Ežero dovanos talkininkams – telefonai, kameros ir pinigai

Neįprastą talką šeštadienį Vilniaus Žaliuosiuose ežeruose surengę aplinkosaugininkai ir narai iš vandens traukė ir vertingus daiktus: moteriškus papuošalus, akinius, mobilųjį telefoną, vaizdo kamerą, reples, rado 60 litų.

Šiukšles nuo Balsio ežero dugno rinko apie 20 virtualaus klubo „Nardyk.lt” narų – vyrų ir moterų. Dirbama buvo ties gelbėjimo stoties prieplauka, kur mėgsta maudytis daugybė Vilniaus poilsiautojų. Per beveik dvi valandas – tiek laiko užteko balionuose suspausto oro – narai pririnko daugiau kaip šimtą tinklinių maišų atliekų.

Didžiausias narų radinys – sena nuskendusi valtis. Bandė jie išjudinti ir nežinia kaip atsidūrusį dugne geologų grąžtą, tačiau jo neįveikė. Ežero dugne narai aptiko net automobilį „Wolkvagen Golf”, tačiau jo nejudino – tokiam radiniui iškelti reikia specialios technikos.

Pasižiūrėti neįprasto reginio susirinko daug poilsiautojų. „Na ir kultūra”, – piktinosi jie, matydami tiek daug šlamšto. Bet prisidėti prie talkos – rinkti šiukšles nuo pakrantės – ryžosi tik vienas kitas.

Dugne – vėžiai ir buteliai

„Čia daugybė butelių ir vėžių – visas dugnas jais nuklotas”, – stebėjosi po talkos iš vandens išnirusi viena aktyviausių klubo dalyvių, istorikė Eglė Daniulaitienė. „Tai rainuotieji”, – greitai pažino gyvūnus ichtiologas, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Juozas Dautartas. Šie ateiviai iš Amerikos taip sparčiai plinta mūsų vandenyse, kad jau daug kur baigia išstumti plačiažnyplius ir siauražnyplius Lietuvos vėžius, kuriais anksčiau garsėjo mūsų šalis.

„Nesitikėjau, jog čia bus tiek daug atliekų. Norėjome šia talka atkreipti visuomenės dėmesį, kad žmonės pasvarstytų: kaip jie poilsiauja? Kodėl tiek daug butelių ir kitokių šiukšlių ne tik ant krantų, bet ir vandenyje?” – stebėjosi priimdamas maišus iš narų Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius. Jis priminė, jog tvarkyti atliekas yra teritorijų savininkų, šiuo atveju – Vilniaus miesto savivaldybės ir Verkių regioninio parko pareiga. Šios įstaigos yra susitarusios su akcine bendrove „Akvalangas”, kad ši valytų šiukšles iš Žaliųjų ežerų paplūdimių, tačiau kitose vietose aplink ežerą bei ant jo dugno atliekų apstu.

Alauše aptiko lėktuvą

„Ežere nemažai žuvų. Netoli manęs praplaukė didelė lydeka”, – džiaugėsi po talkos klubo administratorius Olegas Kvetkovkis. Pasak jo, povandeniniai įspūdžiai – bene didžiausias akstinas klubo „Nardyk.lt” nariams nuolat nerti į gelmes. Neseniai panėrę į Alaušo ežerą, narai aptiko nuskendusį lėktuvą. Kokių šiurpiausių radinių pasitaiko? „Ginklų – pavyzdžiui, granatų. Mano kolegos yra radę ir nuskendusių žmonių palaikų”, – vardijo O.Kvetkovkis.

Pernai klubo narai rinko atliekas iš Galvės ežero dugno Trakuose.

Po poros savaičių žada apvalyti ir Alytaus rajono Daugų ežero dugną. Anot narų, būtų patogiau rengti tokias talkas rudenį, kai vanduo nuskaidrėja. Tačiau dabar, vasarą, kai prie ežerų daugybė poilsiautojų, visuomeninis tokių akcijų poveikis, be abejo, didesnis negu rudenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.