Liepsnojanti Graikija lietuvių pagalbos nesulaukė

Graikijoje nuo penktadienio tebesiautėja didžiausi per pastaruosius kelis dešimtmečius gaisrai, matomi net iš kosmoso.

Tragediją išgyvenanti šalis paprašė ir jau sulaukė tarptautinės pagalbos, tačiau Lietuva ugniagesių į gaisrų siaubiamą Graikiją kol kas nežada siųsti.

Patarimų nėra

Vakarykščiais duomenimis, Graikijos gaisruose, kurių pagrindiniai židiniai yra Peloponeso pusiasalio vakaruose, jau žuvo 63 žmonės. Daugumos aukų kūnai sudegę neatpažįstamai.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija kol kas negavo pranešimų, kad gaisruose būtų nukentėjusių lietuvių, kurių Graikijoje gyvena apie 200.

Ministerija neišplatino ir jokio specialaus pranešimo, kaip elgtis į Graikiją nutarusiems vykti arba ten jau esantiems mūsų valstybės piliečiams. Siūloma tik kontaktuoti su konsulinėmis Graikijos atstovybėmis.

Sprendžia, ar vykti

Dar neaišku, ar į pažintinį turą po Graikiją dėl čia siautėjančių gaisrų penktadienį leisis 17 kelionių organizatoriaus „Novaturas” klientų.

Nors kol kas nė vienas turistas neatšaukė savo kelionės į gaisrų siaubiamą Graikiją, abejojama, ar pažintinis turas įvyks, nes kai kurie lankytini objektai yra vos už 150 kilometrų nuo gaisraviečių.

„Novaturo” rinkodaros ir viešųjų ryšių direktorė Brigita Sabaliauskaitė sakė, kad sprendimas, vežti turistus į pažintinį turą ar ne, bus priimtas vėliausiai ketvirtadienį iki 12 valandos. Apie tai kiekvienas keliauninkas bus informuotas asmeniškai.

Kol Graikijoje siautėja ugnis, „Novaturo” darbuotojai atidžiai renka visą naujausią informaciją apie gaisrus ir keičiantis padėčiai yra pasiryžę nedelsiant apie tai informuoti kelionių agentūras.

Šiuo metu Graikijoje, pasak B.Sabaliauskaitės, nėra nė vieno į pažintinę „Novaturo” kelionę išvykusio turisto. O kurortinės zonos, kuriose šiuo metu ilsisi poilsines keliones pasirinkę lietuviai, nuo gaisrų židinių nutolę per 1000 kilometrų.

Degė ir prie sostinės

Beveik neabejojama, kad vienu metu keliose Graikijos vietose ugnis įsiplieskė nuo padegėjų rankos. Vakar Graikijos televizija parodė mėgėjiškai nufilmuotą vaizdelį, kaip galimi padegėjai lipo kalno šlaitu, o vėliau ten pasirodė dūmai.

Graikijos žinybos jau pažadėjo skirti iki milijono eurų už informaciją, padėsiančią nustatyti galimus padegėjus, dėl kurių kaltės ugnis apėmusi kone pusę šalies.

Kol kas sunku įvertinti Graikijos gaisrų mastą. Žinoma tik tiek, kad labiausiai niokojamas Peloponeso pusiasalis. Iš daugiau kaip 40 šio pusiasalio kaimų jau evakuoti žmonės.

Su ugnimi Graikijoje kovoti trukdo gamta. Dėl stipraus vėjo ugnis plinta žaibiškai, o ateinančiomis dienomis termometro stulpelio padala vargiai nukris žemiau 30 laipsnių.

Gaisrai Graikijoje privertė prisiminti ir pernai Lietuvą sukrėtusią nelaimę, kada kelias dienas degė Smiltynės miškas. Tuo metu gaisrą mums padėjo gesinti ugniagesiai iš Latvijos ir Rusijos.

Šiuo metu su gaisrais kovojantys graikai taip pat prašė tarptautinės pagalbos.

Sraigtasparnius ir specialius lėktuvus į gaisrų niokojamą šalį išsiuntė Izraelis, Olandija, Švedija, Norvegija, Slovėnija, Ispanija ir Rumunija. Tačiau Lietuva į graikų pagalbos šauksmą neatsiliepė.

Lietuvos priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo skyriaus viršininkas Giedrius Graičiūnas sakė, kad Lietuva nesuskubo padėti, nes Graikija per toli.

Be to, gesinti tokiems gaisrams reikalinga speciali galinga technika, kurios mūsų šalis neturi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.