Graikijoje per gaisrus žuvo 60 žmonių, bet senovės Olimpijos griuvėsiai išsaugoti

Ugniagesiai išgelbėjo senovės Olimpijos, kurioje atsirado olimpinės žaidynės, šventyklas ir stadionus nuo miško gaisrų, kurie sunaikino gretimus kaimus, bet per tris dienas per gaisrus visoje šalyje žuvo 60 žmonių.

Nuo pat Graikijos šiaurės iki pietinio Peloponeso pusiasalio pakraščio siautėjo dešimtys gaisrų, po kurių liko pajuodę kalvų šlaitai, išdegę miško plotai ir nuniokoti miesteliai bei kaimai.

Buvo padaryta precedento neturinti žala. Sudegė šimtai namų, evakuotis turėjo tūkstančiai žmonių, kurie glaudžiasi mokyklose, viešbučiuose ir sveikatos priežiūros centruose.

Sekmadienį vyriausybė pasiūlė iki milijono eurų (3,45 mln. litų) atlygius tiems, kas padės susekti padegėjus, kurie, kaip manoma, suvaidino svarbų vaidmenį dėl šių didžiausių pastaraisiais dešimtmečiais gaisrų.

Tiršti juodi dūmai kilo virš gerai išsilaikiusių Olimpijos griuvėsių Peloponeso pusiasalyje. Ugnis pakilo kalvos šlaitu ir naikino aplinkinius pušynus ir kiparisų miškelius, be to, siautė Olimpijos muziejaus kieme, bet lėktuvai, sraigtasparniai ir dešimtys ugniagesių privertė liepsnas atsitraukti. Šiame muziejuje saugomos garsios klasikinės skulptūros, tokios kaip Praksitelio Hermis.

Maždaug 60 ugniagesių ir šešios jų mašinos liko budėti prie muziejaus.

Olimpija, kurioje nuo 776 m.pr.m.e. šimtmečius vyko olimpinės žaidynės, kas dveji metai rengiama olimpinės ugnies uždegimo ceremonija. Tai vienas svarbiausių turistų traukos centrų visoje Graikijoje.

„Štai koks kontrastas: senovės Graikija davė pasauliui civilizaciją, o šiuolaikinė Graikija jį naikina”, – televizijai „Alter” sakė vienas Olimpijos gyventojas.

Šeštadienį visoje šalyje dėl gaisrų buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

„Naikinimo mastas biblinis, – žurnalistams sakė Peloponeso ugniagesys savanoris Nikolas Orfanas (Nicholas Orphanos). – Yra kaimų, į kuriuos norime patekti, bet negalime, nes keliai blokuoti. Per 30 metų nemačiau tokio sunaikinimo”.

Dėl gaisrų Atėnus nuklojo storas baltų pelenų sluoksnis, mieste jaučiamas degėsių kvapas.

Premjeras Kostas Karamanlis (Costas Karamanlis), kuris rugsėjo 16 dieną sušaukė pirmalaikius parlamento rinkimus, užsiminė, kad gaisrus sukėlė padegėjai. Vyriausybė pasiūlė atlygį už informacija, kuri padės juos sulaikyti.

„Nustatytas nuo 100 tūkst. iki 1 mln. eurų atlygis už kiekvieną padegimą. (Tai) priklauso nuo to, ar buvo žuvusių ar rimtai sužeistų žmonių, ir nuo žalos masto”, – sakoma Viešosios tvarkos ministerijos pranešime.

Pirmieji gaisrai kilo penktadienį. Žuvusiųjų skaičius jau padidėjo iki 60, bet medikai sako, kad jis gali dar didėti, nes daug kaimų tebėra atkirsti nuo išorinio pasaulio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.