Ar sveiki tavo nagai?

Pastebėję pakitusius nagus, kreipkimės į specialistą, kad laiku būtų diagnozuota nagų, odos ar vidaus organų liga.

Viena iš šiuolaikinio gyvenimo madų išprovokuotų ligų – nagų pakitimai po nagų priauginimo. Nagų plokštelės praranda blizgesį ir iš piršto galo pradeda sluoksniuotis, nagas atšoka, matyti lyg riebalo dėmės po nagu. Tokie nagų pakitimai ypač pavojingi tiems, kurių tėvai ar seneliai sirgo ar serga žvyneline odos liga.

Nagai gali pakisti ir po nedidelės traumos ar dažno sąlyčio su vandeniu. Neretai po traumos prisimeta infekcija, o dažniausiai – nagų grybelis. Nagų grybeliui išsivystyti padeda ilgas antibakterinių, hormoninių vaistų vartojimas, orą nepraleidžiančios, spaudžiančios avalynės nešiojimas, sintetinės kojinės, prakaitavimas, naudojimasis viešomis pirtimis, baseinais.

Kita dažna problema – nagų įaugimas, kuris kai kam tampa lėtinis. Neretai to priežastimi gali būti ir neteisingas nago kirpimas, spaudžianti avalynė ar kita.

Kita infekcinė nagų pakitimo priežastis – tai aplinknaginio volelio uždegimai, kurie gali būti dėl pienligės ar pelėsinio grybelio ar kitos infekcijos. Kuo anksčiau pradėtas gydymas, tuo didesnė tikimybė pasveikti.

Nago sluoksniavimasis iš galo būna dažnai šlapinant rankas, plaunant jas chemikalais, detergentais, dažnas nagų lakavimas bei valymas skiedikliais.

Išilginis nago drūžėtumas gali būti įgimtas, dėl nago išsausėjimo dažnai prausiant, vyresniame amžiuje, esant geležies trūkumui, strumai ar vitaminų stokai.

Nagas atsisluoksniuoti nuo guolio gali dėl traumos, pernelyg intensyvaus lakavimo, infekcijos, medikamentų vartojimo, odos ligų, cukraligės, strumos, nėštumo, geležies deficito, nago guolio augliukų ar neaiškios kilmės.

Smulkios duobutės nago plokštelėje gali atsirasti sergant atopiniu dermatitu, židininiu plaukų slinkimu, psoriaze ar kerplige. Paukščio nagus primenantis nagų pakenkimas – dėl neaiškių priežasčių, paveldėjimo ar lėtinio traumavimo, kojų venų patologijos. Nago spalvos pakitimai gali būti auglio, infekcijos, apsinuodijimo cheminėmis medžiagomis požymis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

1 atsiliepimas į "Ar sveiki tavo nagai?"

  1. GiRugilė

    Dažniausios įaugusių nagų priežastys ir būna neteisingas kirpimas, bei bloga avalynė. O kas yra lėtinis nagį įaugimas? Jis kažkuo tai skiriasi nuo įprastinio? Beje aš norėdama išvengti pakartotino nagų įaugimo atsisakiau nepatogios ir spaudžiančios avalynės, manau nebeteks susidurti su tokiomis nagų problemomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.