Eismo pažeidėjų neišgąsdina nei šūviai, nei baudos

Trečiadienį nuo policijos sprukęs girtas, neturintis teisės vairuoti panevėžietis negalėtų pretenduoti į didžiausio Kelių eismo taisyklių pažeidėjo titulą.

Aukštaitijos sostinėje ir Lietuvoje sulaikoma dešimtis kartų už tą patį prasižengimą baustų vairuotojų.

Trečiadienio vakarą Panevėžyje aidėjo šūviai: eismo taisyklių pažeidėjui bandant pasprukti, policija buvo priversta panaudoti ginklą. Kaip pranešė Panevėžio miesto Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešųjų ryšių grupės specialistė Nida Šulcienė, incidentas įvyko apie 20.50 valandą, temstant. Panevėžio aplinkkelio ir Janonio gatvių sankryžoje budėjęs Eismo priežiūros tarnybos būrio ekipažas pastebėjo artėjantį „Opel Omega” markės automobilį. Kadangi stabdomas šis ne tik nesustojo, bet ir padidino greitį, prasidėjo gaudynės. Nors pareigūnai bėglį vijosi įjungę šviesos ir garso signalus, o galiausiai iššovė penkis įspėjamuosius šūvius į viršų, vairuotojas reikalavimui sustoti nepakluso. Gaudynės tęsėsi ir centrinėmis miesto gatvėmis. Rožių ir Žalgirio gatvių sankryžoje opeliui kelią pastojo VPK viešosios policijos patrulių kuopos vyresniojo patrulio vairuojamas policijos automobilis „VW Golf”. Pagrindine gatve su įjungtais švyturėliais ir garso signalu važiavęs policijos automobilis stabtelėjo, tuo metu jį užkliudė iš šalutinės gatvės išniręs „Opel Omega”. Tačiau net ir tada pažeidėjas nesustojo.

Girtas, be pažymėjimo

Galiausiai „Opel Omega” buvo sulaikytas Smėlynės gatvėje. Paaiškėjo, kad automobilį vairavo neblaivus 29 metų S.V. Šis ne tik „pripūtė” 1.76 promilės, bet ir negalėjo pateikti vairuotojo pažymėjimo: iš šio asmens jau anksčiau 24 mėnesiams atimta teisė vairuoti.

Pareigūnai sulaikė ir keturis opeliu važiavusius keleivius. Vairuotojui už KET pažeidimus bei už teisėtų policijos reikalavimų nevykdymą surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas.

Protokolas surašytas ir vienam iš keleivių. Per eismo įvykį žmonės nenukentėjo, nežymiai apgadinti automobiliai. Anot N.Šulcienės, vakar policijos automobilis buvo baigiamas remontuoti.

Baudos nebaugina

Panevėžio VPK Eismo priežiūros skyriaus laikinasis viršininkas Eimis Kudžma „Lietuvos žinioms” sakė, kad nesugriežtinus Kelių eismo taisyklių pažeidėjams taikomų nuobaudų, situacija nepagerės. „Kasmet Panevėžio policija sulaiko po tūkstantį ir daugiau neblaivių vairuotojų, – pasakojo E.Kudžma. – Nors maksimali bauda už vairavimą išgėrus siekia 5 tūkst. litų, pažeidėjų tai neišgąsdina: neblaivių vairuotojų šiemet sulaikyta net 150 daugiau nei tokiu pat laikotarpiu pernai.” Panevėžyje „ne vienas, ne du ir net ne dešimt” tokių, kurių baudų suma siekia po 20 tūkst. ir net 30 tūkst. litų. Ar dažnai Aukštaitijos sostinėje sulaikoma vairuotojo pažymėjimą praradusių, tačiau vis tiek važinėjančių asmenų? „O, yra ir tokių, kurie be vairuotojo pažymėjimo įkliūva ir dešimtą, ir dvidešimtą kartą, – baisėjosi pareigūnas. – Vairuoja išgėrę, praranda teisę vairuoti, paskui vis tiek vairuoja. Baudžiame, nesumoka baudų ir vėl važinėja.” Administracines nuobaudas skiria teismas. Kai kurie įsigudrina nepriimti teismo kvietimo ir į susitikimą su Temide neatvyksta. Pasitaiko tokių, kurie neturi turto, legalaus darbo, banko sąskaitų, todėl teismo skiriamų baudų antstoliai neišieško. Pasijutę nebaudžiami, „kelių gangsteriai” ir toliau vairuoja.

Pasak pareigūno, karo keliuose nepavyks sustabdyti nesugriežtinus įstatymų. Seimo stalčiuose pusantrų metų dulka įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siūlyta vairuojančius be tokią teisę įrodančio pažymėjimo bausti areštu. „Jei policininkas antrą ar trečią kartą be teisių įkliuvusį vairuotoją galės iškart uždaryti į areštinę, Lietuvos keliuose situacija pagerės”, – svarstė E.Kudžma. Potencialūs pažeidėjai, anot pašnekovo, prieš sėsdami prie vairo, susimąstys, ar norėtų savaitę ir ilgiau praleisti areštinėje. Daugelis turi darbus, šeimas, verslo planų. Tikimasi, kad ne kiekvienas ryžtųsi rizikuoti savo ir šeimos gerove.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.