Europos vaikai žino apie virtualius pavojus

Rugpjūčio viduryje „Eurobarometro” atlikto tyrimo duomenimis vaikų ir paauglių įpročiai naudotis internetu ir mobiliaisiais telefonais, visoje Europoje yra labai panašūs. Akivaizdu, jog žemyno vaikai susiduria ir su panašiais pavojais virtualioje erdvėje.

„Nesunku pastebėti, jog per kelerius pastaruosius metus labai padaugėjo internetą ir mobiliuosius telefonus naudojančių vaikų ir paauglių”, – teigė Europos Parlamento (EP) narys Šarūnas Birutis. Todėl, parlamentaro nuomone, rugpjūčio viduryje visuomenei pristatytas naujausias „Eurobarometro” tyrimas, kuriame atsispindi jaunosios kartos požiūris į informacines technologijas, pasirodė labai laiku.

Tyrime dalyvavo 27 Europos Sąjungos (ES) šalių ir Norvegijos bei Islandijos vaikai iš dviejų amžiaus grupių: 9 – 10 metų ir 12 – 14 metų. Tyrimo metu vaikai klausti apie savo technologijų naudojimosi įpročius, naršymo laiką, bei kylančias problemas ir pavojus.

Apklausos rezultatai atskleidė, jog naudojimasis internetu ir mobiliaisiais telefonais jauniesiems europiečiams yra beveik savaime suprantamas dalykas. Technologijų naudojimo įpročiai visoje Europoje yra gana panašūs: vaikai daugiausiai laiko praleidžia internete žaisdami žaidimus, bendraudami su draugais ar šiaip naršydami po puslapius. Mobilieji telefonai dažniausiai naudojami siųsti trumpąsias žinutes ir bendrauti su tėvais bei draugais.

Dauguma vaikų nurodė, kad internetu naudojais kelis kartus per dieną ir turi nuosavą mobilųjį telefoną. Apklausos rezultatai parodė, jog dažnai vaikų naudojimąsi internetu riboja tėvai, tačiau mobiliaisiais telefonais jie naudojasi daug laisviau.

Taip pat vienas iš tyrimo uždavinių buvo išsiaiškinti ar nepilnamečiai žino apie neigiamą virtualios erdvės poveikį bei tykančius pavojus. Apklausa parodė, kad nepilnamečiai bendrąja prasme žino apie pasitaikančias problemas, tačiau patekę į bėdą vaikai į suaugusįjį pagalbos kreiptųsi tik tuomet, jei nerastų kitos išeities.

Tačiau apibendrinus, tyrimo rezultatai parodė, kad vaikai gerai žino apie galimus tinklo pavojus, pvz., virusus, naudojimąsi neleistinu turiniu, asmeninių duomenų vagystes ir galimas pavojingas pažintis su nepažįstamais žmonėmis.

„Man, kaip EP pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komiteto, kuriame dažnai yra nagrinėjamos informacinės visuomenės temos, nariui džiugu, kad Europos jaunimas taip aktyviai naudojasi skaitmeninėmis technologijomis ir domisi naujovėmis. Gebėjimas aktyviai naudotis naujosiomis ryšio priemonėmis yra žinių visuomenės Europoje kūrimo pagrindas”, – teigė europarlamentaras Š. Birutis.

Europarlamentaro nuomone reiktų sveikinti tokias iniciatyvas kaip didžiųjų Europos mobiliojo ryšio tiekėjų vasarį pasirašytas Europos pagrindų susitarimas dėl saugesnio vaikų ir paauglių naudojimosi mobiliuoju ryšiu. „Žinoma jokios priemonės nepadės, jei patys tėvai nesiims mokyti savo vaikų, kaip saugiai naudotis internetu ir mobiliaisiais telefonais”, – teigė EP narys Š. Birutis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.