Lietuvoje pradėjo veikti nuolatinis GPS stočių tinklas

Lietuvoje pradėjęs veikti globalinės padėties nustatymo sistemos stočių tinklas (GPS) padės sparčiau ir pigiau atlikti žemės sklypų matavimus.

Tokį tinklą Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) sukūrė gavusi apie 3 mln. litų mūsų šalies biudžeto ir Europos Sąjungos PHARE programos lėšų.

Pasak NŽT Kadastrų ir geodezijos departamento direktoriaus Sauliaus Urbano, GPS stočių tinklą sudaro visoje Lietuvos teritorijoje tolygiai išdėstytos 25 stotys. Vidutinis atstumas tarp stočių yra apie 50 kilometrų.

Vilniaus Gedimino technikos universitete įrengtas valdymo centras, į kurį perduodami duomenų srautai iš visų 25 stočių. Iš valdymo centro padėties pataisos GPRS ryšio priemonėmis pateikiamos tiesiogiai į vartotojų GPS imtuvus.

S. Urbano teigimu, įdiegtos technologijos atveria naujas galimybes sprendžiant tikslios padėties nustatymo uždavinius įvairiose srityse: geodezijos, žemėtvarkos, nekilnojamojo turto kadastro, kartografijos, transporto, vandens, oro navigacijos ir kitose. Tokiu būdu bus gerokai paspartintas šalies paslaugų sektoriaus, susijusio su geografinės padėties nustatymu, darbų efektyvumas ir sudarytos sąlygos automatizuotų priemonių nuotolinio valdymo sprendimams.

Valstybinis nuolat veikiantis GPS stočių tinklas yra vienintelis aprobuotas, įtrauktas į oficialius katalogus ir naudojamas kaip Lietuvos s valstybinis geodezinis pagrindas. Lietuvos GPS stočių tinklas taip pat įtrauktas į Europos Sąjungos teritorijoje vystomą daugiafunkcinį globaliosios padėties nustatymo tinklą EUPOS, todėl bus užtikrintas ryšys su kitų Europos Sąjungos šalių analogiškomis infrastruktūromis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.