Kodėl krenta temperatūra

„Mano dukrai dažnai nukrenta temperatūra, kartais net iki 34 laipsnių. Net peršalus ar lengvai apsinuodijus, ji ne sukarščiuoja, kaip kiti, o atvirkščiai – kenčia nuo silpnumo, kurį sukelia žema temperatūra. Ką daryti?” – klausia susirūpinusi jos mama Audra.

„Žmogaus temperatūrą reguliuoja pogumburis – tarpinių smegenų apatinė dalis, esanti po regėjimo gumburu. Pogumburis reguliuoja ir vegetacines organizmo funkcijas, vidaus organų veiklą, medžiagų apykaitą, kraujotaką, kvėpavimą, virškinimą, miegą, budrumą. Po galvos smegenų traumos, apsinuodijus, sergant infekcinėmis ligomis gali atsirasti pogumburio pažeidimas, kuris gali sukelti vegetacinę distoniją. Svarbu yra atrasti priežastį ir ją šalinti.

Lėtinės hipotermijos priežastys gali būti toksinės – ilgą laiką naudojant dideles dozes analgetikų (pvz., sergant sąnarių ligomis), hematogeninės – kai yra ryški mažakraujystė (tada būtina nustatyti jos priežastį). Taip pat priežastis gali būti endokrininės ir metabolinės kilmės (išsekimas, badavimas, dehidratacija, ryškus inkstų veiklos sutrikimas). Žemai temperatūrai įtakos gali turėti nuolatinis stresas, emocinė įtampa. Paauglystėje žemą temperatūrą gali sąlygoti ir sumažėjęs būtinų maisto medžiagų gavimas organizme. Taip pat per ryškaus augimo ir mažo svorio neatitikimas.

Norint išsiaiškinti tikrąją priežastį, pirmiausia kreipkitės į savo šeimos gydytoją”, – atsakė gydytoja terapeutė Milda Beniušienė.

Šeimos gydytoja Birutė Jankuvienė taip pat pataria tokį vaiką ištirti. Tačiau jei temperatūra krenta tik baigiant sirgti virusine liga, tai yra normalu. Šios povirusinės fazės metu reikia gerti daugiau šiltų skysčių, vitaminų, gulėti lovoje, tausoti save, kad po ligos nusilpęs organizmas nesusirgtų iš naujo, „neprikibtų” bakterijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.