Bushas primena praeities konfliktus, ragindamas pasilikti Irake

JAV prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) trečiadienį tvirtino, jog Irake būtina ištvermė, o savo pozicijai pagrįsti pasitelkė Amerikos karinę patirtį Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Vietname.

Tačiau kritikai pareiškė, kad prezidentas prašovė pro šalį.

Kreipdamasis į tūkstančius karo veteranų, nemažai kurių tarnavo Azijoje, G.W.Bushas atliko parengiamąjį darbą prieš rugsėjo viduryje laukiamą svarbią ataskaitą apie Iraką, kurioje, kaip manoma, bus konstatuoti tam tikri pasiekimai saugumo klausimais, tačiau pripažinta, jog siekiant politinio susitaikymo pažangos beveik nėra.

Prezidentas sakė, kad Jungtinės Valstijos suinteresuotos tęsti darbą siekiant stabilizuoti padėtį Irake ir paminėjo šiuolaikines demokratijas Japonijoje ir Pietų Korėjoje kaip galimą valstybės valdymo modelį Irakui.

Jis taip pat kalbėjo apie raudonųjų khmerų įsigalėjimą Kambodžoje ir smurtą Vietname po JAV pajėgų pasitraukimo, įspėdamas apie galimas amerikiečių karių išvedimo iš Irako pasekmes.

„Nepaisant padarytų klaidų, nepaisant visų problemų, su kuriomis mes susidūrėme, būtina padėti irakiečiams iki galo įtvirtinti demokratiją jų šalyje, nes tai gyvybiškai svarbu siekiant apsaugoti Amerikos žmones nuo teroristų, kurie nori mus pulti”, – sakė G.W.Bushas.

Lyginti Iraką su Vietnamu buvo rizikingas sprendimas, ir prezidento administracija norėjo, kad prezidentas nekalbėtų apie paralelę tarp šių konfliktų.

Daug demokratų lygino Iraką ir Vietnamą, vadindami karą liūnu, kuriame be jokios naudos JAV interesams klampinamos amerikiečių gyvybės ir pinigai.

Sakydamas kalbą kasmetiniame JAV užsienio karų veteranų organizacijos (Veterans of Foreign Wars), kuri vienija 2,3 mln. narių, susitikime, prezidentas pakartojo remiantis Irako premjerą Nuri al-Maliki (Nurį Malikį), nors dieną prieš tai išreiškė nepasitenkinimą šalies vadovybės nesugebėjimu sutaikyti priešiškas bendruomenes.

Ši kalba buvo įžanginė naujos G.W.Busho kampanijos, skirtos įtikinti nusivylusią Amerikos visuomenę būtinybe pasilikti Irake, dalis. Ji pradedama tokiu metu, kai prezidento šalininkų gretas palieka vis daugiau respublikonų, anksčiau rėmusių jo poziciją.

Kitą antradienį G.W.Bushas kalbės apie Iraką platesnės JAV strategijos Artimuosiuose Rytuose kontekste, kai Ryno mieste Nevadoje kreipsis į Amerikiečių legioną (American Legion) – kitą karo veteranų organizaciją, turinčią beveik 3 mln. narių.

Belaukiant ataskaitos

G.W.Bushas sakė, kad Irako karas, kaip ir Antrasis pasaulinis karas, Korėjos karas bei Vietnamo karas, yra „ideologinė kova”, jau ne pirmą kartą apibūdindamas šį konfliktą kaip dalį JAV paskelbto „karo su terorizmu”.

„Japonijos militaristų ir komunistų Korėjoje bei Vietname varomoji jėga buvo negailestinga teisingos žmonijos tvarkos vizija”, – sakė G.W.Bushas.

„Kaip mūsų priešai praeityje, teroristai, kariaujantys Irake, Afganistane ir kitose šalyse, siekia skleisti savo politinę viziją – žiaurų planą dėl tokio gyvenimo, kuriame nėra vietos laisvei, tolerancijai ir nuomonių skirtumui”, – pridūrė jis.

G.W.Bushas jaučia vis didesnį spaudimą dėl Irako prieš rugsėjo 15-ąją, kai JAV ambasadorius Bagdade Ryanas Crockeris (Rajenas Krokeris) ir JAV pajėgų Irake vadas generolas Davidas Petraeusas (Deividas Petreusas) Kongresui turi pateikti svarbią ataskaitą.

Ataskaitoje bus įvertinta pažanga, kuri buvo pasiekta Irake padidinus amerikiečių kontingentą. G.W.Bushas metų pradžioje nurodė į Iraką nusiųsti daugiau karių siekiant sumažinti smurto mastą ir padėti vyriausybei įgyvendinti nacionalinio susitaikymo procesą.

Ataskaita bus paskelbta tokiu metu, kai demokratų vadovaujamas Kongresas ieško būdų, kaip sugrąžinti namo Irake tarnaujančius amerikiečių karius.

Senato daugumos lyderis Harry Reidas (Haris Ridas) iš Nevados atmetė G.W.Busho išdėstytus istorinius palyginimus ir sakė, kad sprendimas įsiveržti į Iraką buvo „viena didžiausių užsienio politikos klaidų mūsų istorijoje”.

H.Reidas sakė, kad artimiausiomis savaitėmis demokratai imsis žingsnių, kad būtų pakeista „žlugusi G.W.Busho strategija dėl Irako”.

Demokratų senatorius Johnas Kerry (Džonas Keris) iš Masačusetso, kuris pralaimėjo G.W.Bushui 2004-aisiais vykusius prezidento rinkimus, sakė, kad prezidento išsakytas Irako palyginimas su Vietnamu buvo „neatsakingas” ir „nederamas”.

„Labai gaila, kad prezidentas Bushas panoro pasitelkti klaidingą Vietnamo ir Irako palyginimą, tačiau nestebina, kad jis pernelyg supaprastina skirtumus ir neįžvelgia tragiškų panašumų”, – sakė J.Kerry, tarnavęs Vietname.

„Jei prezidentas nori atsižvelgti į Vietnamo pamokas, jis turi pakeisti kursą ir padaryti tai jau dabar”, – pridūrė senatorius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.