninių šalių vadovai sutarė ir toliau spręsti lietuvių ir lenkų tautinėms mažumoms aktualius klausimus. L.Kaczynskis mūsų šalies prezidentą patikino, kad lenkai pašalins nesklandumus, dėl kurių įstrigo lietuvių mokyklos priestato Punske statybos.

Per neformalų susitikimą nebuvo pamirštos ir kaimyninės šalys. V.Adamkus ir L.Kaczynskis aptarė santykius su Ukraina, Moldova ir Kaukazo šalimis. Prezidentai sutarė daugiau dėmesio skirti Europos kaimynystės politikos doktrinai, kuri gali pagerinti ES ir šių šalių santykius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Prezidentai reikalus aptarė be kaklaraiščių"

  1. mm

    Tai karšta buvo aš tai iš viso tos silkės nenešioju 😮

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.