Ukrainos čempionams keliami dideli uždaviniai

Šiuo metu Klaipėdoje treniruojasi daug krepšinio klubų iš užsienio.

Mūsų mieste naujam sezonui ruošiasi ir Ukrainos čempionai Mariupolio „Azovmaš” krepšininkai, kuriuos treniruoja gerai klaipėdiečiams pažįstamas treneris Rimas Girskis. Šiame ukrainiečių klube šiemet rungtyniaus ir su Kauno „Žalgiriu” 1999 metais Eurolygos čempionu tapęs Tajusas Ednis. Jis su savo naujuoju klubu taip pat treniruojasi mūsų mieste. Po įvadinių treniruočių šiandien „Azovmaš” klubas „Neptūno” sporto arenoje žais pirmąsias kontrolines rungtynes – 17 val. mariupoliečiai susitiks su taip pat Klaipėdoje stovyklaujančia Zarečno „Sojuz” ekipa. Prieš šį susitikimą pakalbinome „Azovmaš” strategą R. Girskį.

Į Klaipėdą su „Azovmaš” klubu ruoštis čempionatui atvykstate jau ne pirmus metus. Tikriausiai tai darote ne vien iš meilės savo gimtajam miestui?

Aišku, malonu aplankyti senus draugus. Tačiau atvykstame čia ir dėl gerų sąlygų – jūra, miškas, puikus maitinimas. Kam vykti į karščiu spinuliuojančias Ispaniją ar Italiją. Lietuvos klimatas yra daug palankesnis ruoštis pradiniame etape. Klaipėdoje jau treniruojamės nuo rugpjūčio 14 dienos, o treniruočių stovyklą užbaigsime šį pirmadienį. Žaisime trejas kontrolines rungtynes: „Neptūno” sporto salėje šiandien rungtyniausime su Zarečno „Sojuz” ekipa, sekmadienį – su Maskvos srities „Triumf” klubu, o pirmadienį – su „Neptūnu”.

Kur toliau tęsite pasiruošimą?

Trumpam grįšime į Ukrainą, o rugsėjo 5-16 dienomis treniruosimės Italijos Bormio mieste. Po to dalyvausime keliuose turnyruose. Ukrainos čempionatas prasidės spalio 6 dieną.

Į komandą šiemet pasikvietėte Europoje pagarsėjusį T. Ednį. Vadinasi, šį sezoną „Azovmaš” klubui bus keliami didesni uždaviniai?

Man vadovaujant dvejus metus iš eilės tapome Ukrainos čempionais. Vien tik virdamas savose sultyse klubas netaps žinomas Europoje. Praėjusį sezoną jėgas išbandėme FIBA Europos taurės turnyre ir tik finale nedideliu skirtumu pralaimėjome Žeronos „Akasvaye” klubui. Šiemet bandysime savo jėgas ULEB taurės varžybose. Jose taip pat norime gerai pasirodyti. Todėl pasikvietėme keletą pajėgių žaidėjų, tarp kurių yra ir T. Ednis. Į Klaipėdą atvykome ne pajėgiausios sudėties. Šeši mūsų ekipos žaidėjai šiuo metu yra įvairiose Ukrainos rinktinėse.

Turbūt T. Ednis jūsų klube bus brangiausias žaidėjas?

Ko gero, taip. Su krepšininku vyko ilgos derybos, bet jos buvo sėkmingos – T. Ednis yra mūsų. Tokie žaidėjai žino savo vertę ir derėtis nebūna paprasta.

Keldami sau aukštus uždavinius šį sezoną turbūt esate užsigarantavę gerą rėmėjų paramą.

Klubą remia Mariupolio „Azovmaš” gamykla. Jos generalinis direktorius Aleksandras Savčiukas yra ir mūsų klubo prezidentas. Jis pinigų žaidėjams ir pergalėms tikrai negaili. Mariupolyje turime puikias sąlygas treniruotis bei rungtyniauti. Beje, vakar A. Savčiukas pirmąkart atskrido į Lietuvą ir stebės naujų mūsų žaidėjų pasirodymą per kontrolines rungtynes.

O kaip jūs įskūrėte Mariupolyje?

Šiame Ukrainos mieste dirbu jau dvejus su puse metų. Geri komandos rezultatai leido įgyti klubo vadovų pasitikėjimą. Pasirašiau sutartį dar vienam sezonui su teise ją pratęsti dar vieneriems metams. Mariupolyje turiu geras sąlygas dirbti. Turiu net asmeninį vairuotoją.

Daug metų buvote vienas iš Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerių. Todėl, ko gero, nesate abejingas jai ir dirbdamas užsienyje. Kaip vertinate mūsų krepšininkų pasiruošimą ir jų galimybes Europos čempionate Ispanijoje?

Mačiau ne vienas mūsų krepšininkų kontrolines rungtynes. Jos sukėlė daug nerimo, bet kartu paliko ir daug optimizmo. Be abejonės, į rinktinę sugrįžus Šarūnui Jasikevičiui, Ramūnui Šiškauskui ir Rimantui Kaukėnui, mūsų komanda sustiprėjo. Na, o jei į Ispaniją būtų galėjęs išvykti ir Arvydas Macijauskas, mūsų rinktinė būtų dar galingesnė. Nesmagu buvo, kai pralaimėjome niekuo neišsiskiriančiai Švedijai ir Latvijai. Neramina ir tai, kad per Akropolio turnyrą leidome daug taškų pelnyti pasaulio čempionams ispanams. Yra daug taisytino rinktinės žaidime. Tačiau manau, kad viskas bus gerai ir vyrai iš Ispanijos sugrįš su medaliais. Man yra nesuprantama tik Lietuvos krepšinio federacijos vadovybės pozicija. Manau, kad nelaiku buvo likviduotas krepšinio rinktinės rėmimo fondas, kuriam vadovavo Algimantas Pavilonis. Šis žmogus galėjo padėti Lietuvos krepšiniui. Girdėjau, kad mūsų rinktinei Ispanijoje planuojama ketvirtoji vieta. Kodėl tik ketvirtoji? Reikia galvoti tik apie aukščiausius tikslus. Juolab kad jų siekti yra kam.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.