Žemės pardavimas ūkininkams – sustabdytas

Pirmaienį Vyriausybei nepavyko susitarti dėl valstybinės žemės pardavimo lengvatinėmis sąlygomis ūkininkams sustabdymo, apie kurį taip skubotai buvo kalbėta praeitą savaitę. Vyriausybė buvo užsimojusi leisti lengvatinėmis sąlygomis parduoti daugiau nei 19 tūkstančių hektarų valstybei priklausančios žemės Vilniaus, Kauno bei Utenos apskrityse, nors anksčiau buvo tvirtinta, jog žemės pardavimas daugiausia ginčų dėl grąžintinos žemės keliančiose apskrityse nevyks.

„Džiugu, kad Vyriausybė nepriėmė sprendimo, nes žemės reforma Lietuvoje yra dar nebaigta įgyvendinti ir nuosavybės teisės į žemę atkurtos dar ne visiems buvusiems savininkams, o tokie skuboti žingsniai dar labiau komplikuotų ir taip sunkiai įgyvendinamą žemės reformą Lietuvoje”, – teigė Europos Parlamento (EP) narys Šarūnas Birutis.

Europarlamentaro nuomone, žemės pardavimas ūkininkams, ypač komerciškai paklausiausiose vietose, turėtų vykti tik užbaigus žemės reformą. „Pavyzdžiui, Vilniuje žemė nėra pati tinkamiausia ūkininkavimui, todėl sprendimas parduoti tokią žemę ūkininkams keltų nemažų abejonių”, – sakė europarlamentaras.

Š. Birutis pažymėjo, kad didžiulė problema, jog šios reformos įgyvendinimas pernelyg užsitęsė, tačiau tai yra šios ir ankstesnių Vyriausybių veiksmų padarinys. „Sprendimas pradėti valstybinės žemės pardavimą neužbaigus žemės reformos tik pagilintų jau esamas žemės grąžinimo problemas ir nutolintų žmonių viltis atgauti nuosavybę” , – teigė europarlamentaras.

Reikia pastebėti, kad kad valdžios sprendimas parduoti „deficitinę” valstybės žemę ūkininkams būtų gerokai komplikavęs reformos eigą ir turėtų ekonominių pasekmių. Projekte buvo numatyta valstybinę žemę ūkininkams parduoti ne rinkos, o valstybės nustatyta lengvatine kaina. „Nors projekto autoriai ir teigė, kad bus diegiami saugikliai tam, kad būtų išvengta spekuliacijų žeme, tačiau tie saugikliai, nėra užkertantys kelią galimoms spekuliacijoms žeme. Manau politiniai sprendimai neturtėtų būti daromi visuomenės intereso bei ekonomikos sąskaita”, – kalbėjo Epnarys Š. Birutis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.