Vaikų globėjai – kaip mūšio lauke

Vaikus globojančio labdaros ir paramos fondo „Visos Lietuvos vaikai” vadovės jaučiasi patekusios į vaiko teisių apsaugos kontrolierės nemalonę ir prašo šalies prezidento apginti jų teises. Kontrolierė bet kokius priekaištus atmeta.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė, kurios vizitai ginti skriaudžiamų vaikų iki šiol sulaukdavo visuotinio pritarimo ir itin palankių vertinimų, kaltinama įgaliojimų viršijimu. Labdaros ir paramos fondo „Visos Lietuvos vaikai” direktorė Beata Peleckienė kreipėsi į prezidentą Valdą Adamkų ir paprašė, kad jis padėtų apsiginti nuo esą R.Šalaševičiūtės teroro.

B.Peleckienė įsitikinusi, jog pagrindinė trejus metus trunkančio kontrolierės „dėmesio” priežastis – noras atimti netoli Elektrėnų esančiame Koncepto kaime šio fondo valdomus namus. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė neslepia rodanti fondui išskirtinį dėmesį. Anot jos, ši nevyriausybinė organizacija kelia rūpesčių ne vien dėl nesugebėjimo pasirūpinti globojamais vaikais, bet ir dėl esą apgavystėmis paremtos savo veiklos.

Pavyzdinė vizija

„Visos Lietuvos vaikai” – prieštaringai vertinamos vilnietės Elenos Kubilienės įsteigta organizacija, skirta padėti likimo nuskriaustiesiems. Šio fondo direktorė – E.Kubilienės dukra B.Peleckienė – LŽ teigė, jog mama siekė sukurti pavyzdinius šeimyninius vaikų namus.

Pirmieji tokie namai atsirado Vilniuje, gavus Valakupiuose stovinčią vilą, kuri priklausė sovietinei valdžiai. Turėdama pastogę E.Kubilienė vaikščiojo po Vilnių ir iš gatvių rankiojo beglobius vaikus. B.Peleckienė prisimena, kad šie vaikai buvo maitinami iš gaunamos labdaros, o kai jos pristigdavo, E.Kubilienė į Valakupius iš savo namų veždavo kruopas, makaronus ar kitas valgomas gėrybes.

Prisišaukė sektą

Anot B.Peleckienės, per patiklumą jos mama buvo pakliuvusi į žabangas ir užsitraukusi nemalonę. „Mama sunkiai vertėsi, todėl nuolat ieškojo rėmėjų ir labai džiaugėsi kiekvienu jų. Tačiau paaiškėjo, kad mus, be kitų geradarių, parėmė ir vienos Prancūzijoje įsikūrusios sektos nariai. Kilo kone tarptautinis skandalas, kuris kaipmat buvo paviešintas. Į jį įsitraukė prokuratūra, valdžios įstaigos, o tai mamai ir jos vadovaujami organizacijai, žinoma, nebuvo į naudą. Tačiau nepaisydamas kuriamos nepalankios nuomonės mamą susirado milijonierius vokietis Werneris Peteris Schmitzas ir pasiūlė didelę finansinę paramą”, – pasakojo B.Peleckienė.

Moteris teigia, jog bemaž tuo pat metu, kai E.Kubilienės veiklą sutiko paremti dabar jau 93-ius metus einantis W.P.Schmitzas, jos mamai prisistatė Elektrėnų savivaldybėje, Koncepto kaime, gyvenanti Genovaitė Veronika Pupalaigytė ir pasisiūlė į savo namus įsileisti fondo „Visos Lietuvos vaikai” globojamus vaikus, leido jiems naudotis susigrąžinta žeme. Labdaringojo vokiečio lėšomis išsinuomotose valdose fondas pristatė vaikams ir jų globėjams gyventi skirtų namų, įrengė modernias dirbtuves. Pastaruoju metu šiuose namuose gyvena šešiolika vaikų, atsiųstų net iš penkių šalies savivaldybių.

„Tai, kad mama pasitikėjo ta moterimi, buvo didžiausia jos gyvenime padaryta klaida. Jei tuomet mama būtų elgusis racionaliai ir apgalvotai, ji būtų plėtusi savo veiklą Vilniuje. Dėl to, kad aklai pasitikėjome G.Pupalaigyte ir jos vadinamosiomis dovanomis, ir mama, ir aš, ir visas mūsų fondas tapome šios moters šmeižto aukomis”, – įsitikinusi B.Peleckienė.

Ji stebėjosi, kad R.Šalaševičiūtės vadovaujama tarnyba nekritiškai vertina įnoringos G.Pupalaigytės skundus ir esą smaugia fondą nesibaigiančiais tikrinimais.

Panoro „suvalstybinti”

Fondo direktorė sakė buvusi visiškai priblokšta, kai šį mėnesį gavo R.Šalaševičiūtės pasirašytą dvidešimties lapų aktą. Jį perskaičius esą nelieka abejonių, kad kontrolierė nusiteikusi nusavinti Koncepto kaime prieš penkerius metus įkurtą labdaros ir paramos fondo „Visos Lietuvos vaikai” sodybą.

Prezidentui išsiųstame pagalbos prašyme B.Peleckienė įrodinėja, kad R.Šalaševičiūtė dirba subjektyviai, neįsigilina ir net nebando įsiklausyti į jos vadovaujamo fondo paaiškinimus, tendencingai iškraipo globojamų vaikų bei darbuotojų teiginius.

Tačiau bene labiausiai B.Peleckienę įskaudino žinia, jog R.Šalaševičiūtė yra kreipusis į vokiečio W.P.Schmitzo fondą, kad vaikų globos namai taptų valstybiniais. „Bandysime nepasiduoti „suvalgymui”. Apie buldozerišką R.Šalaševičiūtės darbą informavau ne tik prezidentą, analogiškus raštus išsiunčiau Seimui, Vyriausybei, savivaldybėms, kurių vaikai apgyvendinti mūsų globos namuose, vaiko teisių apsaugos tarnyboms bei kitoms mūsų darbu suinteresuotoms įstaigoms. Tikiuosi pagalbos”, – kalbėjo B.Peleckienė.

Blogi dalykai – dviejose bylose

Šiuo metu komandiruotėje Italijoje esanti R.Šalaševičiūtė apgailestavo, jog dėl nederamos fondo „Visos Lietuvos vaikai” veiklos yra priversta rodyti išskirtinį dėmesį šiai organizacijai ir neturi laiko aplankyti visų vaikus globojančių šalies įstaigų. Anot kontrolierės, jos vadovaujamoje įstaigoje susikaupė dvi storos bylos, atspindinčios blogą E.Kubilienės ir B.Peleckienės įkurtos organizacijos darbą.

R.Šalaševičiūtė LŽ pakartojo tas pačias jos vadovaujamos tarnybos dėl fondo veiklos surašytas pastabas, kurias R.Peleckienė apskundė prezidentui: šiuose globos namuose trūksta specialistų, su vaikais dirbantys savanoriai išnaudojami, dėl nepriežiūros globotinių sveikatai nuolat kyla grėsmė.

„Sykį gavusi skundą, kad Koncepte vaikai badauja, į tuos globos namus išsiunčiau savo tarnybos darbuotojas drauge su Elektrėnų savivaldybės specialistais. Ir ką jūs manote? Nuvykusieji šaldytuvus rado visiškai tuščius, tik viename jų buvo padėti itin stiprūs psichotropiniai vaistai! To negali būti vaikų įstaigoje”, – tvirtino R.Šalaševičiūtė.

Fondo valdytojos – apgavikės?

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė tikino nustačiusi ir tai, kad E.Kubilienė drauge su dukra B.Peleckiene bandė apmulkinti jau minėtą G.Pupalaigytę ir apgaule pasisavinti dalį jos žemės. Į B.Peleckienės pastabas, jog žemę dovanojusi moteris savo nepasitenkinimą vaikų globa rodo dėl aikštingumo, R.Šalaševičiūtė patarė nekreipti dėmesio. „G.Pupalaigytę myli visas kaimas, užtaria ir vienas aukštas ministerijos valdininkas, buvęs jos kaimynas. Abejoti šios moters teiginiais neturime jokio pagrindo”, – pridūrė jis.

R.Šalaševičiūtė neslėpė puoselėjanti viltį, kad pavyks susitarti su Vokietijos labdariais ir Koncepto kaime esanti sodyba, kurioje globojami vaikai, pereis Elektrėnų savivaldybės žinion. „Anksčiau, kai tik kūrėsi mūsų valstybė, vaikų globai nebuvo skiriama tiek dėmesio, tad jos galėjo imtis bet kas. Tačiau dabar, kai jau turime parengę specialistų, privalome užtikrinti kokybišką globotinių gyvenimą”, – pabrėžė R.Šalaševičiūtė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.