Premjeras nori gauti išvadas dėl galimai ant žydų kapinių dygstančių apartamentų

Premjeras Gediminas Kirkilas suformavo naują darbo grupę, kuri turi pateikti rekomendacijas dėl buvusių Šnipiškių kapinių ir galimai jų teritorijoje vykstančių statybų.
Kaip pirmadienį pranešė Vyriausybė, darbo grupei pavedama iki rugsėjo 4 dienos pateikti premjerui pasiūlymus dėl ekspertų išvadų ir vykdomų statybų tęstinumo.

Darbo grupės vadovu paskirtas užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, jo pavaduotoju – Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas.

Iki 2007 metų gruodžio 31 dienos darbo grupė įpareigota pateikti G.Kirkilui pasiūlymus dėl teritorijos, kurioje buvo Šnipiškių žydų kapinės, statuso ir buvusių Šnipiškių žydų kapinių įamžinimo.

Pernai gruodį premjeras jau buvo sudaręs darbo grupę žydų kapinių klausimui spręsti. Ši tarpžinybinė grupė apie galimas teisines statybų stabdymo pasekmės yra užklaususi Teisingumo ministeriją, o išvadas, kaip ir naujoji grupė, turi pateikti iki šių metų pabaigos.

Ginčai dėl to, kurioje vietoje veikė 19 amžiaus viduryje uždarytos žydų kapinės, tęsiasi nuo 2005 metų, kuomet grupė JAV žydų bendruomenės atstovų pasipiktino, anot jų, buvusių žydų kapinių vietoje Vilniaus centre vykstančiomis statybomis.

Komercinį ir brangių apartamentų pastatą Neries krantinėje statantys verslininkai teigia, kad pastatas dygsta ne buvusių žydų kapinių teritorijoje. Žiniasklaidai jie yra pateikę 2005 metais sostinės savivaldybės ir Vilniaus apskrities administracijos patvirtintą schemą, kuri pagrindžia jų teiginius. Pasak verslininkų, sovietų valdžios 1949 – 1950 metais išardytos kapinės buvo kiek toliau, greta esančių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų vietoje.

Tačiau Lietuvos istorijos instituto specialistų 2007 metų žiemą pateiktas žemėlapis rodo, kad statybos galimai vyksta ir buvusioje žydų kapinių teritorijoje.

Nutraukti statybų darbus rekomendavo ir tarptautinė ekspertų grupė.

Žydų kapinės, kurių ribas dabar bandoma nustatyti, Vilniaus centre veikė nuo 16 amžiaus. Jos uždarytos 19 amžiuje, o 20 amžiaus viduryje išardytos. Jas uždarius, žydų bendruomenė gavo finansinę kompensaciją iš tuometinės Rusijos caro administracijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.