Už meilę dukrai gresia persekiojimas

Dvejų metukų dukros į svečią šalį tėvui nenorinti atiduoti jos mama klaipėdietė Inga Rinau gali sulaukti baudžiamojo persekiojimo Lietuvoje. Antstolis jau yra paskelbęs jos paiešką.

Mergaitės motinai gali būti iškelta administracinė ar baudžiamoji byla. Rūpestinga motina I.Rinau dviejose šalyse gali būti teisiama už tai, kad myli savo dukrą. Klaipėdietė Luisą augino viena. Tėvas Michaelis Rinau, palikęs vos gimusį kūdikį, išėjo pas kitą moterį. I.Rinau sako, kad dukrą jis kartais aplankydavo, tačiau lėšų mergaitei išlaikyti neskyrė. Dabar M.Rinau reikalauja atplėšti vaiką nuo motinos ir perduoti jam. Teismai tiek Vokietijoje, tiek Lietuvoje vyrą palaiko.

Užmerkė akis

Tokie sprendimai motyvuojami tuo, kad mergaitė – Vokietijos pilietė. Tačiau įstatymai numato išimtis, kada vaiko galima negrąžinti į to reikalaujančią šalį. Viena jų – jei motinai ten gresia baudžiamasis persekiojimas. Lietuvos pilietė negali tikėtis paramos nei svečioje, nei savo šalyje. Nors kai kurie teisininkai neabejoja, kad ta pati Vokietija, iškilus panašiai situacijai, stotų ginti vaiką auginusios motinos. Tokių precedentų Europos šalyse būta nemažai.

Tačiau Lietuvos teismai užmerkė akis ir galutiniu neskundžiamu Apeliacinio teismo sprendimu I.Rinau dukra turėjo būti perduota Vokietijai iki balandžio 15 dienos. Moters prašymai pratęsti terminą buvo atmesti. Dabar Inga – nusižengėlė, nevykdanti teismo sprendimo ir turinti būti baudžiama.

Pažintis atnešė nelaimę

Prieš ketverius metus su Vokietijoje gyvenančiu M.Rinau Čekijos kalnuose susipažinusi lietuvė Inga nė nenujautė, kiek nelaimių ir skausmo ši pažintis jai atneš. Po kurio laiko pora susituokė ir išvyko gyventi į Vokietiją. Drauge Inga pasiėmė tuomet vienuolikmetį sūnų iš pirmos santuokos.

Netrukus poros santykiai ėmė šlyti. Michaelis nuolat priekaištavo žmonai, kad ši neprisidedanti prie šeimos išlaikymo. Po dukrelės Luisos gimimo tėvas su šeima gyveno tik du mėnesius. Vėliau išėjo pas moterį, su kuria, kaip teigiama, jau seniai palaikė artimus santykius. Išeidamas M.Rinau išsinešė viską. Inga liko viena, be draugų, artimųjų, darbo, pinigų. Šeima kartu buvo išgyvenusi vos trejus metus.

Kurį laiką Inga dar bandė išsilaikyti Vokietijoje. Du aukštuosius išsilavinimus turinti moteris dirbo vertėja, tačiau tai tebuvo pavieniai uždarbiai. Nuolat dirbti negalėjo, nes namie – du vaikai.

Per tą laiką, kol Inga bandė išgyventi, Michaelis kreipėsi į teismą dėl dukros globos. Vokietijos teismas nusprendė: mergaitė – Vokietijos pilietė, tad M.Rinau prašymą patenkino. Niekas neatsižvelgė į tai, kad ir tėvas, ir pamotė Luisai visiškai svetimi žmonės.

Mama, nevežk į Vokietiją

Ėmė blogėti Ingos sūnaus sveikata. Anksčiau turėjęs draugų, gerai mokęsis, berniukas, anot Ingos, ėmė tiesiog gesti akyse. Ir anksčiau buvęs uždaras, dabar visai nustojo kalbėti, valgyti, nustojo lankyti mokyklą. I.Rinau suprato, jog skubiai turi gelbėti vaiką. Paprašiusi Michaelio leidimo dviem savaitėms grįžti su vaikais į Lietuvą, ji išvyko. Jau iš čia ji Michaeliui pranešė nebegrįšianti.

I.Rinau LŽ sakė, kad iš karto, kai grįžo, sūnus pradėjo taisytis.

Jų ieško policija

Ramybės moteris jau daugiau kaip metai neturi ir Lietuvoje. M.Rinau atkakliai siekia atimti iš Ingos dukrą, kurią po grįžimo į Lietuvą matė tik kartą. Priemonių imtasi pačių drastiškiausių. I.Rinau Vokietijoje buvo oficialiai apkaltinta vaiko pagrobimu, prieš ją pradėtas baudžiamasis persekiojimas, išduotas Europos arešto orderis.

Netrukus Inga gali tapti įtariamąja ir Lietuvoje. Policijos tinklalapio skiltyje, kur skelbiami ieškomų žmonių duomenys, yra ir Ingos bei Luisos nuotraukos. Antstolis Aleksandras Selezniovas LŽ teigė, kad tai yra įprasta procedūra, jei reikia vykdyti teismo sprendimą, o asmuo nerandamas.

„Ieškome pagal buvusią gyvenamąją vietą, bet žmogus gali būti išsikraustęs, išvažiavęs. Aplankome giminaičius. Jei asmens nerandame, skelbiame paiešką per policiją”, – sakė antstolis.

Pareigūnai suradę asmenį praneša apie tai antstoliui ir tuomet ieškomasis turi prisistatyti į antstolio būstinę, o paieška laikoma nutraukta. A.Selezniovas LŽ patikino, kad policijos paieška taikoma tik kraštutiniu atveju.

Kaip atimti vaiką

LŽ duomenimis, dėstytoja aukštojoje mokykloje dirbanti I.Rinau šiuo metu yra išvykusi atostogauti. Tačiau artėja mokslo metai ir moteris turės grįžti į darbą.

Ar tai reiškia, kad iš jos bus atimta Luisa? „Matyt, dar prieš rugsėjo pirmąją apsilankysime pas antstolį”, – LŽ sakė I.Rinau advokatas Gintaras Balčiūnas.

Suradus I.Rinau, dalyvaujant Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojui, sprendimą bus privalu įvykdyti. Mergaitė patektų į jai visai svetimą šeimą. Vokiškai ji nemoka, nesugebėtų net pasakyti, jei kas negerai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.