Minijos draustinyje – nelegalus safaris

Vaizdingame Klaipėdos rajone esančiame Minijos ichtiologiniame draustinyje verslininkų pasipelnymo šaltiniu tapo Europos Sąjungos griežtai saugomoje teritorijoje įrengta trasa keturračiams motociklams. Baiminamasi, kad už saugomų teritorijų nepriežiūrą Lietuvai gali būti skirtos milijoninės baudos.

Šią savaitę aplinkosaugininkai Minijos pakrantėje, Priekulės seniūnijoje, užfiksavo neleistiną veiklą – draustinyje įrengtą trasą keturračiams motociklams. Už tai bendrovės „Minijos krantas” savininkams ketinama skirti šimtus litų siekiančias baudas, tačiau didžiausią grėsmę kelia tai, kad už vadinamųjų NATURA 2000 teritorijų nepriežiūrą milijoninės baudos gali būti skirtos Lietuvai.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Minijos pakrantėse savivaliaujama – prieš metus „Vakarų ekspresas” pagarsino istoriją apie pažeidimus ir suniokotą gamtą Valstybinės mokesčių inspekcijos Klaipėdos skyriaus darbuotojai priklausančiame sklype.

Neiškentė triukšmo

Minijos ichtiologinio draustinio priežiūra patikėta Pajūrio regioninio parko (PRP) direkcijai, todėl pranešimai apie upės pakrantėje keturračiais motociklais siautėjančius vasarotojus pasiekė šią instituciją.

PRP ekologas Erlandas Paplauskis „Vakarų ekspresui” pasakojo, kad žmonės kreipėsi neapsikentę nuolatinio triukšmo.

„Vienas vietinis gyventojas mums parašė skundą, kad Minijos pakrantėse aplink nuolat zuja tie motociklai. Keturračiais buvo važinėjama net ir vėlai vakare. Mūsų paklausė, ar tai yra leidžiama. Nuvykę į nurodytą vietą mes pamatėme, kad Minijos ichtiologiniame draustinyje įrengta keturračių motociklų trasa. Ta teritorija patenka ir į Europoje saugomų teritorijų tinklą NATURA 2000. Be to, draustinyje negalima įrengti jokių trasų, keisti infrastruktūros”, – sakė aplinkosaugininkas.

Gamtos saugotojai rado ne tik nelegalią motociklams skirtą trasą, bet ir nelegalių namelių ant upės kranto.

„Vienas kilnojamas namelis pastatytas draustinyje, todėl tokiam veiksmui reikėjo suderinti projektą. Tie nameliai priskiriami laikiniesiems ir nesudėtingiems statiniams. Kitas dalykas, draustinyje galioja vandens telkinių ir pakrančių apsaugos juostos tvarka, o pagal ją ant kranto jokie nameliai negali būti statomi”, – sakė E. Paplauskis.

Skaičiuoja žalą

Surašę patikrinimo aktą, pažeidimus užfiksavo ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos rajono agentūros specialistai, kurie Minijos draustinyje apsilankė šios savaitės pradžioje.

Pasak minėtos institucijos vyriausiojo inspektoriaus Algimanto Pagojaus, pažeidimai – akivaizdūs.

„Trasa – dviejų metrų pločio, draustinyje sunaikinta apie 100 kvadratinių metrų žolės dangos, o du nameliai stovi nelegaliai. Augalija – sunaikinta, o baudos sieks kelis šimtus litų. Už nelegaliai pastatytus namelius Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus specialistai galėtų nubausti iki 3 tūkstančių litų. Žemės savininkas mums paaiškino, kad žemėtvarkos dokumentuose jam nebuvo nurodyti jokie apribojimai”, – mūsų dienraščiui sakė aplinkosaugininkas. Jei paaiškėtų, kad tai tiesa, žemėtvarkininkams grėstų atsakomybė.

Specialistus stebino ir tai, kad kaimo turizmu ir pramogomis besiverčianti bendrovė „Minijos krantas” savo oficialiame tinklalapyje nurodo, kad „ūkis glaudžiai bendradarbiauja su Gargždų Turizmo ir informacijos centru”.

„Vakarų ekspresui” minėtos įstaigos vadovė Daiva Buivydienė sakė, jog skelbiama informacija neatitinka tikrovės.

„Mes su jais nebendradarbiaujame, nes įmonė nėra registruota Klaipėdos rajono savivaldybės administracijoje. Mes jiems keletą kartų esame suteikę informacijos. Jie jau ne kartą aiškino, kad artimiausiu metu sutvarkys dokumentus, nes visos kaimo turizmu ar panašia rekreacine veikla užsiimančios įmonės pirmiausiai kreipiasi į mus. Kai įmonė būna registruota, jai nurodoma, jog privalu laikytis higienos normų dėl triukšmo. Savo veiklą privalu suderinti su aplinkinių sodybų savininkais. Jei išties buvo skundžiamasi, kad keturračių motociklų skleidžiamas triukšmas trukdo, tai – neleistina”, – teigė D. Buivydienė.

Anot jos, jau yra kreiptasi į Valstybinę mokesčių inspekciją su prašymu pateikti sąrašą visų Klaipėdos rajone registruotų bendrovių ar įmonių, kurios užsiima rekreacine veikla.

„Trasų nebeliks”

„Vakarų ekspreso” žurnalistams susisiekus su „Minijos kranto” atstovais, šie tikino apie galimus pažeidimus esą nė nenutuokę.

„Na, ten jokia ne trasa. Tiesiog tai – buvęs šiukšlynas, o dabar – takelis. Mes tikrai nežinojome, kad keturračiais važinėjama draustinyje. Jei tai pažeidimas, jokių motociklų ir trasų ten nebeliks. O tie nameliai taip pat bus iškeldinti, jei jų stovėjimas prieštarauja teisės aktams”, – tikino vienas iš „Minijos kranto” atstovų.

„Esame įsipareigoję Europai”

Aplinkos ministras Arūnas KUNDROTAS

Lietuvoje net 85 procentai teritorijos yra nesaugoma valstybės, todėl verslininkai tikrai turi, kur pasireikšti, erdvės iniciatyvai – daug. Jei veikla vystoma saugomoje teritorijoje, tai turi būti daroma civilizuotai, reikia atitinkamo požiūrio, o ne daryti tai, kas šovė į galvą. Jei vyktų aktyvus ir geranoriškas bendradarbiavimas su aplinkosaugininkais, problemų nekiltų. Dabar pirma padaroma, skiriamos baudos, pradedama nuo konflikto, o po to aiškinamasi. Turizmas saugomose teritorijose visur ribojamas. To reikia, nes mus labai akylai stebi Europos Komisija, kuriai ir esame įsipareigoję išsaugoti vertingiausius gamtos kampelius. Priešingu atveju valstybei gresia milžiniškos baudos, jau gavome tam tikrų signalų, pretenzijų, tad užtikrinti saugomų teritorijų režimą privalome.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.