Apeliacinis teismas nemato galimybės keisti sprendimą sugąžinti į Vokietiją motinos pasivežtą Lietuvon mergaitę

Prašymai atnaujinti procesą dėl lietuvės ir vokiečio dvejų metukų dukros, kurią motina parsivežė nuolatiniam gyvenimui į Lietuvą grąžinimo į Vokietiją -nepriimtini, konstatavo Apeliacinis teismas (AT).
Kadangi klausimą dėl vaiko globos svarstė teismas Vokietijoje, o Lietuvoje vykę teisminiai procesai tik užtikrino Vokietijoje priimtos nutarties dėl laikinos globos suteikimo vaiko tėvui vykdymą, proceso atnaujinti negalima, pirmadienį pranešė AT.

Teismas taip pat pabrėžė, kad yra galimybių išspręsti ginčą kitais būdais neatnaujinant proceso – esama situacija neužkerta kelio pareiškėjai mergaitės motinai Ingai R. siekti vaiko globos Vokietijoje nagrinėjamoje pagrindinėje skyrybų ir vaiko globos nustatymo byloje arba pareiškiant savarankišką ieškinį.

Grąžinti mergaitę tėvui į Vokietiją Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė dar kovą, tačiau mažametės motina kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą dėl šios nutarties vykdymo sustabdymo, kol pagerės jos sūnaus sveikatos būklė. Jos prašymą teismas 2007 metų balandžio 23 dieną patenkino ir buvo atidėjęs grąžinimą iki liepos 1 dienos.

Mergaitės motina Inga R. prašymą atidėti dukros grąžinimą į Vokietiją motyvavo paūmėjusia savo sūnaus Lietuvoje liga. Tačiau Apeliacinis teismas pabrėžė, jog sūnaus liga buvo žinoma sprendžiant klausimą dėl mergaitės grąžinimo ir nebuvo pripažinta pagrindu atsisakyti grąžinti mergaitę, todėl negali būti pripažinta ir pagrindu sustabdyti nutarties vykdymą. Svarstant nutarties dėl mergaitės grąžinimo atidėjimo klausimą, negali būti nagrinėjamos aplinkybės, kurios buvo nagrinėtos sprendžiant vaiko grąžinimo klausimą.

AT teigimu, Europos Žmogaus Teisių Teismo formuojamoje praktikoje jau ne kartą yra pasisakyta, jog bylose dėl vaikų grąžinimo delsimas grąžinti yra pripažįstamas Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos pažeidimu ir kad ypatinga svarba turi būti teikiama pirmiausiai vaiko interesams.

Todėl apeliacinės instancijos teismas konstatavo, jog pirmosios instancijos – Klaipėdos apygardos teismas klausimą dėl mergaitės grąžinimo atidėjimo išsprendė neteisingai.

Sprendimą grąžinti mergaitę Apeliacinio teismas grindė Hagos konvencija.

Vokietijos Oranienburgo miesto apylinkės teismas 2006 metų rugpjūtį nusprendė globos teises laikinai suteikti tik mergaitės tėvui M.R., o bendrą su mergaitės motina Inga R. globą panaikinti.

Ši bendra mergaitės globa yra panaikinta, kol kompetentingas Vokietijos teismas priims sprendimą skyrybų byloje, kurioje bus išspręstas ir nuolatinės globos klausimas.

2006 metų liepą mergaitės motina, gavusi mergaitės tėvo leidimą, išvažiavo su dukra į Lietuvą. Būdama Lietuvoje ji pranešė, kad į Vokietiją sugrįžti nežada.

Klaipėdos apygardos teismas pernai gruodžio 22 dienos nutartimi atsisakė išduoti leidimą grąžinti mergaitę į Vokietiją.

Vokietijos pilietis prašė Lietuvos apeliacinio teismo panaikinti Klaipėdos apygardos teismo nutartį ir išduoti leidimą dėl mergaitės grąžinimo į Vokietiją. Jo prašymą apeliacinis teismas ir patenkino kovą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.