Šėlstanti audra buvo gailestinga

Vakar naktį ir rytą Lietuvą merkė liūtys, trankėsi žaibai, vėtros plėšė stogus, vartė elektros stulpus ir medžius. Tačiau didesnių nuostolių išvengta, per audrą nenukentėjo ir žmonės.

Beveik visą šalį siaubusi stichija didesnių bėdų pridarė tik elektros energijos tiekėjams ir vartotojams. Stiprus vėjas, liūtys ir perkūnijos be elektros paliko keliolika tūkstančių žmonių. Gelbėjimo tarnybų darbuotojai skubėjo tvarkyti vėjo išverstus medžius. Vakar po pietų keliuose šalies rajonuose sustiprėjęs vėjas ir prapliupęs lietus neįsismarkavo. Meteorologai sako, kad audrų ir žaibų baimintis nebereikia, nes smarkias liūtis ir vėtras atnešusios karšto oro masės traukiasi iš Lietuvos. Artimiausiomis dienomis Lietuvoje nusistovės ramūs vėsesni orai.

Nuplėšė stogą

Labiausiai nuo audros nukentėjo šiaurinė šalies dalis. Pavakare į Radviliškį atslinkusi vėtra ne tik vartė medžius, bet ir nuplėšė vienos gamyklos stogą, apgadino kelis automobilius. Keliolika minučių šėlusi vėtra stipriausiai smogė miesto centrui. Čia vėjas išvertė elektros stulpą, nutraukė elektros laidus ir apgadino kelis geležinkelio šviesoforus. Lietui užtvindžius Radviliškio gatves, sutriko eismas.

Radviliškio rajono Linkaičių kaime ant važiuojančio krovininio mikroautobuso užvirto medis. Per nelaimę žmonės nenukentėjo, tik buvo apgadintas automobilio stogas, sudužo priekinis stiklas.

Apie 22 val. vėtra pasiekė Vidurio Lietuvą. Jonavoje liūtis užtvindė gatves, o stiprus vėjas plėšė medžius, aplinkui griaudėjo perkūnijos. Jonaviškiai pasakoja, kad smarkiai lijo apie pusvalandį, o po lietaus žmonės gatvėmis po vandenį braidžiojo iki kelių.

Smarkios liūtys su perkūnijomis vakarykščią naktį užregistruotos ir Šilutėje, Ukmergėje, Varėnoje, Raseiniuose, Dotnuvoje, Šiauliuose. Čia vėtros išvertė keliolika medžių. Telšių rajone medis užvirto ant gyvenamojo namo.

Be elektros – tūkstančiai

Liūtys bei stiprus vėjas siautėjo ir Vilniuje. Tačiau, pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD), su audra susijusių incidentų ar nelaimių sostinėje neužfiksuota. „Nors gana smarkiai žaibavo ir lijo, naktį jokių svarbesnių iškvietimų nebuvo”, – LŽ sakė PAGD Visuomenės informavimo skyriaus specialistas Gintautas Druktenis.

Nuo liūčių nukentėjo Vilniaus savivaldybės pastatas. Šiąnakt kaip iš kibiro pylęs lietus užtvindė mero Juozo Imbraso kabinetą. 19 aukšte įrengtame kabinete prapliupęs vanduo sugadino ant stalo paliktus svarbius dokumentus, mero vizitines korteles.

Keli tūkstančiai Vilniaus ir Širvintų rajonų gyventojų pro praūžusios vėtros ir perkūnijos liko be elektros. Rytų skirstomųjų tinklų duomenimis, vakar 9 val. ryto elektros neturėjo apie 2 tūkst. vartotojų.

Dar daugiau žmonių be elektros liko Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių regionuose. Čia elektros tiekimas nutrūko maždaug 17 tūkst. vartotojų. „VST” duomenimis, vakar 9 val. elektros tiekimas nebuvo atnaujintas 4 tūkst. vartotojų.

Gatvės virto upeliais

Vakar virš Sūduvos perkūnija trankėsi bei jos žemę lietus itin gausiai merkė du kartus. Pirmas prapliupo apie pusę trijų nakties. Dangų pradėję skrosti vos ne ištisiniai žaibai bei nuolatos dundanti perkūnija ne vieną išvertė iš lovos. Miestelėnams miegoti neleido ne tik griaustinis, bet ir ištisai kaukiančios automobilių signalizacijos.

Kitą kartą dangus apsiniaukė apie 10 valandą. Tiesa, perkūnijos tą kartą būta ne itin didelės, tik lietaus dangus atseikėjo iki soties – kai kurios Marijampolės gatvės virto upeliais.

Vakar Marijampolės gaisrininkai buvo iškviesti tik į Puskepurių kaimą, kur vieno ūkininko sodyboje dėl gausiai prapliupusio lietaus pradėjo kibirkščiuoti elektros skydinė.

Vairuotojai prarado budrumą

Visą ketvirtadienio rytą ir popietę karštį kentusius panevėžiečius pavakarę nustebino dangų varstę žaibai. Po keliolikos minučių žaibavimo prapliupo trumpa, bet gausi liūtis. Didesnių nuostolių praūžusi audra nepadarė. Panevėžio apskrities civilinės saugos departamento direktorius Romualdas Kisieliūnas LŽ sakė, kad gausūs krituliai apskrityje nulaužė tik keletą senų sutrūnijusių medžių.

Įspūdingas gamtos šėlsmas sumažino vairuotojų budrumą. Į žaibus užsižiūrėję Panevėžio vairuotojai per pusvalandį padarė keletą avarijų.

Degė pastatai

Praėjusią naktį audra siautėjo ir Dzūkijoje. Gamtos stichija daugiausia žalos pridarė Alytaus ir Lazdijų rajonuose. Varėnoje ir Druskininkuose buvo ramu, gelbėtojai negavo nė vieno su vėtra susijusio iškvietimo.

Didžiausią žalą dzūkams pridarė žaibo iškrovos. Viena jų uždegė gyvenamąjį namą Simno seniūnijoje, Kalesninkų kaime. Ugnis prarijo stogą ir dalį medinės perdangos, sudegė name buvę baldai ir buitinė technika. Lazdijų rajono Avižienių kaime žaibas uždegė didelį ūkinį pastatą. Visiškai sudegė jo stogas ir palėpėje buvę apie 40 tonų šieno.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.