Alytaus rajono mokyklų reorganizacija būtina, bet parengta skubotai, sako ministrė

Alytaus rajono mokyklų reorganizacija, sukėlusi vietos bendruomenės pasipiktinimą, yra būtina, tačiau ji parengta skubotai, teigia švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė.
„Niekas negali būti daroma paskubomis, neinformuojant visuomenės, neįvertinant vietos sąlygų, ir jeigu tokios reformos yra daromos likus tik kelioms savaitėms iki mokslo metų pradžios, savivaldybė nėra tam rimtai pasiruošusi. Vis dėlto, infrastruktūros peržiūra būtina”, – spaudos konferencijoje antradienį sakė ministrė.

Uždaryti mokyklas verčia moksleivių skaičiaus mažėjimas: šiais mokslo metais į mokyklas Lietuvoje ateis dviem dūkstančiais mažiau pirmokų nei pernai – apie 35 tūkst.

Alytaus rajono savivaldybės taryba rugpjūčio viduryje palaimino 9 pradinių mokyklų uždarymą.

Savivaldybės sprendimui priešinasi mokytojai ir mokinių tėvai, kurie jį apskundė Kauno apygardos teismui. Skunde teigiama, jog Alytaus savivaldybė sprendimą priėmė pernelyg vėlai – rugpjūčio mėnesį, kuomet buvo likęs tik mėnuo iki mokslo metų pradžios.

Tėvai taip pat tikina, kad uždaromų mokyklų vaikams neliko vietų miesto mokyklose ir nuo rugsėjo jiems teks važinėti į gerokai nuo miesto nutolusias rajono mokymo įstaigas.

Švietimo ir mokslo ministrės nuomone, galutinį žodį šiame ginče tars teismas.

Anot jos, jei savivaldybės tarybos sprendimą teismas panaikins, teismas turės sudaryti sąlygas moksleiviams grįžti į tas mokyklas arba į tuos mokyklų skyrius, kurie nuo rugsėjo mėnesio tarybos sprendimu yra uždaromi.

Bent metams atidėti planuojamą reformą ragino ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė. Jos teigimu, rajono valdžia reformai tinkamai nepasirengė – laiku neįspėjo ruošiamų uždaryti mokyklų auklėtinių tėvų, neišsprendė mokinių pavėžėjimo ir kitų klausimų.

Panašią nuomonę išsakė ir Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, kuris, nors ir neginčija rajono savivaldybės tarybos sprendimo teisėtumo ir būtinybės, vis dėlto mano, kad šisjis buvo skubotas.

Pagal savivaldybės tarybos pakeistą planą iki rugsėjo 1-sios Alytaus rajone neliktų Eičiūnų, Kančėnų, Rimėnų, Radžiūnų, Vankiškių, Ąžuolinių, Parėčėnų, Luksnėnų ir Miklusėnų pradinių mokyklų.

Pagrindinėmis reformos priežastimis rajono valdžia įvardijo nepakankamas lėšas mokyklų išlaikymui ir pernelyg mažą mokinių skaičių klasėse.

Visos minėtos pradinės mokyklos yra rajono vidurinių ir pagrindinių mokyklų padaliniai.

Uždarius šias mokyklas, darbo netektų 18 mokytojų, o 135 vaikai, Švietimo skyriaus duomenimis, turėtų pradėti lankyti kitas mokyklas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.