Pakto šmėkla – vis dar virš Lietuvos

Vakar minėjome Molotovo-Ribbentropo pakto metines. Vykę renginiai dar kartą parodė, kokia susiskaldžiusi ir susvetimėjusi yra Lietuvos visuomenė ir jos vedliai.

Trys skirtingi minėjimai įvairiose Vilniaus vietose. Valdžios kvietimus gavę asmenys rinkosi į Filharmonijos salę, kur vyko oficialus minėjimas. Sąjūdiečiai žmones pavakare kvietė į Mišias ir mitingą prie Adomo Mickevičiaus paminklo.

Piliečių santalka vidurdienį S.Daukanto aikštėje pilietine muzikine akcija paminėjo prieš metus žuvusio pulkininko Vytauto Pociūno atminimą. Ne gedulingomis ar politinėmis kalbomis, o tylos minute ir nedideliu koncertu. Pirmą kartą viešai gausiai auditorijai „The Beatles” dainas atliko filosofas Leonidas Donskis, koncertavo Baltijos gitarų kvartetas.

Nors koncertas vyko po prezidentūros langais, jame nepasirodė prezidentas Valdas Adamkus, tačiau Piliečių santalkos tarybos narys Romas Sakadolskis siūlė nesureikšminti šio fakto. „Prezidentui nebūtina pasirodyti kiekviename renginyje. Mes nežinome, ar jis negalėjo, ar nenorėjo”, – sakė žinomas žurnalistas.

V.Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė atokiau nuo minios klausiusi koncerto LŽ tvirtino, kad V.Pociūnas labai mėgo šias dainas. „Gražu, kad jos šiandien nuskambėjo, – su ašaromis akyse kalbėjo ji. – Man šiandien svarbiausia, kad žmogus galėtų ramiai ilsėtis. Tam reikia taip nedaug. Kad mūsų prezidentas ir premjeras turėtų drąsos pasakyti, už ką V.Pociūnas buvo apdovanotas Komandoro kryžiumi. Bet būtent šito labiausiai nenori Albinas Januška ir jo draugai”, – sakė L.Pociūnienė.

Paklaustas, kodėl pasirinko „The Beatles” dainas, L.Donskis priminė, kad jos daugeliui vidurinės kartos žmonių anuomet reiškė ir protestą prieš Lietuvoje egzistavusią tvarką, savotišką pasipriešinimą tam, kas vyko aplink.

Minėjime dalyvavęs profesorius Vytautas Landsbergis vertindamas kultūrininkų surengtą akciją buvo lakoniškas: „Graži mintis ir didelė simbolinė reikšmė: kultūra – prieš chamizmą.”

„Kada nors gal turėsime atsakymus, taškai bus sudėti ir tada iš naujo nusilenksime prieš šį šviesų žmogų. Dažnai, deja, atsakymai ateina po daugelio metų”, – vakar Lietuvos radijui sakė Vyskupų Konferencijos pirmininkas, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.