Mokinio sveikatai – tinkama kuprinė

Vasara baigiasi, o su ja ir mokinių atostogos. Nauji mokslo metai vėl kviečia vaikus į mokyklas. Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai rekomenduoja tėveliams išrinkti vaikui kuprinę, kurios nešiojimas ne žalotų vaiko sveikatą, o ją sustiprintų.

KVSC duomenimis, kasmet tarp mokyklinio amžiaus vaikų nustatoma vis daugiau atramos ir judamojo aparato ligų. Kauno apskrityje nuo 2001 iki 2006 m. apie trečdaliu padaugėjo turinčių laikysenos sutrikimų mokinių, net keturis kartus dažniau mokyklinukams diagnozuojama skoliozė. 2006 m. duomenimis, 149 iš tūkstančio sveikatą pasitikrinusių Kauno apskrities mokyklas lankančių vaikų nustatyti laikysenos sutrikimai, skolioze sirgo – daugiau nei dešimtadalis.

Pasak KVSC Visuomenės saugos kontrolės skyriaus vedėjos Romutės Smolskienės, tėveliai, ruošdami vaiką mokyklai, turėtų skirti kuo didesnį dėmesį mokyklinės kuprinės pasirinkimui. Vaiko nešiojama tinkama kuprinė ne tik neblogina vaiko laikysenos, bet ir padeda jai taisyklingai vystytis.

KVSC specialistai, vadovaudamiesi Lietuvos higienos norma HN 41:2003 „Mokyklinės prekės”, pataria tėveliams renkantis mokyklinę kuprinę atsižvelgti į šias rekomendacijas:

” Kuprinės forma turi būti ergonomiška bei atitinkanti fiziologinę vaiko stuburo formą. Jei vaikas jaus kuprinės spaudimą iš viršaus – bandys kūprintis. Jei kuprinė bus be specialios minkštos „pagalvėlės” ties stuburu – ji kryps nuo svorio. Ta „pagalvėlė” lyg atrama padeda išlaikyti taisyklingą stuburo padėtį. Kuprinė turi būti tvirtai prigludusi prie vaiko nugaros. Geriau, kai kuprinė iš išorės būna sutvirtinta plastmasiniu karkasu, kuris neleidžia kuprinei deformuotis.
” Vidinė kuprinės dalis bei karkasas turėtų būti pagaminti iš lengvai valomos, besiliečianti su vaiko nugara kuprinės dalis – iš gana minkštos, bet tvirtos, sugeriančios prakaitą medžiagos.
” Kuprinės diržai turėtų būti ne siauresni nei 3,5 cm, paminkštinti. Diržų ilgis turi reguliuotis, nes skirtingu metų laiku vaikas vilki nevienodo storio drabužėliais.
” Geriausia – kuo lengvesnė kuprinė. 7-8 metų amžiaus mokinio tuščia kuprinė turėtų sverti iki 700 g, 9-10 metų amžiaus – iki 800 g, vyresnių – iki 1000 g.
” Kuprinė turėtų būti ryškios spalvos bei pagaminta iš šviesą atspindinčios medžiagos, arba prie jos turi būti pritvirtinti šviesos atšvaitai. Tai padėtų užtikrinti saugų mokinio nuvykimą į mokyklą ir sugrįžimą namo.

KVSC Visuomenės saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutės Smolskienė rekomenduoja tėveliams ne tik išrinkti vaikui tinkamą kuprinę, bet ir nuolat kontroliuoti mokyklinuko kuprinės svorį, tikrinti, ar jų vaikas nesineša į mokyklą nereikalingų daiktų. Pilna kuprinė, su mokykliniais reikmenimis ir vadovėliais, turėtų sverti ne daugiau nei dešimtadalį mokinio kūno svorio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.