Teisėsaugos dėmesys V.Uspaskicho planams kandidatuoti į Seimą nėra spaudimas, teigia VRK vadovas

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad Generalinės prokuratūros dėmesys į Seimą neva kandidatuosiančiam buvusiam Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui yra normalus dalykas.
Jis BNS patvirtino, kad Generalinė prokuratūra paparšė VRK ją informuoti ši įregistruotų V.Uspaskichą kandidatu rudenį vyksiančiuose pakartotiniuose Seimo nario rinkimuose Dzūkijos vienmandatėje apygardoje. Tačiau Z.Vaigauskas jis atmetė Darbo partijos teiginius, esą prokuratūra taip daranti spaudimą VRK.

„Generalinė prokuratūra turi savo uždavinius ir bando spręsti sau prieinamomis priemonėmis. Bet tikrai prokuratūros veiksmuose nėra spaudimo VRK, kad mes registruotume ar neregistruotume V.Uspaskicho. Tai tikrai negali būti suprasta net kaip mažiausias spaudimas”, -dėstė Z.Vaigauskas.

Jis tikino, kad lygiai taip pat spaudimu nelaiko žurnalistų skambučių ar Darbo partijos pareiškimų ir pažymėjo, kad kandidato duomenų pateikimas yra viešai žinomas dalykas, nes ir VRK posėdžiai yra vieši.

Darbo partijos narės Loretos Graužinienės pirmadienį išplatintame pranešime teigiama, kad kreipdamasi į VRK prokuratūra „daro spaudimą VRK nariams ir kišasi į politiką, formuodama išankstinę nuomonę apie galimą Darbo partijos kandidatą”.

„Prokuratūra turi vadovautis nekaltumo prezumpcija, o Vyriausioji rinkimų komisija turėtų sudaryti sąlygas V.Uspaskichui atvykti į Lietuvą. Tačiau prokurorai ikiteisminio proceso metu neišnaudoja visų teisinių galimybių, kurias numato Lietuvos bei tarptautiniai teisės aktai – apklausti įtariamąjį ten, kur jis dabar gyvena”, – teigiama L.Graužinienės pranešime.

V.Uspaskichas jau metai slapstosi Rusijoje nuo Lietuvos teisėsaugos, kuri jį įtaria finansinėmis machinacijomis.

Politikės nuomone, Darbo partija, keldama V. Uspaskicho kandidatūrą Alytaus apygardos rinkimuose, „daro paslaugą rokuratūrai ir suteikia galimybę, neišvykstant iš Lietuvos, gauti jo parodymus, o šis išankstinis Generalinės prokuratūros raštas dar kartą demonstruoja akivaizdų nenorą V. Uspaskichą matyti Lietuvoje”.

Seimo narys Dzūkijos apygardoje bus renkamas spalio 7 dieną vietoj šį pavasarį parlamentaro mandato atsisakiusio ir Alytaus rajono meru tapusio konservatoriaus Algirdo Vrubliausko.

Rinkimų agitacija prasidės rugsėjo 7 -ąją.

V.Uspaskichas buvo išrinktas į Seimą 2004-aisiais, bet jau po metų buvo priverstas atsisakyti mandato konstatavus, kad įsivėlė į viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

Pernai buvęs DP lyderis V.Uspaskichas pabėgo į Maskvą ir iki šiol ten slapstosi nuo Lietuvos teisėsaugos, tiriančios neskaidrią DP finansinę veiklą.

Šių metų pradžioje įvykusiuose savivaldybių rinkimuose V.Uspaskichas buvo užregistruotas kandidatu į Kėdainių miesto tarybą, buvo į ją išrinktas, tačiau savivaldybės nario mandato atsisakė.

Kandidatas į Seimo narius įgyja teisinę neliečiamybę. Todėl, jeigu V.Uspaskichas bus įregistruotas kandidatu į parlamentarus, jis galės būti suimtas tik Vyriausiajai rinkimų komisijai leidus. Lietuvos teismas yra išdavęs orderį sulaikyti V.Uspaskichą, kai tik jis pasirodys Lietuvoje.

Išrinktasis Seimo narys irgi turi teisinę neliečiamybę. Ji gali būti panaikinta tik Seimui leidus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.