Butų nuomos kainos – kosminės

Butų nuomos kainos pasiekė rekordines aukštumas.

Per pusmetį butų nuoma pabrango net 40 procentų. Todėl ieškoti būsto, neturint piniginėje beveik tūkstančio litų, šiuo metu net neverta pradėti.

Tačiau net ir taip pakilus nuomos kainoms, paklausa vis vien viršija pasiūlą. Tuo naudojasi daugybė nuomos agentūrų – jose klientams pateikiami fiktyvūs nuomotojų telefonų numeriai.

Neskaidriai atrodo ir neseniai pradėti rengti butų nuomos aukcionai.

Pabrango ir bendrabučiai

Nekilnojamojo turto agentūrų atstovai net nebandė slėpti, kad butų nuomos kainos pasiekė rekordinį šuolį.

Vieno kambario buto nuomos kaina šiuo metu siekia nuo 600 iki 800 litų per mėnesį. Dar prieš du mėnesius tokį butą buvo galima išsinuomoti už 400 litų.

Dviejų kambarių butai nuomojami už 800-1200 litų per mėnesį. Anksčiau tokia paslauga kainavo apie 700 litų.

Trijų ir keturių kambarių butų nuoma pabrango mažiausiai. Šiuo metu tokį butą galima išsinuomoti, jei nebus sudėtinga mokėti nuo 1 tūkst. 200 iki pusantro tūkstančio litų per mėnesį. Anksčiau didesnio ploto butų nuoma buvo keliais šimtais pigesnė.

„Tačiau jei bute padarytas geras remontas, yra baldai ir buities technika, kaina yra gerokai didesnė”, – sakė nekilnojamojo turto agentūros „Liepų parkas” vadybininkė Zina Charina.

Per pastarąjį pusmetį labai pabrango ne tik butų, bet ir kambarių bendrabučiuose ar pas šeimininkus nuoma.

Dabar už kambarį bendrabutyje teks mokėti nuo 350 iki 500 litų. Kambarys bute su šeimininkais nuomojamas už 350 litų.

Be nuomos, nuomininkams dar teks atskirai pakloti ir už komunalines paslaugas.

Išnuomoja per pusdienį

Paklaustas, kas turėjo įtakos taip išaugusioms nuomos kainoms, nekilnojamojo turto agentūros „Tureta” savininkas Rimantas Skirutis teigė, jog viena priežasčių – rudens pradžia, kai į Klaipėdą atvažiuos tūkstančiai studentų.

„Be to, brango viskas, todėl kilo ir nuomos kainos. Jas diktuoja rinka”, – sakė R.Skirutis.

Kelti kainas būstų šeimininkai nebijo, nes paklausa vis dar didesnė už pasiūlą.

Z.Charinos teigimu, išsinuomoti butą per dieną ar savaitę – stebuklas. Dažniausiai, užsiregistravus agentūroje, buto tenka laukti apie mėnesį.

Kad butų nuoma yra beprotiškai paklausi, R.Skirutis iliustravo pavyzdžiu.

„Šiaulių gatvėje nuomojo vieno kambario neįspūdingą butą ir dar be baldų. Šeimininkai norėjo kas mėnesį gauti po 700 litų. Šį butą išnuomojome per pusę dienos”, – teigė R.Skirutis.

Jo žodžiais, į agentūrą besikreipiantys žmonės jau nebeklausia, ar galima pigiai išsinuomoti butą. Visi teiraujasi, ar apskritai yra nuomojamų būstų.

Nuomoti butus puikiai sekasi ir į agentūras nesikreipiantiems žmonėms.

Vakar dienraštyje „Klaipėda” pasirodė skelbimas, jog nuomojamas dviejų kambarių butas su baldais miesto centre. Nors kaina nebuvo nurodyta, akivaizdu, jog būtų tekę už nuomą mokėti ne mažiau kaip tūkstantį litų kas mėnesį.

Tačiau paskambinus nurodytu telefonu apie vidurdienį, atsiliepusi moteris informavo, kad butas jau išnuomotas.

Mulkina žmones

Klaipėdoje buto savo vaikams studentams ieškantys tėvai griebiasi ir desperatiškų žingsnių.

Neseniai dienraščio „Klaipėda” žurnalistei paskambino nepažįstamas kolega iš Alytaus ir teiravosi, ar moteris nenuomoja savo buto ar kambario bute.

Panikos dėl būsto apimti žmonės gali tapti ir aferistų aukomis.

Klaipėdoje studijuojanti Ramunė Dargytė pasakojo apie savo žygius po esą butų nuoma užsiimančias įmones. Tačiau galiausiai būstą ji rado savarankiškai, nes tose įstaigose buvo apgauta.

„Tik įėjus pro duris, tavęs pareikalauja susimokėti 50 ar 60 litų. Už tai duoda sąrašą telefonų, esą jų savininkai nuomoja butus. Tačiau paskambinusi nurodytais telefonais išgirsdavau, jog butas jau išnuomotas. Kiti liepdavo perduoti agentūrai, kad galų gale išsitrintų jų telefoną, nes jie niekada buto nenuomojo. Su kai kuriais lyg ir pavykdavo susitarti, kad vakare atvyksiu apžiūrėti buto, tačiau atėjus sutartam laikui, butai jau pasirodydavo esą išnuomoti. Manau, kad tokios įstaigėlės dalija fiktyvius arba savo pažįstamų telefonus ir taip mulkina žmones”, – svarstė mergina.

Jos teigimu, nors įmonės paslaugos taip ir nesuteikė – nepadėjo išsinuomoti buto, pinigų taip pat nesiteikė grąžinti.

Rengia aukcioną

Šalyje ėmė sparčiai populiarėti ir įtarimų keliantys internetiniai skelbimai dėl butų nuomos.

Įvairiuose tinklalapiuose skelbiama, kad nuomojami butai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose. Išskirtinis šių skelbimų bruožas tas, jog išsinuomoti būstą siūloma labai pigiai. Pavyzdžiui, Klaipėdoje išsinuomoti dviejų kambarių butą siūloma vos už 600 litų.

Tokiuose skelbimuose nenurodomas telefono numeris, o tik elektroninio pašto adresas.

Parašius juo laišką, gaunamas atsakymas, jog norint išsinuomoti butą pirmiausia reikia užsiregistruoti siunčiant trumpąją žinutę. Jos kaina – vienas litas.

Užsiregistravus ateina atsakymas, jog susidomėjimas butu yra toks didelis, kad reikia skelbti aukcioną.

Buto šeimininkai nuomininkais esą pasirinks tą žmogų, kuris atsiųs kuo daugiau žinučių. Kiekvienos jų kaina – vienas litas.

Galima tik spėlioti, kiek pinigų abejotinuose aukcionuose yra pasiryžę išleisti būsto desperatiškai ieškantys žmonės.

Paklaustas, kaip reikia apsiginti nuo aferistų, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarybos Klaipėdos apskrities skyriaus vedėjas Raimundas Kontrimas teigė, jog pirmiausia reikia pasidomėti, ar butus nuomojančios įstaigos turi leidimą verstis tokia veikla.

Taip pat labai svarbu atidžiai skaityti siūlomą pasirašyti sutartį. „Vartotojas turi būti labai apdairus”, – įspėjo R.Kontrimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.