Druskininkų muzikinė vasara

Penktasis tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu”, kurį rengia Lietuvos muzikų rėmimo fondas ir Druskininkų savivaldybė, artėja prie pabaigos, tačiau muzikiniai įspūdžiai neslūgsta.

Tai pademonstravo ir praėjusią savaitę Druskininkų miesto muziejuje įvykęs dviejų talentingiausių jaunosios kartos lietuvių atlikėjų, daugelio tarptautinių konkursų laureatų violončelininko Edvardo Armono (Vokietija) ir pianisto Gabrieliaus Aleknos (JAV) surengtas kamerinės muzikos koncertas, klausytojus nustebinęs virtuoziška kūrinių interpretacija. Abu atlikėjai labai lengvai ir meistriškai įveikė sudėtingiausias programos partijas, atsiskleidė kaip darnus ansamblis, kuriam tarsi nėra neįveikiamų barjerų. Be abejo, čia gelbsti ir talentas, ir nepaprastas darbštumas, ir atsidavimas profesijai.

Menininkai dažnai pasirodo įvairiuose festivaliuose. Šiemet pavasarį E.Armonas ir G.Alekna puikiai grojo Lietuvos muzikų rėmimo fondo surengtame tradiciniame IX „Sugrįžimų” festivalyje, o naujas jų talento blyksnis – Druskininkų „Vasaroje”. Čia po gražios įžangos (G.Alekna klausytojus pasveikino M.K.Čiurlionio preliudu) klausytojų dėmesį užvaldė E.Armono ir G.Aleknos muzikavimas. Jų programą papuošė du monumentalūs kameriniai kūriniai: Johanneso Brahmso Antroji sonata fortepijonui ir violončelei bei Cezaro Francko Sonata violončelei ir fortepijonui. Pakerėjo šiųdviejų menininkų sutarimas, muzikinių nuotaikų proveržiai, iki smulkmenų išgyventas sudėtingas muzikinis tekstas. Tai buvo jau nebe jaunuolių, o brandžių menininkų muzikavimas.

Šeštadienis su E.Griegu

Šie metai UNESCO nutarimu paskelbti Edvardo Griego metais – pasaulis mini šį didį norvegų kompozitorių, dirigentą, pianistą. Rugsėjo 4 dieną sukaks 100 metų, kai E.Griegas mirė Bergene, mieste, su kuriuo susijęs visas šio muziko gyvenimas. E.Griegas ir M.K.Čiurlionis – bendraamžiai, ir nė vienas jų tikriausiai neįtarė, kad kloja pamatus savo šalių profesionaliajai muzikai. Tad ir ši „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu” tiesia gražų jųdviejų talento suartinimo tiltą.

Šeštadienio pavakare Druskininkų miesto muziejuje svečiavosi trys kaunietės: dainininkė Rita Preikšaitė, pianistė Rūta Blaškytė ir aktorė Virginija Kochanskytė, kurių ansamblis žavėjo subtiliu prisilietimu prie E.Griego gyvenimo išminties, padėjo iš praeities į dabartį sugrąžinti kūrėjo paveikslą. Na, o programa „Įkvėpimo žemė” – atsiliepimas ir į V.Kochanskytės nuotaikingai skaitytus E.Griego laiškus, kurie, šalia vokalinių ir fortepijoninių miniatiūrų, padėjo pajusti šio norvegų muzikos kūrėjo ir mąstytojo asmenybę. Kaip tik todėl klausytojai žavėjosi kūrybos vakaro sėkme, o kai kas net teiravosi, ar M.K.Čiurlionio Druskininkai ir E.Griego Bergenas, išugdę pasaulinio garso menininkus, nėra susigiminiavę miestai. Jei nėra, tai ar negalėtų būti?

Sekmadieniais – bažnyčioje

Kaip dažną sekmadienį, taip ir rugpjūčio 19-ąją Druskininkų bažnyčioje vos besutilpo visi norintieji pasiklausyti sakralinės muzikos. Tai tampa malonia tradicija. Šįkart atlikėjai – nors ir jauni, bet labai tvirtai kopiantys į meno aukštumas. Tai dainininkai Jūratė Vizbaraitė ir Andrejus Kalinovas, besitobulinantis Grace (Austrija), vargonininkė Gražina Petrauskaitė, sėkmingai įveikusi sudėtingiausius J.P.Swelincko, J.S.Bacho ir M.K.Čiurlionio kūrinius. Net patys reikliausi, nuolatiniai muzikos renginių lankytojai buvo sužavėti, o po J.Vizbaraitės atlikto W.A.Mozarto moteto „Exultate jubilate” kilo tikra padėkos plojimų audra.

Dar mėnuo, ir rugsėjo 27 dieną SPA „Vilnius” salėje įvyks iškilmingas koncertas – bus švenčiamos penktojo tarptautinio menų festivalio „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu” pabaigtuvės, išsakyta padėka rėmėjams. O šį šeštadienį Druskininkų miesto muziejuje rengiama literatūrinė-muzikinė kompozicija „Skambančios sekundės”. Atlikėjos – dainininkė Inga Ulevičiūtė, pianistė Gražina Zalatorienė ir aktorė Gražina Urbonaitė. Sekmadienio susikaupimo valandą bažnyčioje koncertuos operos solistė Regina Šilinskaitė ir vargonininkė Diana Encienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.