Ukrainos saugumo tarnyba išslaptino dokumentus apie politines represijas sovietmečiu

Ukrainos saugumo tarnyba (ST) pristatė knygą apie 1932-1933 metų badmetį, paremtą GPU-NKVD medžiaga, ir pateikė išslaptintus dokumentus apie politines represijas sovietmečiu.
Šalies ST laikinasis vadovas Valentynas Nalyvaičenka pabrėžė, kad šiandien „nėra jokių paslapčių ir iškraipymų, susijusių su politines represijas liečiančiais klausimais”.

„Ukrainos specialioji tarnyba atskleidžia Ukrainos visuomenei ir pasaulio bendrijai visą archyvinę medžiagą, kurią turi surinkusi šia tema, ir ragina bendradarbiauti visus tyrinėtojus, istorikus ir visus neabejingus piliečius”, – pabrėžė jis.

Žurnalistams jis papasakojo, kad Kazachstanas perdavė persikėlėlių iš Ukrainos sąrašus, o artimiausiu metu ST pradės bendradarbiauti su kolegomis Rusijoje, nes Ukrainos archyvai neperteikia viso tragedijos masto.

Knygoje surinkti straipsniai, dokumentai, dienoraščiai, laiškai, nuotraukos. Tai pirmas toks išsamus GPU-NKVD archyvinių dokumentų apie badmetį rinkinys, turintis mokslinės ir praktinės reikšmės.

ST darbuotojai iš viso apdorojo daugiau kaip 1000 tomų Valstybės saugumo tarnybų operatyvinės statistinės medžiagos. Šiuo metu gilinamasi į dar maždaug pusę milijono baudžiamųjų bylų. Paskaičiuota, kad NKVD Ukrainos teritorijoje minėtu laikotarpiu suėmė 279 tūkst. 126 asmenis. 1937 metais ukrainiečiai sudarė 53 proc. visų suimtųjų, lenkai – 18,8, vokiečiai – 10, rusai – 8, žydai – 2,5 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.