Socialdemokratų ruduo prasideda intriga

Socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisijai vadovauja skandalingai pagarsėjęs teisininkas Kęstutis Virbickas, kuris buvo priverstas atsistatydinti iš Seimo kontrolieriaus pareigų. Paaiškėjo, kad jis Norvegijoje neoficialiai advokatavo prekeiviams žmonėmis. Naujasis socialdemokratų etikos sargas savo veiklą pradėjo intriga.

Paskutinę rugpjūčio savaitę į viešumą iškilo dar liepos 5-ąją padaryta Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Etikos ir procedūrų komisijos išvada dėl Vilniaus skyriaus vadovui Algirdui Paleckiui gegužės 12-ąją LSDP tarybos nutarimu paskirtos nuobaudos ir jos vykdymo. Komisijos išvada faktiškai niekine pavadino tarybos nutartį. „LSDP statutas numato keturias drausminės nuobaudos rūšis: įspėjimas, papeikimas, laikinas narystės partijoje sustabdymas arba pašalinimas iš LSDP (…) Komisija konstatuoja, kad nutarimo nuostata „sustabdyti LSDP nario A.Paleckio įgaliojimus atstovauti LSDP dvejiems metams nuo sprendimo priėmimo momento”, prieštarauja partijos statutui, todėl negali būti vykdoma”, – teigiama išvadoje.

Naujas vadovas – nauja išvada

Tokį sprendimą priėmė gegužį naujai suformuota LSDP Etikos ir procedūrų komisija, kurios vadovu išrinktas advokatas K.Virbickas. Jis pats prieš porą metų įsivėlė į viešųjų ir privačių interesų konfliktą ir dėl to neteko Seimo kontrolieriaus posto.

A.Paleckis, pavasarį nepaklusęs partijos vadovams ir sudaręs koalicijos sutartį su liberaldemokratais, toliau vadovauja vienam didžiausių partijos skyrių. Pavasarį socialdemokratų etikos sargai jį siūlė mesti iš partijos, tačiau taryba to nepadarė, o tik apribojo A.Paleckio teisę dvejus metus atstovauti partijai. Dabar K.Virbicko vadovaujama Etikos komisija pareiškė, kad tarybos skirta nuobauda negali būti vykdoma.

Komisija išvadą pateikė gavusi du prašymus iš A.Paleckio, prašiusio išaiškinti nutarimo rezoliucinę dalį, ir iš Vilniaus miesto skyriaus atstovų, pageidavusių išsiaiškinti, ar teisėtai A.Paleckis šiuo metu eina skyriaus pirmininko pareigas.

Neegzistuojanti nuobauda?

„Komisijos išvados buvo oficialiai pateiktos ir visiems suinteresuotiems asmenims išsiųstos iškart po jų priėmimo, – paaiškino K.Virbickas. – Jos išklausytos prezidiume, kokios nors reakcijos nebuvo. Vilniaus skyrius, įgyvendindamas komisijos rekomendacijas, pradėjo ruoštis visuotiniam susirinkimui, kurio jau nebuvo 7 ar 8 metus. Susirinkimas turėtų įvykti iki spalio.Bus išrinktas pirmininkas, pavaduotojai, suformuotas prezidiumas. Turėtų būti atsakyta į visus neatsakytus klausimus”. K.Virbickas pabrėžė, kad komisijos išvada yra rekomendacinio pobūdžio.

„Mes paaiškinome procedūrinius dalykus, kaip nuobauda yra vertinama pagal statutą, – tęsė K.Virbickas. – Komisija neskiria nuobaudų ir nenaikina, o pagal statutą tai gali atlikti skyriaus taryba arba partijos taryba. Šiuo atveju taryba skyrė nuobaudą, kuri nėra numatyta statute. Mes kitaip ir negalėjome paaiškinti. Jeigu būtų nors viena iš nuobaudų pritaikyta, kaip mes ir siūlėme prieš tai savo nutarime, nebūtų susidariusi tokia padėtis”.

Vadovybė nepatenkinta

LSDP pirmininko pavaduotojas Algirdas Butkevičius patvirtino seniai žinąs apie etikos sargų išvadas.

„Dėl tų išvadų vyko diskusija partijos prezidiume, – sakė A.Butkevičius. – Jos netenkino nei tarybos, nei prezidiumo, joms nebuvo pritarta. Kadangi nepritarta, tai reiškia, kad galioja prezidiumo priimtas sprendimas, nuobauda A.Paleckiui lieka.”

Kitą LSDP vicepirmininkę Mildą Petrauskienę supykdė partijos atskalūnui A.Paleckiui palankus etikos sargų sprendimas.

„Etikos ir procedūrų komisija nėra paskutinė institucija, – piktinosi M.Petrauskienė. – Nutarimą priėmė taryba, taigi taryba jį turi keisti arba naikinti. Bus kita taryba… Vasaros metas, atostogos, čia nieko neįvyko, ir kodėl čia pradėjo kalbėti, nesuprantu… Ruduo ateina, rugsėjo 1-oji, politikai grįžta. Matyt, čia Vilniaus skyrius, kai kurie žmonės…”

Praeitis neužkliuvo

K.Virbicko vadovaujama Etikos ir procedūrų komisija renkama suvažiavime, o kandidatus teikia partijos skyriai. Partijos vadovams neužkliuvo K.Virbicko pavardė Etikos ir procedūrų komisijos narių sąraše, nors jo reputacija buvo suteršta. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) 2004 metais nustatė, kad K.Virbickas, būdamas Seimo kontrolieriumi, viršijo savo kompetenciją neoficialiai advokataudamas Norvegijoje už prekybą žmonėmis suimtam Lietuvos piliečiui Arvydui Minkštimui. Šis vėliau buvo nuteistas 4 metams laisvės atėmimo už prekybą narkotikais ir 2 metams už prekybą žmonėmis. Po VTEK sprendimo K.Virbickas atsistatydino iš Seimo kontrolieriaus pareigų. Jis galėjo būti atleistas iš pareigų, jei, Seimui sprendžiant dėl K.Virbicko atleidimo, socialdemokrato neetišką elgesį būtų pasmerkę ir šios partijos nariai. Sprendimui priimti pritrūko tik dviejų balsų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.