Lietuvos saksofonininkas pavergė Ameriką

Po sėkmingo pasirodymo Niujorke saksofonininkas Petras Vyšniauskas tapo vienu geidžiamiausių džiazo atlikėjų. Ką tik sugrįžęs iš koncertinio turo po JAV, muzikantas netrukus vėl ketina vykti gastrolių už Atlanto.

„Ganelino Trio Priority” džiazo muzikos virtuozai kartu su žymiausiu Lietuvos saksofonininku P.Vyšniausku po gastrolių JAV bei puikaus pasirodymo viename žinomiausių Niujorko „Vision” festivalyje užkariavo radijo stočių eterį. Jie tapo vieni labiausiai grojamų atlikėjų.

Po sėkmingo pasirodymo JAV P.Vyšniauskas sulaukė garsiausių muzikos kritikų palankumo, tačiau svarbiausia – kvietimų koncertuoti bei įrašinėti muziką su žymiausiais pasaulio džiazo muzikos kūrėjais.

„Nors kalbėti apie savo laimėjimus nėra ypač etiška, tačiau kolegų už Atlanto įvertinimas – tai ilgo ir sunkaus darbo rezultatas. Patikėkite, prasimušti į Niujorko džiazo sceną, kuri vadinama šio muzikos žanro Meka, itin sunku. Kiek man yra žinoma, į vieną vietą ten pretenduoja daugiau kaip tūkstantis muzikantų”, – po gastrolių Niujorke LŽ sakė P.Vyšniauskas.

Atlikėjas neslėpė, kad įsisukti į JAV džiazo padangę jiems padėjo neseniai išleistas ir pristatytas DVD. Pastaruoju metu jis nuolat sukasi ne tik JAV, bet ir viso pasaulio radijo stočių eteryje. Saksofonininką džiugina ir tai, jog kūriniai jau porą mėnesių karaliauja radijo stočių topų viršūnėse.

P.Vyšniausko planuose – įtemptas laikas. Netrukus atlikėjas vėl krausis lagaminus ir vyks koncertuoti į Niujorką. Lapkritį lietuvis dalyvaus UNESCO rengiamame festivalyje „Muzika vienija tautas”. Muziko darbotvarkėje numatyti pasirodymai ir Europoje – Prahoje, Budapešte, Lisabonoje.

Prieš išvykdamas už Atlanto P.Vyšniauskas surengs kelis pasirodymus Lietuvoje. Vienas jų vyks rugpjūčio 31 dieną Vilniaus mokytojų namų kiemelyje. Atlikėjas taip pat planuoja groti ir Šv. Jonų bažnyčioje.

P.Vyšniauskas – vienas iškiliausių ir savičiausių Lietuvos džiazo kūrėjų, kūrybingas muzikantas ir virtuoziškas saksofonininkas. Anot kritikų, jo sopraninis saksofonas geba kalbėti, dainuoti, šaukti, raudoti ir net čiulbėti. Atlikėjo atliekama gili etniška muzika neretai pasiduoda spontaniškų improvizacijų tėkmei.

P.Vyšniauskas – daugiausia titulų pelnęs Lietuvos saksofonininkas, apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu, Nacionaline premija, 2005 metais pripažintas Nacionaline vertybe. Tarp atviro eksperimentams saksofonininko partnerių – ne tik džiazo, bet ir folkloro, klasikinės bei šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjai.

Per savo karjerą atlikėjas yra dalyvavęs beveik visuose reikšmingiausiuose pasaulio džiazo festivaliuose. Pastaruoju metu jis daugiausia muzikuoja tarptautiniuose kolektyvuose, dalyvauja spontaniškuose projektuose. Be koncertinės veiklos, saksofonininkas dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, komponuoja ir įrašinėja muziką teatrui ir kinui.

Muzikos kritikų nuomone, du svarbiausi P.Vyšniausko „arkliukai” – improvizacija ir liaudies muzikos inkliuzai – geriausiai atskleidžia jo talentą. Labiausiai publika lieka sužavėta tuo, kaip žymusis atlikėjas yra perpratęs savo instrumento technines galimybes, kaip virtuoziškai priverčia saksofoną kalbėti, dainuoti, šaukti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.