Artroskopinės operacijos pratęsia sportininkų karjerą

Praėjusią savaitę Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) palatą paliko ir tęsia ambulatorinę reabilitaciją „Atlanto” futbolo komandos žaidėjas Israel Awenayeri Douglas.

Iš Nigerijos kilęs 23-ejų metų komandos puolėjas į ligoninės Sporto traumų poskyrį pakliuvo dėl kelio sąnario traumos, patirtos sportuojant.

Ligoninėje I.A. Douglaso kelį ištyrus branduolinio magnetinio rezonanso aparatu diagnozuotas kelio sąnario kremzlės ir vidinio menisko pažeidimas. Defektas, pasak poskyrio vedėjo Marko Fiodorovo, nedidelis – apie 6-7 mm skersmens.

Jam atlikta artroskopinė mažai invazyvi operacija – per nedidelius pusės cm pjūvelius padaryta menisko rezekcija – pašalinta pakenktoji jo dalis ir į pažeistąją kremzlės vietą persodinta sveika kremzlė.

„Šalinant tik pakenktą menisko dalį, reabilitacija daug greitesnė, todėl sportininkas turėtų gana anksti grįžti į normalų gyvenimą”, – prognozuoja vedėjas.

Anksčiau, kol buvo šalinamas visas pažeistas meniskas, po operacijos ilgą laiką koja likdavo nejudri ir judėjimo funkcija atgydavo tik per du mėnesius.

Pašalinus tik dalį menisko, žmogus gali stotis jau kitą dieną, o į aktyvų gyvenimą grįžtama palaipsniui, priklausomai nuo pažeidimų pobūdžio.

„Neoperavus sportininkas turėtų karjerą baigti”, – sakė M. Fiodorovas.

Po sudėtingos I. A. Douglasui atliktos operacijos ant jo kelio liko tik trys mažos pusės cm dydžio žaizdelės.

Sportuos toliau

Reporteriams apsilankius I. A. Douglaso palatoje, šalia juodaodžio sėdėjo jo žmona lietuvaitė Kristina.

Šeimyninės aplinkybės, sakė sportininkas, ir lėmė jo pasirinkimą gyventi ir žaisti Lietuvoje.

Ši trauma, pareikalavusi operacijos, pirmoji, sakė jis, nors smulkesnių čiurnos bei kelių traumų aikštėje buvo patyręs ne vieną.

Į klausimą, kada žada grįžti į aktyvų sportą, I. A. Douglasas atsakyti nespėja.

„Aš geriau žinau, – juokiasi jo gydytojas M. Fiodorovas. – Jeigu leisčiau – jis bėgtų jau rytoj į aikštę, bet negalima. Galima bus tik po trijų mėnesių.”

Gydomi ne tik sportininkai

Sporto traumų poskyris KUL įkurtas prieš pusę metų. Čia gydomos sportininkams bei aktyviai gyvenantiems žmonėms dažniausiai pasitaikančios traumos. Dėl traumas patyrusių sportininkų gydymo sudarytos sutartys su sporto klubais.

Medikai pastebėjo, jog sporto traumų vis daugėja. Dažniausiai pažeidžiami stambieji – kelio, peties, rečiau – alkūnės, čiurnos sąnariai.

„Pagal naujausias medicinos metodikas minimaliai invaziniu būdu keičiame raiščius, persodiname kremzles, prisiuvame arba per nedidelius pjūvelius netraumuojant aplinkinių audinių pašaliname meniskus. Kuo anksčiau operuoji – tuo žmogus greičiau grįžta į aktyvų gyvenimą. Po tokių sudėtingų operacijų ligoniai išeina jau po 2-3 parų”, – sakė M. Fiodorovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.