Seimo kanceliarijos struktūra keičiama ne pagal įstatymus

Netrukus pradėsianti veikti nauja parlamento kanceliarijos struktūra nedera su įstatymo galią turinčiu Statutu ir Seimo nutarimu.
Kylančias abejones, ar apskritai naujovės teisėtos, kanceliarijos vadovybė vadina nereikšmingomis smulkmenomis.

Kaip rašo „Lietuvos žinios”, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto vyresniuoju patarėju, atliekančiu sekretoriato vadovo funkcijas, dirbantis Alfonsas Ramonas nebesutiko toliau eiti pareigų. Užuot buvęs ateityje vadinamas biuro vedėju, jis pasirinko paprasto patarėjo statusą.

„Valstybės tarnybos įstatyme komitetų biurai neįteisinti. Reikėtų pakeisti įstatymą, kad atsirastų pareigybės, patvirtintos kanceliarijos restruktūrizacijos plane. Kažkodėl to neskubama daryti. Tai nuolatinė kanceliarijos bėda”, – sakė A.Ramonas.

Seimo darbuotojų profsąjungai vadovaujantis patarėjas atkreipė dėmesį į, jo manymu, dar svarbesnę problemą – kad komitetų ir komisijų biurų darbuotojai priklausomi nuo politikų.

„Ko gero, dar ne kartą viskas keisis, nes kanceliarija nesutvarkyta taip gerai, kaip kitų Europos šalių parlamentuose. Nėra valdymo piramidės principu. Kai kurie skyriai tiesiog pervadinami į departamentus. Jų funkcijos lieka tos pačios, o pavaldumas neaiškus. Nesupratau, kam to reikia? Gal kažkas tiesiog nori eiti geresnes pareigas?” – kalbėjo A.Ramonas.

Reformuotoje kanceliarijoje atsiras dar vienas kanclerio užvadėlis. Pasak vicekanclerio administraciniams reikalams Gedemino Aleksonio, nauja kėdė ruošiama teisėkūros procesus kontroliuosiančiam pavaduotojui.

Kita naujovė – padvigubės departamentų. Iki šiol buvo 4, o nuo rugsėjo atsiras dar iš skyrių ir poskyrių evoliucionavę Dokumentų, Parlamentinių tyrimų ir Tarptautinių ryšių bei naujas Komunikacijos departamentas. Jam bus pavaldūs įvairūs skyriai, anksčiau dažniausiai vadinti grupėmis.

Departamentams nepavaldžių skyrių sumažės nuo 7 iki 5. Tačiau atsiras naujų darinių – Strateginio planavimo ir Viešųjų pirkimų skyriai.

Dienraščio šaltiniai Seime stebėjosi, kad tuoj startuosianti reforma prasidės nesutvarkius teisinės bazės. Dar kovo mėnesį pokyčius kanceliarijoje palaiminusi Seimo valdyba nuo 506 iki 512 padidino didžiausią leistiną etatų skaičių. Tačiau per tiek laiko nesugebėjo pataisyti įstatymo galią turinčio Statuto.

Šiuo metu atostogaujantis Seimo kanceliarijos Teisės departamento direktorius Andrius Kabišaitis teisinosi neturįs prieš akis dokumentų, tad neatsimenąs, kokiomis aplinkybėmis ims veikti reforma. Tačiau dėl neatitikimų su Statutu buvo griežtas: „Jei yra taip, kaip sakote, žinoma, visų pirma reikės pataisyti Statutą. Joks valdybos nutarimas negali būti viršesnis už įstatymą.”

Opozicijoje esančios Liberalų sąjūdžio frakcijos deleguotas Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius LŽ teigė nepamenąs, kad Seimo teisininkai būtų perspėję dėl Statuto.

„Apmaudu, jei paaiškės, jog tai – elementarūs kanceliarijos pasirengimo dirbti trūkumai. Žmonės ir taip vaikšto įsitempę, nes gavo lapelius, kad turės pereiti įvairias atestacijas, laukia konkursai”, – sakė politikas.

Seimo vicekancleris G.Aleksonis aiškino, esą protestai ir priekaištai yra karščiavimasis be rimtos priežasties. Anot jo, Seimo klerkų statusą apibrėžia atskiras Seimo nutarimas. Tačiau G.Aleksonis čia pat pripažino, kad nutarimą reikės taisyti, nes kritikuojamos pareigybės ten nėra paminėtos. A.Ramono pastabas, jog komitetų darbuotojai pavaldūs ne kam nors iš kanceliarijos, o politikams, jis pavadino klaidinančiomis.

„Pavaldūs kancleriui, komiteto pirmininkui tik atskaitingi”, – paaiškino jis ir patikslino, kad naujas vicekancleris turėtų tapti tiesioginiu komitetų biurų vadovų viršininku.

G.Aleksonis gynė reformą, o priekaištus vadino neišvengiama realybe.

„Visada atsiras kuo nors nepatenkintų žmonių. Mes nieko per prievartą nelaikome. Jei nori gauti žemesnes pareigas ir randa su kuo susikeisti – prašom. Tie, kurie nenori ir neranda, bus atleisti. Čia kiekvieno žmogaus teisė”, – sakė jis.

Rugsėjis ir spalis bus konkursų vicekanclerio, departamentų direktorių, skyrių vadovų, specialistų pareigoms metas.

„Galės dalyvauti mūsų žmonės, lauksime ir naujų veidų – jie atsineštų naujų idėjų”, – sakė vicekancleris.

Neeilinio vertinimo tvarka, kuri nereikalauja konkurso, gali būti pritaikyta, pasak G.Aleksonio, tik dėl žemesnių pareigybių.

„Visą reformą darėme turimo biudžeto ribose. Dalis etatų įsteigiama, bet dalis ir panaikinama. Darome restruktūrizaciją pačiame fonde ir papildomų lėšų neprašome”, – patikino kanclerio pavaduotojas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.