Komos sukaustytai klaipėdietei reikia mūsų pagalbos

Sielvarto prislėgti artimieji prašo paremti pinigais, kad iš komos išvaduotų jauną klaipėdietę, dvejų metukų sūnaus motiną.

Tyrėja viename uostamiesčio policijos komisariate dirbusi 25-erių metų Larisa Zakarauskienė iš komos neišsivaduoja jau penktą mėnesį.

Jos mama pedagogė Svetlana Milovanova bei vyras Artūras Zakarauskas mano, jog dėl to, kad buvusi sveika, protinga jauna moteris nebegali net pajudėti, kaltas ją gydžiusių medikų aplaidumas, pernelyg didelis pasitikėjimas savimi, nedarymas to, kad reikalinga. Tačiau medicininio audito komisija medikų kaltės nenustatė.

Gydė nuo radikulito

Kad L. Zakarauskienė anksčiau sveikata nesiskundė, rodo net dviejų komisijų, tikrinusių jos sveikatą stojant į M. Romerio teisės universitetą, išvados.

Po vidurinės metus studijavusi universitete pagal dieninę programą, Larisa jį baigė neakivaizdžiai, nes dėl materialinių sunkumų mirus tėvui motina jos išlaikyti nebegalėjo. Septyneri metai prabėjo dirbant policijos komisariate tyrėja.

Tačiau prieš trejus metus jauna moteris pajuto skausmus nugaroje ir kreipėsi į šeimos gydytoją.

Dvejus metus jai buvo diagnozuojamas radikulitas ir gydoma nuo šios ligos. Deja, to įrodyti artimieji dabar sako nebegalį, nes iš įstaigos, kurioje dirba jos gydytojas, medicinos kortelė dingusi.

Operavo pakartotinai

Begydant radikulitą, – pasakoja ligonės motina, – Larisa „pageltonavo” taip, kad praeitais metais greitąja buvo išvežta į Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Infekcinių ligų skyrių.

„Įtarus hepatitą ar kitą infekcinę ligą, ji ten gulėjo apie 10 dienų, kol nustatė, kad tulžies pūslės latakuose užstrigęs akmenukas. Ji perkelta į tos pačios ligoninės chirurgijos skyrių, atlikta akmenuko šalinimo procedūra. Bet atliekant procedūrą buvo pažeista kasa ir prasidėjo jos uždegimas”, – pasakojo S. Milovanova.

Po ilgo gydymo grįžusi namo moteris sveika jautėsi neilgai – po kelių savaičių pasikartojus skausmams ją konsultavę Klaipėdos apskrities ligoninės (AL) medikai pasakė, kad procedūra atlikta nepakankamai gerai – tulžies latakuose likę akmenukų.

Čia jai atlikta pakartotinė akmenukų šalinimo procedūra ir paskirta tulžies pūslės šalinimo operacijos data. Tulžies pūslę siūlyta šalinti, nes akmenukų aptikta ir joje.

Nenorėjo guldyti

Operuotis Larisa nenuvyko, nes paklausė kitų medikų patarimo, neva su tokia problema, kaip akmenukai tulžies pūslėje, galima normaliai gyventi.

Apie pusmetį moteris jautėsi gana gerai, tačiau paskui vėl prasidėjo priepuoliai.

Šių metų kovo 24 dieną kamuojama skausmų Larisa vėl pateko į ligoninę.

Čia ligonei teko įrodinėti, kad savijauta labai prasta, mat budėjęs gydytojas nenorėjo jos priimti. „Ką čia išsigalvoji, viskas praeis, išgerk nošpos ir važiuok namo”, – sakęs jis.

Larisa, anot S. Milovanovos, buvo paguldyta tik tada, kai iš atsisakiusio ją priimti mediko pareikalavo oficialios pažymos, patvirtinančios, kad ji yra sveika.

Tuomet, patikrinus kraują, nustatytas padidėjęs bilirubino kiekis, bylojąs apie kepenų uždegimą.

Procedūros metu – koma

Sunkiai išsikovojusi medikų priežiūrą Larisa tąsyk ligoninėje gydyta neilgai. Kovo 26 dieną ji išleista namo, tačiau tą patį vakarą skausmas vėl ją surakino. Šiaip ne taip sulaukus ryto vyras Larisą vėl nugabeno į ligoninę.

„Vėl nenorėjo jos priimti, tik neaišku kodėl, – pasakojo motina. – tik kai kreipėsi į ją gydžiusį gydytoją, buvo atlikti tyrimai ir ji paguldyta”.

Nustačius, kad negalavimų priežastis ta pati – užstrigęs akmenukas, nuspręsta atlikti tą pačią nesudėtinga laikoma procedūrą.

„Vakare, 27 dieną, Larisai buvo suleista kažkokių vaistų, nuo kurių, rašė dukra, jai labai palengvėjo. Kitą dieną, pusę devynių, jai turėjo daryti operaciją, bet žentas, atvykęs 7.55 val., jos palatoje neberado – procedūrą kažkodėl pradėta daryti anksčiau”, – pasakoja motina.

Iš narkozės, suleistos procedūros pradžioje, jauna klaipėdietė nebeatbudo. Pagelbėti komos ištiktai moteriai nebesugebėjo ir reanimacijos brigada.

Kaltų nėra

Merginos artimieji iš medikų išgirdo įvairių nelaimės versijų, bet atsakomybę už tai, kas atsitiko, jie esą nenorį prisiimti.

„Išeina, kad žmogaus gyvybė ant plaukelio, o niekas dėl to nekaltas”, – S. Milovanova rodo Valstybinės medicininio audito inspekcijos prie Sveikatos apsaugos ministerijos išvadas.

Šiose išvadose – juoda ant balta, kad kovo 27 – balandžio 11 dienomis apskrities ligoninėje L. Zakarauskienei asmens sveikatos priežiūros paslaugos buvo teiktos nepažeidžiant teisės aktuose ir įstaigos vidaus dokumentuose nustatytų reikalavimų.

Šias inspekcijos išvados artimieji apskundė Vyriausiajai administracinių ginčų komisijai. Atvejį tiria ir prokuratūra.

Gydė Peterburge

Ištikta komos Larisa apskrities ligoninėje išgulėjo pustrečio mėnesio. Gydymas jai nepadėjo.

Tik po savaitės ar dviejų nuo netikėto sielvarto atsitokėjusi motina pati pradėjo ieškoti rimtesnės pagalbos. Jos iniciatyva iškviesti konsultantai iš Vilniaus ir Kauno, o raštai prezidentui, Seimo ir Vyriausybės atstovams padėjo greičiau išrūpinti gydymą užsienyje.

Iš dviejų pasiūlytų variantų Larisos artimieji pasirinko Sankt Peterburgo Polenovo mokslinį institutą.

Intensyvus gydymas ir slauga Rusijoje tęsėsi tik penkias savaites – mėnesį gydymo finansavo apskrities ligoninė, už savaitę sumokėjo artimieji.

Rusijos gydykloje ligonė pradėjo kartais kiek pajudinti rankas ir kojas, reaguoti į kalbą žvilgsniu, jį fiksuoti.

Reikia 100 tūkst. litų

Pasak rusų medikų, kad galima būtų prognozuoti tolesnę moters būklę ir tikėtis geresnio rezultato, reikalinga tęsti gydymą dar tris mėnesius. Kvietė sugrįžti rugsėjį, padarė net nemenką nuolaidą – nuo 2 400 iki 800 litų už dieną. Apie 30 tūkst. litų kainuoja transportavimas reanimobiliu.

Tuo tarpu, liepos 26 dieną parvežta į apskrities ligoninę, Larisa čia gydoma toliau. Jos būklė negerėja.

Kadangi tolesnis Larisos gydymas Peterburge nebus finansuojamas, jos artimieji prašo jūsų, skaitytojai, pagalbos.

Kad galima būtų prognozuoti tolesnę moters būklę ir tikėtis geresnio rezultato, reikalinga tęsti gydymą dar tris mėnesius.

Pinigus pervesti Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijai (Įmonės kodas 190679146) į AB SEB Vilniaus banko sąskaitą. Banko kodas 70440, a/s LT277044060000908211. Būtinai nurodyti paskirtį – Larisai Zakarauskienei gydyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.