Vilniaus paukštyne nugaišo virš 11 tūkstančių viščiukų

AB „Vilniaus paukštynas” devyniose paukštidėse nugaišo 11 424 viščiukai broileriai. Viščiukai pradėjo gaišti, kai oro temperatūra lauke pakilo virš 30 laipsnių.

Vilniaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai atlikę tyrimą, patvirtino, kad paukščiai pradėjo gaišti dėl hipertermijos, – esant aukštai oro temperatūrai patalpų vėdinimo sistema neužtikrino optimalaus temperatūros režimo palaikymo. Inspektorių nuomone, per didelė laikomų viščiukų koncentracija paukštidėse taip pat galėjo turėti įtakos masiniam jų gaišimui.
„Jau ne pirmas atvejis, kai paukštynuose dūsta viščiukai. Šiais metais keturiuose Lietuvos paukštynuose dėl gedimų ventiliacijos sistemose nugaišo beveik 30 tūkstančių vištų. Šiuo atveju ventiliacija funkcionavo normaliai, bet pūtė per karštą orą. Vilniaus paukštynas daug dėmesio ir lėšų skyrė paukštidžių rekonstrukcijai, daugelyje jų įrengta moderni įrangos gedimų signalizacijos sistema, tačiau to nepakanka, kad būtų užtikrinti gyvūnų gerovės reikalavimai, nes kiekvienais metais, kai pakyla oro temperatūra, susiduriama su tomis pačiomis problemomis. Todėl paukštynų vadovai, norėdami ateityje išvengti tokių nuostolių, turėtų pagalvoti apie oro kondicionierių ar kitų apsaugos priemonių įrengimą”, – sakė Vilniaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Leonardas Šmaukšta.
Kritusių viščiukų mėginiai buvo paimti laboratoriniams tyrimams, kad nustatyti, jog paukščių gaišimo priežastis – uždusimas, o ne užkrečiamosios ligos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.