Merkel spaudžia Kiniją imtis veiksmų dėl klimato kaitos

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį paragino Kiniją imtis aktyvesnių pastangų kovoje su klimato kaita, tačiau sulaukė greito Pekino atsako, kad Vakarai kur kas seniau teršia atmosferą nei pastaruoju metu sparčiai ekonomiškai besivystanti Kinija.

Tai antrasis A.Merkel vizitas Kinijoje nuo tada, kai ji ėmė vadovauti Vokietijos vyriausybei. Jis surengtas likus keturiems mėnesiams iki pasaulio šalių aplinkos ministrų susitikimo Balyje, kuriame bus siekiama pradėti naujas derybas dėl Kioto protokolo pratęsimo po 2012 metų.

Kanclerė paragino Pekiną užtikrinti geresnę intelektinės nuosavybės teisių apsaugą ir sukritikavo Kinijos santykius su Sudanu, pareiškusi, kad esminės išteklių įsigijimo taisyklės turi būti vienodos visame pasaulyje.

Kinija, turinti didelių ekonominių interesų Sudane, spaudžiama užimti kritiškesnę poziciją Chartumo atžvilgiu ir yra kaltinama, kad jos parama kursto smurtą Darfūro regione.

Premjeras Wen Jiabao (Ven Dziabao) sakė, jog Kinija padarys viską, ką gali, kad užkirstų kelią piratinės produkcijos gamybai, tačiau pridūrė, jog Pekino ir Berlyno nuomonės dėl klimato kaitos išsiskiria.

„Kinai, kaip ir visi žmonės, nori žydro dangaus, žalių kalvų ir tyro vandens”, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Tačiau Wen Jiabao pabrėžė, kad Pekinui kur kas sunkiau įgyvendinti užduotį sumažinti išmetalų kiekį nei Vokietijai, nes Kinija turi gerokai daugiau gyventojų ir dar nepasiekė ekonomiškai stiprių šalių ūkio plėtros lygio pagal BVP vienam gyventojui.

„Kinija prisiima dalį atsakomybės dėl klimato kaitos tik už pastaruosius 30 metų, nes ekonomiškai stiprios šalys sparčiai augo pastaruosius 200 metų”, – teigė premjeras.

A.Merkel vėliau pirmadienį susitiks su prezidentu Hu Jintao (Hu Dzintao), o trečiadienį vyks į Japoniją, kur taip pat aptars kovos su klimato kaita ir ekonominius klausimus.

Birželį vykusiame viršūnių susitikime, kuriam pirmininkavo A.Merkel, Didžiojo aštuoneto šalių lyderiai sutarė „žymiai sumažinti” šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, bet konkretaus, skaičiais išreikšto tikslo šiuo klausimu nenustatė.

Taip pat buvo sutarta dirbti su Jungtinėmis Tautomis (JT), kad būtų parengtas naujas susitarimas dėl kovos su pasauliniu atšilimu.

Kioto protokolas įpareigoja 35 turtingąsias pasaulio valstybes sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą į atmosferą, tačiau besivystančios šalys, įskaitant Kiniją, nustatytų tikslų šiuo klausimu neturi.

Kinija 2008-aisiais pagal šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą aplenks Jungtines Valstijas, kurios šiuo metu yra didžiausios atmosferos teršėjos.

Pagal eksporto apimtis Kinija jau lenkia Jungtines Valstijas ir sparčiai vejasi Vokietiją, kuri yra didžiausia pasaulyje eksportuotoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.