Kavinių interjerai darbuotojų stokos nepaslepia

Vasaros pabaigoje sezoniniai prekiautojai labiau atsipalaiduoja, tad tikrintojai užfiksuoja daugiau pažeidimų nei sezono pradžioje.

Klaipėdos miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) per vasarą patikrino beveik visas 76 Neringos viešojo maitinimo įstaigas. Tik 30 proc. jų nerasta jokių pažeidimų.

Per paskutinius patikrinimus šią savaitę iš apyvartos išimta gerokai daugiau netinkamų vartoti produktų nei vasaros pradžioje.

Pasak VMVT maisto skyriaus vedėjos Jūratės Mačiulienės, anksčiau per dieną buvo randama po kelis kilogramus tokių produktų, o per paskutinį patikrinimą – net 30 kilogramų.

Sezoninių prekiautojų atsipalaidavimą baigiantis vasarai patvirtino ir kiti nustatyti pažeidimai.

Koją kiša darbuotojai

Tikrintojai pastebi, kad ne tik Neringoje, bet ir visame pajūryje daugėja pažeidimų, kuriuos lemia „žmogiškas faktorius” – darbuotojų trūkumas bei netinkama jų kvalifikacija.

Nors Neringoje daugelis maitinimo įstaigų patalpas atnaujina kasmet, o šešios jų net visai rekonstruotos, tačiau šito kompensuoti negali netinkama virėjų kvalifikacija ar kito aptarnaujančio personalo higienos bei darbo įgūdžių stoka.

J. Mačiulienė pastebėjo, kad geriau yra prižiūrimos nuolatinius šeimininkus turinčios maitinimo įmonės, o ne tos, kurios patalpas nuomojasi.

Anot vedėjos, iš Neringos kavinių bei restoranų galėtų pasimokyti ir kai kurios uostamiesčio maitinimo įstaigos.

„Neringiškiai žino, kad maitina turtingesnius klientus, tad skaičiuojant procentais, palyginti su Klaipėda, jų įmonės atrodo geriau”, – sakė ji, apgailestaudama, kad koją geresnei paslaugų kokybei kiša sezoninių darbuotojų problema.

Grėsmė kliento sveikatai

Patikrinimų metu nustatyti produktų laikymo pažeidimai, aptikta neženklintų produktų. 12 kavinių rasta pasenusių produktų: pagamintų patiekalų, sriubų, žalios mėsos bei žuvies.

Kai kurie pažeidimai panašūs į populiarius Palangoje, kai pagamintas patiekalas užšaldomas, o vėliau patiekiamas klientui.

Iš viso buvo uždrausta vartoti apie 100 kg pasenusių produktų, tačiau, anot vedėjos, tai nėra didelis kiekis.

6 įmonėse nustatyta kryžminės taršos galimybė. Toks atvejis galimai, kai termiškai apdoroti produktai laikomi su, pavyzdžiui, žalia mėsa, arba gaminami toje pačioje patalpoje.

Pasak J. Mačiulienės, tai klientui gali baigtis apsinuodijimu maistu ar žarnyno infekcija.

Rasta ir daugiau įvairių pažeidimų, už juos nubausti 23 darbuotojai bendrai 1 200 litų sumai, surašyti keli administracinių teisių pažeidimų protokolų. Minėta suma nėra galutinė, nes dar turėtų būti skirtos baudos už šią savaitę aptiktus pažeidimus.

Padėtis gerėja

Vedėja teigė, jog nepaisant rastų pažeidimų situacija higienos prasme Neringoje gerėja. Tai patvirtina ne tik patikrinimų rezultatai, bet ir vartotojų skundai.

Šiemet kol kas negauta nė vieno skundo. Pernai jų buvo penki, pora iš jų pasitvirtino.

Šią vasarą nereikėjo sustabdyti nė vienos maitinimo įstaigos veiklos, pernai tai padaryta vieną kartą. Negauta pranešimų ir apie apsinuodijimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.